Sydsvenskan om fetma och viktoperationer

 

Hängande hud svår bieffekt för tonåringar

Publicerad 15 augusti

Åttio tonåringar är de första i landet som opererats mot fetma, trots att de är under arton år. Resultaten ser lovande ut och kan ha stor internationell betydelse enligt läkarna som leder studien. Men utmaningar väntar. Bland annat hur man ska göra med överskottshuden.

Läs mer…

Vår kommentar:

Att viktoperera innan man provat LCHF bör ingen göra och i synnerhet inte ungdomar.

– ◊ –

De flesta mår likadant eller bättre

Publicerad 15 augusti 2011

Kajsa Järvholm är psykolog på barnöverviktsenheten i Malmö och doktorand vid Lunds universitet. I sin avhandling följer hon de åttio tonåringarna.

– Vi vill undersöka om det psykologiska måendet påverkas av en operation och åt vilket håll, säger hon.

Hon ska följa dem i fem år. Hittills har hon sammanställt resultaten från cirka fyrtio intervjuer, fyra månader efter operationen:

Majoriteten mår likadant eller bättre, medan en grupp på sexton procent mår sämre.

Läs mer…

Vår kommentar:

Allra bäst mår patienterna när viktnedgång sker hormonellt på ett naturligt sätt med hjälp av LCHF, genom att äta sig mätt på riktig mat och slippa biverkningar.

– ◊ –

”Jag mår sämre nu än innan operationen”

Publicerad 15 augusti 2011

När han var som tyngst vägde han 160 kilo. Efter operationerna försvann kilona, men huden drog inte ihop sig.

Läs mer…

Vår kommentar:

Många patienter låter sig opereras utan att ha förstått konsekvenserna och många ångrar sig bittert efteråt.

– ◊ –

Diabetes botas på ett dygn

Publicerad 17 augusti 2011

Det är ett mysterium. Bara något dygn efter en gastrisk bypass-operation ser läkarna att feta patienter botats från sin diabetes. Nu ska skånska forskare försöka lista ut varför.

Läs mer…

Vår kommentar:

Med LCHF ”botas” diabetes typ 2 på en cirka en vecka och även diabetiker typ 1 kan minska på insulinet och få stora hälsofördelar. Magen blir lugn och fin (med operation får patienterna livslånga magproblem).

– ◊ –

Kostdebatten flammade upp efter nya fettrön

Publicerad 18 augusti 2011

I en ny studie åt möss fettrik mat. Insulincellerna fungerade då sämre och mössen fick diabetes. – Det är för tidigt att dra slutsatser av detta i kostdebatten, säger Christian Berne vid Uppsala universitet.

Läs mer…

Vår kommentar:

Återigen ett falskt alarm. Värt att notera är att alla fetter är inte bra. Margariner och omega6-rika oljor (solrosolja, majsolja, …) skall man undvika. Smör är ett bra fett.

– ◊ –

Biologin har ingen chans mot pizza

Publicerad 20 augusti 2011

Det är inte bara i USA som befolkningen blir fetare. Problemet gäller stora delar av världen. I Kina ökar barnfetman i rask takt. – Nya siffror tyder på att det inte går åt rätt håll i Sverige heller, säger professor Finn Rasmussen.

Läs mer…

– ◊ –

Vår kommentar:

Återigen de gamla vanliga förklaringarna till varför vi blir feta, som vi numera vet är fel;  Ät mindre, rör på dig och ett överflöd av lättillgänglig snabbmat gör att vi äter för mycket.  Dålig karaktär och lättja påverkar också. Puh!

Nobelpristagarna Yalow och Berson (The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1977) om fetma:

Kärnpunkten är något som varit känt (och för det mesta ignorerats) i över fyrtio år. Det enda som vi kan och absolut måste göra om vi vill bli slankare – om vi vill få bort fettet från fettvävnaden och använda det som bränsle – är till att börja med att sänka insulinnivån och utsöndra mindre insulin. Så har formulerade Yalow och Berson detta redan 1965:

Att fett skall ska frisättas från fettvävnaden och och sedan användas som energikälla ”kräver enbart den negativa stimulansen i form av brist på insulin”.

Om vi kan få insulinnivån att bli tillräckligt låg (den negativa stimuleringen i form av en brist på insulin), så kan vi förbränna vårt fett. I annat fall kan vi inte göra det. När vi utsöndrar insulin eller om insulinnivån i blodet är onormalt högt kommer vi att ackumulera fett i fettvävnaden. Det är vad vetenskapen talar om för oss.

NJUTMETODEN (LCHF) bygger just på denna princip, att äta sig mätt på god riktig mat som inte medför en höjning av insulinnivån, varför fettet kan användas som bränsle (om man är överviktig).

Det är viktigt att poängtera att LCHF inte är en traditionell ”bantningsmetod”. Det är en hälsosam livsstil som stärker immunförsvaret och som höjer prestationsförmågan. Man för lust och ork att röra på sig, vilket ytterligare stärker hälsa och välmående. En livsstil får alla som vill må bra helt enkelt, utan att behöva försaka livets goda.

En positiv effekt när det uppstår en hormonell balans i kroppen och hjärnan, är att vår naturliga viktkontroll återigen börjar fungera. Det betyder att underviktiga ökar i vikt, normalviktiga håller sin vikt och överviktiga går ner i vikt. Så fungerarar det för alla däggdjur som äter sin artriktiga föda, och människan är ett däggdjur.

Tallriksmodellen (med 50 – 60 E% kolhydrater) är ett effektiv sätt att höja blodsockret och insulinnivån, att få diabetes och att bygga fett. Många får också magproblem eller andra kostrelaterade ”moderna” sjukdomar. Sedan 1989 när Livsmedelsverket införde nyckelhålsmärkning har diabetes tredubblats och fetman fördubblats. Så visst fungerar Yalows och Bersons teori i verkligheten.

Men är det detta resultat Livsmedelsverket ville uppnå med nyckelhålsmärkning, margariner och  lightprodukter?
Deras kompassnål pekar ju åt fel, tvärtom hade fungerat mycket bättre!

Team KOSTDEMOKRATI

 

 

 

414 svar på ”Sydsvenskan om fetma och viktoperationer”

Kommentera