Barnens fetma är föräldrars ansvar! BT-krönika idag

Jonas Colting: Min krönika idag i BT handlar om rapporterna om att det är svårt att få vård till överviktiga barn. Jag skriver om föräldrarnas ansvar.

Det är svårt att få hjälp av sjukvården till sitt överviktiga barn! Det rapporterade nyhetsmedier om under förra veckan. Enligt aktuell statistik så är omkring 200000 svenska barn så överviktiga att det riskerar att skada deras hälsa senare under livet. Av tioåringarna så är var fjärde eller femte att klassas som överviktig.

Men frågan som bör ställas är om det verkligen är sjukvårdens roll att lösa de här problemen! Övervikt och fetma leder nästan ofrånkomligen till sjukdomar och en försämrad hälsa på sikt. Överviktiga barn lider dock ännu inte av de sjukdomarna. Vad de lider av är en felaktig livsstil och en skev syn på både mat, motion och fritid. Och de som måste lösa det problemet är inte så mycket sjukvården och samhället som varje enskild förälder till ett överviktigt barn, ett barn som inte sällan också har en överviktig förälder.

Så det är underligt och bakvänt att hoppas att vården ska lösa ett problem som bara kan hanteras och förändras genom föräldraagerande och föräldraföredöme. Hur ska ett överviktigt barn kunna förbättra sina matvanor om mamma eller pappa vräker i sig godis eller snabbmat? Hur ska ett barn bli motions- och rörelseintresserad om föräldrarna låter barnen förstå att motion är tråkigt, jobbigt och hemskt?

Dessutom matas vi ständigt av media och samhälle att sött och gott är lika med tryggt och skönt. Socker är lika med njutning och samvaro. Det så kallade fredagsmyset är numera en näst intill helig ritual för många familjer som bullar upp med godis, läsk och annat tilltugg. För hur kan man njuta och må bra utan den ständiga injektionen av socker? Än värre är väl att det i många fall också är lördagsmys och kanske onsdags- och torsdagsmys också. När vårt inre belöningssystem bara uppskattar socker till så blir det lösningen på både bra och dåliga händelser och alla sociala aktiviteter ska inramas av det allerstädes närvarande fikandet, godisplockandet och bullätandet.

Så nej, det är inte sjukvårdens uppgift att lösa det här problemet. Det är mammas och pappas uppgift. Och de ska stöttas av skola och idrottsföreningar som också de ska hålla en konsekvent linje. Det är tragiskt med alla de ungdomar som genom idrotten matas med godis och läsk i alla sammanhang.

Likaså med de skolor som underlåter att erbjuda riktigt smör och helfet mjölk som ett alternativ till de urvattnade halvfabrikat som tyvärr annars är norm i så många skolmatsalar. För om man kan peka fingret på något som är gemensamt mellan barn och vuxnas fetma så är det att när man äter för lite fett och för mycket kolhydrater så får man aldrig en känsla av mättnad och man kan bli slav under ett ständigt sug på nya sockerkickar.

De enda som går helt utan skuld i detta är barnen själva. De är faktiskt offer och det borde klassas som barnmisshandel att låta ett överviktigt barn ha ständig tillgång till socker och snabbmat.

Jonas Colting


COLTINGS TOPP-3

Bästa sätten att hjälpa överviktiga barn

 1. Låt barnet bli delaktiga i köket och i matlagningen! Lär dem att laga riktig mat och nyttiga mellanmål och få en större insikt i vad bra mat består av.
 2. Motion och rörelse ska vara upplevelsebaserad och inte prestationsinriktad. Motion ska lekas och byggas på social samvaro och kravlöshet.
 3. Led genom exempel! Förändra mat- och motionsvanor tillsammans med barnet och var delaktig i processen.

– ◊ –

Se även vårt tidigare nyhetsinlägg … Svårt för barn att få hjälp mot övervikt.

434 svar på ”Barnens fetma är föräldrars ansvar! BT-krönika idag”

 1. Kan bara hålla med det du skriver i artikeln. Jag har utan problem fått med mina barn (10 och 12) på både rätt kost (LCHF) och motion. Vi springer tillsammans i deras tempo och gör det till en kul aktivitet, pratar mycket om mat hemma och hur det påverkar oss. Problemet är när man kommer till skolmaten. De kan, i skolan, undvika potatis, pasta ris osv. Men de får ju inte i sig tillräckligt med fett när skolan vägrar erbjuda alternativ som fet mjölk, bregott mm. Hur ska de hålla sig mätta och orka hela skoldagen? Frukosten kan jag styra över men inte lunchen. Vi har ingen möjlighet att välja rätt kost i skolan. Och, jo, jag har pratat med både skolan kostchef och skolsköterska men LCHF är ingen ”gammal” kost som t ex vegetarisk kost. LCHF är en nymodighet som de inte vågar prova!
  VAD GÖRA?

 2. Hej Isabell,

  Vi på KOSTDEMOKRATI jobbar för att alla skolelever skall erbjudas ett LCHF alternativ, för de som vill hålla sig mätta, alerta, friska och smärta (utan att behöva börja röka).

  Vi har en pågående dialog med framsynta kommuner och hoppas få igång ett försök innan årsskiftet. Det är bara en tidsfråga.

  Som ensam förälder är det nästintill hopplöst att få till en förändring, det som krävs är kunskap och en bred opinion, annars kommer särintressen att fortsätta styra och ställa.

  // Leif

  1. ”Vi har en pågående dialog med framsynta kommuner ”
   Finns det någon lista på vilka kommuner som anses framsynta och som kostdemokrati.se har en dialog med? Tror ju inte att min kommun finns med där!

   Jag har försökt, förra läsåret, att få upp ögonen på vår kommuns kostchef, men det var ungefär som att bankan pannan blodig i en stenmur… till ingen som helst nytta! Det kan även tänkas att jag använt mig av fel taktik… Vilar från det nu, ett tag.

   Känner mig lika frustrerad som Isabell Bergman, och vet inte hur jag ska göra!! Många idéer far runt i huvudet, men jag känner mig inte mogen, redo och inte tillräckligt full av kunskap för att börja ”bråka” med kommunen…

   Jag har förkovrat mig mycket på nätet och läst böcker, och har viss egen erfarenhet, men har svårt att diskutera ”öga mot öga”, då jag blir så väldigt osäker, även på sådant som jag egentligen VET är rätt, men får jag mothugg, så brister jag i argumentation!! Vad jag vet är vi inte särskilt många LCHF’are bland kommunens invånare heller, som kan sluta upp bakom om någon börjar, om du förstår vad jag menar!
   Känner mig mycket frustrerad!!

   Sonens (12 år) lärare är dessutom fotbollsspelare (div 3 eller nåt) som numera är tränare för ortens A-lag, och han vet minsann vad och hur man ska äta och träna! En massa pasta och lätt- & lightprodukter för att inte bli fet… *suck* Så, sonen VÄGRAR lyssna på mig, vad har en gammal morsa att komma med i jämförelse med en fotbollsspelare??!! Hans andra lärare åker mycket skidor och springer, och det är samma sak där! De vet minsann!

   //A-M

 3. Hej Leif!
  Jag vet att KOSTDEMOKRATI kämpar och det är kanon. Men hur många besöker hemsidan som inte redan är övertygade. Mina barn går i friskola så där är inte kommunen inblandad i skolmaten. Man får nästan lite panik när tiden bara går och barnen år efter år serveras fel mat. De är unga nu och det är nu de bygger grunden för en god hälsa. Vissa saker får inte ta tid. Jag kämpar i allafall själv vidare mot mina barns skola och hoppas på att ALLA snart ska förstå hur tokiga Livsmedelsverket näringsrekommendationer är. Önskar också att fler kunde inse att LCHF inte bara är en bantningsdiet. Är själv väldigt smal och får konstiga blickar när jag berättar att jag inte äter så mycket kolhydrater. Löptränar en hel del, har gjort en Svensk klassiker och springer bl a Göteborgsvarvet. Då säger folk; du måste äta kolhydrater när du tränar och tävlar men faktum är att 2011 sprang jag Göteborgsvarvet 6 minuter snabbare med mindre träning än 2009 då jag sprang på kolhydrater. Jag laddade i år med kyckling och fet ädelostsås medan andra satt på gräsplanen runt mig i solskenet och åt pasta. Jag sprang om väldigt många i min startgrupp och mådde dessutom betydligt bättre efteråt än 2009. Hade ork hela vägen. Ja, detta hörde ju inte riktigt till artikeln men ibland är det roligt att kunna dela med sig av sina erfarenheter till andra likasinnade.

 4. Hej Leif !
  Det var trevligt och höra att ni har en dialog med framsynta kommuner, försök att få med
  friskolorna också. Det borde vara lättare att få med friskolorna för dom är ju inte styrda av
  kommunala upphandlingsregler. Skolan ska inte bestämma vad barnen ska äta, det är
  föräldrarna som ska göra det. Vi lever ju i ett demokratiskt samhälle. Skolorna ska inte
  lyssna på förlegade rekommendationer från livsmedelsverket som togs fram på 60-70 talet.
  Ska vi har friska barn och vuxna i framtiden och minska sjukvårdsköerna så bör man äta
  riktig näringsrik mat.

 5. Hej Gunnar,

  Vi börjar med det svåraste. Friskolorna följer sedan automatiskt med – vem kommer att välja en skola som serverar mat som som gör barnen okoncentrerade, sjuka och feta. En mat som bereder vägen för rökning och andra droger. Ingen!

  Det är en fråga om kunskaper och att följa med strömmen. Vi siktar nu på att vända strömmens, så att de som fortsatt vill förorda ohälsosam mat får simma motströms.

  // Leif

 6. Hej,

  Tyvärr är det vi gör ett tålamodskrävande arbete som inte kan forceras mer utan att bli kontraproduktivt, och om vi kan uppnå en förändring i samförstånd med kloka och insiktsfulla politiker och tjänstemän, så går det snabbare och resultatet blir bättre.

  1. Vad enskilda medborgare kan göra är att organisera sig (ensam är inte stark) genom t.ex. ett medlemskap på KOSTDEMOKRATI (fritt) och teckna ett medlemskap på ”Konsument-Forum” (100 kronor per år). Vi får en större tyngd med många medlemmar och många besökare. Sprid gärna kunskapen om att vi finns och att ett besök kan ge värdefulla kunskaper och insikter. Just nu har vi 200 – 300 unika besökare per dag, vilket är en bra början.

  2. Använd Kostdoktorns blankett och kräv ett alternativ till lättmjölk och lättmargarin för ert barn. Observera att rektorn numera ansvarar för hälsan. Begär ett skriftligt svar och publicera gärna detta på t.ex. vår nyöppnade Miniblogg på forumet som är öppet för alla våra medlemmar. Observera att man behöver registrera sig som medlem på forumet för att kunna skriva (använd samma namn, epostadress och lösenord som på KOSTDEMOKRATI, så är det lätt att komma ihåg). Läs mer om medlemskap och förmåner här…

  3. Starta en lokal projektgrupp i er kommun, med namninsamling på nätet. Då får ni tillgång till en egen ”tråd” på vårt Forum, där ni kan berätta vad som händer och får råd och tips från andra. Kostansvariga har inget försvar för att påtvinga barnen lättmjölk och lättmargarin (i den frågan är de helt ”nakna” på argument). T.o.m. Livsmedelsverket har nu börjat inse att de startat ett krig de inte kan vinna (de har ju inga argument), vilket framkom under ett seminarium i somras, där jag framförde vår synpunkt.

  En viktig insikt vi gjort är att Livsmedelsverket (SLV), Folkhälsoinstitutet (FHI) och en del kostansvariga är att betrakta som ”skärgårdsgrund”. Om man går rätt på dem så riskerar man att gå på grund (inget händer) eller man springer läck (av frustration).

  Dessa grund går inte att flytta på (tro oss, vi har försökt), inte ens med de bästa sakargument, varför vi numera ”rundar dem” istället och på det sätter tar oss framåt. Vi försöker också märka ut dessa ”grund” med ”sjömärken”, så att även våra läsare kan ”runda dem”.

  Rundningsmärke

  Observera att rektorerna, som brukar vara kloka och insiktsfulla personer, är ansvariga och på KOSTDEMOKRATI finns alla sakargument som behövs.

  Det blir t.o.m. billigare att servera riktig mat, cirka 16 % billigare sett ut energisynpunkt (de tar bra betalt för vattnet som de blandar ut industrifettet med i lättmargarin). Märkligt att denna produkt går att sälja.

  Hasse & Tage sjöng ”kom och köp konserverad gröt”, vilket borde vara enklare att sälja, än margarin. Jag är djupt imponerad över att margarinindustrin med sina lobbyister t.o.m. lyckats dupera Livsmedelsverket så till den grad att de i sina rekommendationer tagit bort alternativen till lättmjölk och lättmargarin i skolan.

Kommentera