Från bonde till bonde: Sanningen om GMO-grödor

Michael Hart, en vanlig livdjursbonde, har bedrivit jordbruk i Cornwall (UK) i nästan 30 år.

I den här korta dokumentären undersöker han hur det förhåller sig med odling av genetiskt modifierande (GM) grödor i USA, tio år efter att de introducerades. Han reser genom USA och intervjuar bönder och andra specialister om deras erfarenheter med odling av GM.

När han gjorde filmen fick han höra om problem med ständigt ökande kostnader för utsäde och för kemikalier mot ogräs som blir alltmer resistenta mot bekämpningsmedel.

Bönderna i USA talade om för honom att “singel pass” (en besprutning med bekämpningsmedel) inte fungerar och de hade kommit fram till att tre eller fler omgångar behövs för GM-grödor.

Allteftersom ogräset har blivit mer resistenta mot glyfosat har man fått en dramatisk ökning i användandet av blandningar av bekämpningsmedel (de flesta patenterade och ägda av biotech-företagen). Förvånande nog, är en del bönder nu tvungna att manuellt rensa ogräset.

Bönderna har fått uppleva att kostnaderna skenar, t ex  har priset för utsäde gått från $40 till $100 under de sista åren.

Bönderna menade att samexistens (möjligheten att odla GM-grödor intill icke-GM-grödor) är ett “olösbart problem”, och att det inte fungerar.

För att summera: man har ett enormt ogräsproblem, samexistens är en myt, och bönderna är fångna i det genetiskt modifierade biotech-systemet. Priserna för utsäde och bekämpningssprejer har ökat mycket mer än ökningarna i det bönderna får ut för sina för sina grödor.

Filmen visar att bönder i US manar till stor försiktighet i UK och Europa om man ska införa den här tekniken.

Källa och webbsida: GM Crops – Farmer to Farmer

Min kommentar: Tydligare än så här blir det knappast. Den här filmen, och andra dokumentärer, visar att situationen redan är utom kontroll – GMO sprider sig mycket framgångsrikt och tar över annan växtlighet. Genuin organisk odling är snart ett minne blott, det går helt enkelt inte att undvika att GMO blandas in när frön kommer med vinden eller djurs avföring. I tillägg kommer problemen med alla gifter som måste användas, men som ändå inte klarar av att hindra ogrässpridningen effektivt. Inte på något område slår GM-odling konventionell odling. Bönderna, och alla vi andra, är totalt lurade. Förbjud GMO-odling i EU, nu och för alltid!

Fler inlägg om GMO. Speciellt aktuellt är inlägget; GMO-motstånd, intellektuell dynga?

Paleofriend

– ◊ –

Vår kommentar;

Vi tackar ”Paleofriend” för hans research och hjälper till att vidarebefordra denna viktiga information.

En kommentar från en erfaren lantbrukare till EU – ”At all costs, avoid GM”.

Det är upp till oss medborgare att tala om för våra politiker att vi inte kommer att acceptera GMO, inte i någon form. Och på något sätt borde vi hjälpa USA att komma ur den knipa de hamnat i, kanske genom att EU blir det goda exemplet och att vi blir tillräckligt högljudda så att det hörs över Atlanten.

Team KOSTDEMOKRATI

 

490 svar på ”Från bonde till bonde: Sanningen om GMO-grödor”

Kommentera