”Diabetes och fysisk Aktivitet”

Kattis skriver:

november 8, 2011 klockan 15:58

Hej!

Var på en föreläsning igår som hette ”Diabetes och fysisk Aktivitet” med Peter Adolfsson Överläkare på SU och Stig Mattsson Dietist Falu Lasarett.

Jag blev häpen. Här rekommenderades det stora mängder kolhydrater i form av enkla snabba kolhydrater. 80% av åhörarna var knappast elitmotionärer!!!

I mitten av föreläsningen kom det in lite smygreklam för en ny bar som ska hjälpa oss diabetiker att hålla sockret högt och jämt under motion. Bara att pumpa in mer insulin. Fy f…n säger jag bara!!!!

Sen försökte man prata om detta problem som ví har idag, när det gäller de snabba kolhydraterna, då tar Peter Adolfsson fram ett exempel på att en sockerbit är en bra hjälp istället för stjälp vid kraftig motion.

Är det inte bättre att dra ner på insulinet, äta något långsammare kolhydrater såsom nötter? Nej, då kände jag mig mer som en häxa på 1700 talet som kokat ihop något skumt.

Var fanns pastan, cornflaksen och frallorna på Stenålderstiden? Fanns det barer med majs sirap också? Visst fanns det honung och annat sött, men väldigt begränsat.

Under pausen serverades det frallor lika vita som papper…

Jag kan bara säga att efter 3 år med mindre kolhydrater, som jag äter vid hög prestation och fyller på när kroppen säger till, så har mina kolesterolvärden blivit normala. Jag har en normal hälsosam vikt och sprang halvmaran på 1.35 vilket gör mig stolt då jag är typ 1 diabetiker, kvinna och snart 40 . Mina hormonvärden är normala och mitt HBA 1 c är helt inom ramen, vilket det inte har varit innan. Vad mer krävs?

Dessa två herrar talar om att man kommer tappa en hel del muskelmassa på kuppen om man drar ner på kolhydraterna, jag gjorde en fettmätning och den visade snarare på att min muskelmassa ökat, fettvikten minskat! Förklara detta? Vad ligger bakom detta. Att vägra inse? Lyssnar ni på folk? Jag blir mörkrädd då jag är säker på att här ligger många lik begravda…

Jag blev väldigt ledsen när jag hörde denna föreläsning, främst för att majoritet kommer gå hem och käka vit pasta och ställa till sin diabetes, starta den onda cirkeln. På kuppen får vi fler följdsjukdomar. Vad krävs? Inte dags för förändring snart. Dessa kostdirektiv fungerar inte!!!!

Jag är i mitt livs form och har aldrig mått bättre!

Kattis

Källa: Kostdoktorn om diabetes – kommentar 388

– ◊ –

Kostdoktorns ABC om diabetes – grundläggande kunskap om diabetes – som många ”auktoriteter” saknar eller förnekar – kunskaper och erfarenheter baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Innehåll på Kostdoktorns diabetes-informations-sida:

  1. Introduktion
  2. Vad är diabetes?
  3. Diabeteskostens förfall
  4. Vetenskapen ger svart på vitt
  5. OBS mindre kolhydrater = minskat medicinbehov
  6. Länkar, böcker

– ◊ –

Våra kommentarer:

Alla som vet något om diabetes vet att diabetiker skall undvika socker och stärkelse (som blir socker), för då stabiliseras blodsockret och behovet av diabetesmedicin minimeras, och då reduceras risken för biverkningar. Detta är vetenskapligt bevisat sedan länge och kan förklaras med både modern och gammaldags fysiologi, biokemi och hormonlära. Märkligt att ”experter” kan förneka fakta, det uppenbara, och komma undan med det?

Industrin vill dock sälja så mycket läkemedel som möjligt, dels för att sänka blodsockret och dels för sedan kurera alla biverkningar som blir följden av det så kallade ”Naturalförloppet”, där patienterna blir stadigt sämre och kräver alltmer medicin och vård. De rekommenderar således maximalt intag av socker/kolhydrater vilket kräver maximal läkemedelsdosering, vilket ger biverkningar som i sin tur ofta kräver medicinering livet ut.

Industrin har varit effektiv. På bara tjugo år har diabetes tredubblats och fetma fördubblats. Övervikten har ökat mest bland ungdomarna, där många istället har börjat röka (läs mer…) så även tobaksindustrin kan kalkylera med ett uppsving.

Inget konstigt med detta affärsupplägg, då deras jobb är att expandera marknaden och tjäna så mycket pengar som möjligt. Dock kan man anmärka på det moraliska i detta upplägg och det är anmärkningsvärt att man bortser ifrån samhälleliga konsekvenser, främst då de mänskliga.

Läs gärna vår nya folder om ”sockersjuka”, som är en mer korrekt benämning på diabetes.

– ◊ –

Industrin tillåts styra utvecklingen av vår välfärd

Våra kostråd och vår sjukvård är sedan ett par decennier styrda av industrin (livsmedels- och läkemedelsindustrin). De politiker, professioner och institutioner som är tänkt att fungera som motkraft mot kommersiella särintressen är antingen maktlösa, okunniga eller lierade med industrin. Fritt fram således.

Det innebär att industrin styr folkhälsan och således samhällsutvecklingen. Samhällets välstånd är summan av alla medborgares insats och ett folk som präglas av ohälsa har svårt att tillgodogöra sig utbildningen, är mindre kreativt, dvs. färre entreprenörer som startar företag som ger arbetstillfällen, och är mindre produktivt. Det betyder att vårt välstånd förfaller och det går snabbt.

Det politiska ointresset och de skenande sjukvårdskostnaderna (läs mer…) urholkar nu snabbt våra gemensamma resurser, vilket redan resulterat i en ojämlik vård.

Hälso- och sjukvården lider inte brist på pengar (de har aldrig haft så mycket). Sjukvården lider av ett systemfel och det kurerar inte alla pengar i världen. Det är en fråga som våra förtroendevalda politiker ansvarar för, som de skall finna en lösning på, det är en management fråga och inte en resursfråga.

Idag är det industrin som kör landet i diket, medan politiker och institutioner aningslöst med skattemedel finansierar kommande krasch. Ett dystert scenario som folket inte stillasittande kan acceptera. Redan far våra barn illa av denna politik – vår framtid.

Finns det någon lösning? Lösningen är att ansvariga politiker tar befälet, skaffar sig de kunskaper och de resurser som de behöver för att kunna styra verksamheten.

Det våras för Sverige och dess medborgare när kunniga politiker tar befälet! Observera att det är folkets ansvar att välja politiker som är ansvarsfulla och mogna för uppgiften att styra landet. Det är resultatet som räknas!

Om industrin däremot får fortsätta som idag, då hamnar vi i diket och det kommer att göra ont; både i kropp, själ och plånbok. USA är redan där och Storbritannien är på god väg.

Team KOSTDEMOKRATI

”Det är hög tid också för svenska politiker att med kraft
ägna sig åt att radikalt ta fatt i fetmaepidemien och dess
konsekvenser”

Professor Stig Bengmark.

[läs mer…]

Kommentera