EXPRESSEN: ”Fettdoktorn avslöjas av blodsockertestet”

”Fet kost kan leda till diabetes, visar ny forskning. Annika Dahlqvist, den så kallade fettdoktorn, kan ha fått diabetes. Åtminstone visar ett blodsockertest det. Men själv förnekar hon bestämt att hon har fått diagnosen diabetes.”

Läs hela artikeln i EXPRESSEN.

Vår kommentar:

Bakgrunden är att Annika i början av 2011 gjorde så kallade glukosbelastningstester för att se hur väl hennes kropp hanterade en större mängd kolhydrater. Blodsockret steg till nivåer som den senationslystna kvällspressen funnit anmärkningsvärt höga. Därför denna ”tidningsanka”.

Det finns emellertid vare sig något sensationellt eller anmärkningsvärt i hennes testresultat.

Om man under en längre tid äter en kost (LCHF) som liknar vår ursprungliga jägarkost, kommer kroppen också att reagera på det sätt som dessa jägares kroppar reagerade. Jägarkosten innehöll mycket animaliskt fett, men väldigt litet kolhydrater. En del av hjärnan, njurarna och röda blodkroppar behöver glukos. Kroppen tillverkar själv denna glukos, men för att försäkra sig om att dessa organ inte blir utan, utvecklar muskelcellerna insulinresistens, så att glukosen inte ska slösas på  muskelarbete i första hand. Detta är en mycket viktig överlevnadsfunktion, som ofta åskådligt visats på idrottstävlingar.

Där kan man få se idrottare ”gå in i väggen”. Dessa idrottare är sockerdrivna och hela deras hjärna drivs på glukos. De är också anpassade till att i långt större utsträckning än forntidens jägare använda glukos i muskelcellerna. När glykogenlagren töms, blir den sockerdrivne idrottsmannens hjärna berövad den nödvändiga glukosen och centrala nervsystemet kollapsar. Idrottaren ”går in i väggen”.

Men forntidens jägare hade inte råd att gå in in väggen mitt under jakten. Då skulle både han och familjen svultit ihjäl!

Jägaren använde i större utsträckning fett som energikälla i muskulaturen. Hans hjärna var inte heller så glukosberoende som den sockerdrivne idrottsmannens. Den drevs till åtminstone 70 %  på ketoner, som bildas ur fettet. Ju längre jakten bedrevs, desto mer skärptes hans sinnen. Det är bland annat därför vi fortfarande finns till!

Annika har alltså blivit alltmer jägarlik och så länge hon håller sig till den moderna varianten av jägarkost, LCHF, kommer hon också att få behålla sin goda hälsa!

Man kan  inte kräva att en journalist ska känna till detta, men den viktoperationsförespråkande ”kostprofessorn” Claude Marcus borde förstås göra det. Å andra sidan har han ju bra betalt för att inte känna till de mest elementära saker inom nutrition.

Något ytterligare kan man förstås lära av detta. Vi hävdar ju att LCHF inte är en bantningsmetod utan en väg till hälsa, även om man som extra bonus får viktnormalisering. Det är en livsstil och man ska söka sig till sin personliga variant som man kan leva med hela tiden och inte hoppa in och ut ur. Vi kallar det livskvalité.

Team KOSTDEMOKRATI

802 svar på ”EXPRESSEN: ”Fettdoktorn avslöjas av blodsockertestet””

 1. DIABETES – EN ALLVARLIG FOLKSJUKDOM

  I EXPRESSENs artikeln står det mycket riktigt att ”på sikt kan en diabetiker få skador på njurarna, ögonen, blodkärlen och nerverna. En vanlig komplikation är hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfart och stroke.”

  I artikeln står det inte att tallriksmodellen, där andelen kolhydrater är maximerad (50 – 60 E% kolhydrater/socker), gör att vi får sjukligt höga nivåer av blodsocker och insulin, och att många därför utvecklar diabetes och fetma. En tredubbling av diabetes och fördubbling av fetma på tjugo år är ett talande resultat.

  Varje timma

  Sven Erik Nordin har skrivit om fettskräckens förfärliga följder på NEWSMILL och har räknat ut att det varje timme – dygnet runt, året om – dör en svensk i följderna av sin dia­betes.

  Tidningsanka

  Läs även vad Kostdoktorn skriver om ”tidningsankan” … Har Annika Dahlqvist fått diabetes? Suck!

  Livmedelsverkets och professorernas kostråd har fått diabetes och fetma i full blomning, med fruktansvärda konsekvenser för enskilda människor. Våra kostprofessorer kanske borde ägna lite tid att se över sina egna råd.

 2. Tack GT, Expressen och Kvällsposten!

  Jag skulle vilja framföra min tacksamhet till ovanstående tabloider för deras artikel om Annika Dahlqvist påstådda diabetes. En folkupplysning av bästa sort. Den om något har tjänat LCHF-rörelsen. Det har genererat så mycket intressanta och kunniga inlägg på nätet i ämnet. Jag har inte lärt mig så mycket på länge.

  Får man lov att önska mer av liknade artiklar. Gärna med Professor Marcus han är ju alltid lika underhållande i sin roll.

 3. Tack för de orden SSS!
  OM jag skulle behöva göra ett sådant test har jag övervägt att vägra. Varför? Enkelt! Vill inte väcka Sockermonstret som garanterat spränger sig ur sin bur med full kraft efter ett sådant test! VILL INTE!!!! När han ÄNTLIGEN blivit instängd…
  Hoppas jag aldrig ska behöva ta ett sådant test – och att behöva ta striden med ”överheten”…

 4. Detta är nu ett ämne som har fått väldigt bra belysning från flera håll. Skulle nu någon av oss som tillämpar LCHF bli utsatta glukosbelastning och få liknade resultat som dr Dahlqvist, så vet vi mekanismen bakom. Vi lär oss mer och mer . Ibland kan den här typen av konstruerade problem infama påhopp från media vara bra för då får vi skärpa våra argument.

Kommentera