Kostdoktorn om Fetmaoperationer

Det allmänna misslyckandet med långsiktig viktnedgång av fettsnål halvsvältkost har lett till att många nu anser viktoperationer vara lösningen på överviktsproblematiken i västvärlden. Detta även för unga, tonåringar. Det ultimata tecknet på hur konventionella bantningsråd misslyckats enligt mig [kostdoktorn].

Den vanligaste operationen som görs numera är en sk Gastric Bypass:

Man kopplar alltså nästan helt bort magsäcken från matens väg genom kroppen. Det enda som blir kvar är en liten ”ficka” på 20 ml eller liknande. Mycket större portioner än så kan man inte äta första tiden. Efter längre tid vidgas dock fickan något varvid man kan äta något mer åter.

I studier har liknande operationer gett viktnedgång på i runda tal 20-30% av kroppsvikten under första året, i snitt. Eftersom de flesta i liknande studier haft BMI på 40+ innan betyder det att de i snitt kommer ner på runt 30 i BMI, eller på gränsen till fetma fortfarande.

klicka på bilden för förstoring

Med åren brukar därefter flertalet åter gå upp en del av den tidigare viktnedgången. Se exempelvis resultaten från den svenska SOS-studien:

Som kuriosa notera även kontrollgruppen – den ljusblå linjen. Detta var lika överviktiga personer som istället fick konventionell hjälp och råd, eller ingen assistens alls. Gissningsvis då det hela försigick under 90-talet och början av 00-talet, så försökte majoriteten till och från att gå ner i vikt med hjälp av fettsnål kost. Någon effekt på vikten kan man just inte se…

Viktoperationer enligt ovan är stora operationer. Allvarliga komplikationer såsom kraftiga infektioner, stora blödningar, läckage av mat ut i bukhålan med mera är långt ifrån ovanliga – runt 10% sammanlagt kanske, hos en erfaren kirurg. Jag har träffat på ett flertal riktiga skräckhistorier när det gäller sådant. Dödsfall i samband med operationen inträffar också, i runda tal 1/400 avlider med erfaren kirurg. Riskerna vid ingrepp är alltid betydligt större om kirurgen är mindre erfaren eller inte lika skicklig.

Det är även en tveksam fördel att många efter en viktoperation går ner större delen av viktminskningen under första månaderna/halvåret, innan de ofta stannar eller går upp i vikt igen. Denna mycket hastiga viktnedgång kan hos kraftigt överviktiga leda till stora problem med överflödig hängande hud. Det är möjligt att svält och näringsbrist efter en viktoperation ytterligare försvårar för huden att anpassa sig under viktnedgången. Att istället gå ner med måttlig hastighet (ex 0,5 kg / vecka med en långsiktig kostförändring) ger bättre förutsättningar för att huden skall följa med och hinna dra ihop sig med tiden.

Personligen vill jag [kostdoktorn] varmt rekommendera alla att ge lågkolhydratkost ett allvarligt försök innan man ger sig på en viktoperation.

Risk med magkirurgi, i bästa fall (med erfaren och skicklig kirurg), första 30 dagarna:

  • 0,3% död
  • 4,3% allvarliga komplikationer

Inlägg om fetmaoperationer

”Rössner glömmer kosten fullständigt”Läs om hur ”bantningsprofessorn” Stephan Rössner nyligen skrev en lång artikel om fetmabehandling i Läkartidningen. Han verkar helt ha gett upp tanken på viktnedgång av den fettsnål kost han länge rekommenderat. Inte ett enda ord om kosten kom med. Bara tal om fetmaoperationer och eventuella effektivare mediciner i framtiden!

Källa: Kostdoktorn om viktnedgång – Sveriges största hälsoblogg med med än 20 000 besökare per dag.

– ◊ –

Vår kommentar:

Läs mer om SOS-studien…

”Kontrollgruppen” ovan skall inte förväxlas med lågkolhydratkost, då hade resultatet blivit annorlunda. De fick ingen hjälp alls eller de tillämpade den traditionella svältkost som praktiskt taget alla ”viktklubbar” fortfarande tillämpar. Då går man istället upp i vikt, dock först ner under 6 – 12 månader, sedan upp igen (plus några kilo extra). Det vet alla som provat.

Denna JOJO-effekt är helt logisk och naturlig, om man kan sin biologi, läs mer…

LCHF – NJUTMETODEN – fungerar annorlunda, ett koncept som tar hänsyn till helheten – en livsstil. Riktig mat aktiverar den hormonella viktkontroll alla däggdjur har och vår vikt normaliseras automatiskt, utan hunger. Att svälta, som hos ”viktklubbar”, är inte tillåtet eftersom det försätter kroppen i ”svält-mode” som gör att kroppen och hjärnan fungerar sämre (går på sparlåga), vilket är ohälsosamt. Även immunförsvar och viktiga organ går då på sparlåga.

Vid ”svält” drar kroppen och hjärnan ner sin kaloriförbrukning och förbränner muskler (lyxvara vid svält). Eftersom kroppen och hjärnan går på tomgång, så även immunförsvaret, blir man lättare sjuk. Den lägre förbränning och förlusten av muskler bromsar upp viktnedgången och gör nästkommande ”viktomgång” ännu svårare. Kroppen har lärt sig spara och att göra ”fettinsättningar” så snart tillfälle erbjuds. Vid tionde omgången hos t.ex. Viktväktarna kanske man inte alls går ner i vikt, trots halvsvält.

Kroppen förvandlas efter upprepade svältomgångar till en fet kropp i mitten med spinkiga ben och armar, och på insidan finner vi halvsvultna organ och en trött hjärna. Detta är direkt ohälsosamt och fungerar ju inte heller på sikt.

Observera att vikten alltid går ner vid svält, initialt, vilket är förrädiskt (det fungerar ju!). Men sedan går vikten upp igen för att ingen orkar halvsvälta hela livet. Att halvsvälta klarar de flesta under maximalt 6 – 12 månader (lightprodukter, pulversoppor och bars) och att hålla på detta sätt kan också trigga igång ätstörningar av olika slag (livshotande tillstånd som kan vara svårt att häva).

De som är stamkunder hos traditionella ”viktklubbar” får i slutänden betala ett högt pris.

– ◊ –

Med NJUTMETODEN äter man sig hela tiden mätt och nöjd på riktig god mat, och överviktiga tappar vikt under tiden (underviktiga ökar i vikt och normalviktiga förblir så).

Här kan Du se när NJUTMETODEN jämförs med att ”äta mindre och springa mer” i TV4 (klicka på länken i bilden).

Undrar vem som håller vikten efter några år, när de inte längre orkar springa fem km varje morgon och när de ledsnat på att ständigt vara hungriga? När kamerorna inte längre finns där.

 

 

571 svar på ”Kostdoktorn om Fetmaoperationer”

Kommentera