Mats Humble om D-vitamin

 

Mats Humble föreläser om D-vitamin på Naturhistoriska Riksmuseet. Titta och njut!

.
Alldeles nyligen, den 26 oktober 2011, föreläste Mats Humble om D-vitamin på Naturhistoriska museet i Stockholm. Föreläsningen är en timme lång och alla kan förstå innehållet. Föreläsningen blir bättre och bättre ju längre den pågår. Bland annat redovisar Mats två japanska studier som är rasande intressanta.

Det som blir fullkomligt klart är att Livsmedelsverkets rekommenderade intag av D-vitamin är på tok för lågt. Är det någon som blir förvånad?

Mats Humbles föreläsning ger dig en lättillgänglig kunskap om varför du bör ta D-vitamintillskott, särskilt under vinterhalvåret. Detta är hälsoinriktad folkbildning av bästa märke. Titta och njut!

Källa: Toxiska epistlar (Bo Zackrissons blogg)

Bo Zackrisson är medicinjournalist och skriver om hälsans vänner och fiender samt gör nedslag i den politiska debatten. Han är redaktör för LCHF-magasinet och 2000-Talets Vetenskap och var tidigare under tio år chefredaktör för Tidskriften Medikament.

– ♥ –

Paleofriends kommentar:

Där kom den, för oss som har väntat på Mats Humbles förutskickade föreläsning på Naturhistoriska Riskmuséet (från den 26/10). Bra och lättbegriplig föreläsning med många intressanta aspekter. För den som vill ha hälsan är det ett måste att ha förstått vikten av vitamin D, och mer kunskap kommer hela tiden. Häng med tåget nu!

I sammahanget vill jag passa på och nämna en sak som ofta glöms bort när man diskuterar intag av vitamin D. För att kroppen ska kunna tillgodogöra sig vitamin D krävs att man har bra status för en del andra ämnen. Det viktigaste av dessa är nog magnesium. Då var det sagt, och jag återkommer om finliret i senare inlägg.

– ♥ –

Mer om D-vitamin: Kostdoktorn

– ♥ –

Johanna om: Överviktstrenden och D-vitamin

– ♥ –

Vår kommentar:

D-vitamin är ett mycket viktigt tillskott under den mörka delen av året – för alla.

Magnesium är viktigt för uttag av D-vitamin, men även för fettförbränningen. De som lider av migrän kan också bli hjälpta med tillskott av magnesium, tillsammans med LCHF-kost (”NJUTMETODEN”).

Alla behöver D-vitamin när solen står lågt, men magnesiumtillskott behöver bara de som via födan inte får i sig tillräckligt. Det kan vara klokt att prova sig fram.

En dagsdos av D-vitamin på 2000 IE (en kapsel) kostar bara 1,50 kronor. Många menar dock att dagsdosen bör ligga på 4000 IE (två kapslar). Det bestämmer Du själv.

Barn under tio år bör ha minst 1000 IE, en kapsel varannan dag.

D-vitamin är billigt eftersom det inte går att patentera D-vitamin. Annars hade kostnaden varit väsentligt högre, med tanke hälsoeffekterna. Ett riktigt ”dunderpiller”.

 

……….……….