Livsmedelsverket är korrupt

Det svenska livsmedelsverket är korrumperat, det är bara att konstatera. Det hjälper föga att två industriavlönade personer avgått ur deras kostrådskommitté, bl a professor Bengt Vessby vars tjänst bekostades av margarinindustrin. Det är samma elände fortfarande.

Gång på gång tar de ställning för produkter som industrin behöver – fast de bevisligen innehåller giftiga ämnen (som benspyren i becel eller akrylamid i mat) eller är sjukdomsframkallande för oss (som omestrade fetter och industritransfetter). Hur länge ska de få hålla på med det?

Däremot saknas inte handlingskraft när det gäller att begränsa eller förbjuda naturliga preparat, som faller utanför industrins intressen. Till exempel förbjöd man det enda naturliga solskyddsalternativet med zinkkrämer – på oklara grunder för det är inte utrett. Medan andra kommersiella solskyddskrämer är helt tillåtna, fastän de bevisligen framkallar cancer pga vitamin A-innehåll eller andra dokumenterade carcinogena kemikalier. Då är man både blind och döv. Logiken brister och uppsåtet är uppenbart, att skydda storindustrins intressen – även om folkhälsan står på spel.

Slv´s syfte står klart och tydligt på deras hemsida: Livsmedelsverket arbetar i konsumenternas intresse aktivt för säkra livsmedel, redlighet, det vill säga ärlighet, i livsmedelshanteringen och bra matvanor.

Den centrala frågan är: vi har en myndighet som är tillsatt för att bevaka våra intressen – men som uppenbart, gång på gång går i industrins ledband och värnar om deras intressen. Då borde vi, det svenska folket, kunna avsätta dem på grund av vi saknar förtroende för deras verksamhet? För att de bevakar livsmedelsindustrins intressen mer än vår hälsa – det som de är tillsatta för att värna om. Det som kallas för korruption på ren svenska.

Allt fler talar samma språk nu: eftersom slv gång på gång visat prov på att de inte värnar om folkets intressen måste ledningen och de verksamma bytas ut. Vi talar inte några få felaktiga kostråd – vi talar djup förtroendekris mot ett korrumperat slv. De har varit kraftigt ifrågasatta i över fem år nu, och det är dags för en förändring.

Andra institutioner har fått avgå när de missbrukar förtroendet. En studie på 90-talet visade att MFR, det medicinska forskningsrådet, konsekvent gav forskartjänster och anslag till män – före kvinnor – fast männen i många fall hade lägre kompetens än kvinnorna. Dessutom gav man positiv särbehandling till Stockholm framför landsortsuniversiteten. När detta avslöjades fick hela MFR avgå direkt, för deras förtroende var förbrukat. Samma ska gälla för livsmedelsverket.

Till exempel, vi har en situation där de konsekvent har varnat för mättade fetter – fast det inte finns data som stödjer det utan snarare mycket forskning som visar på del 1) att det är ofarligt och 2) att det har en rad positiva effekter.  Den kände Harvard-professoren Walter Willett slog till exempel fast i en föreläsning vid Köpenhamns universitet i torsdags att det är inte skuggan av bevis för att mättat fett är skadligt. Dr Willet är professor på Harvard School of Public Health, i Boston, USA, och en av värdens mest citerade näringsforskare.

Myndigheterna i västvärlden har sedan 70-talet uppmanat oss till att äta en massa bröd (6-8 skivor bröd om dagen) och att skära ner på det mättade fettet från kött- och mejeriprodukter. För att de hävdar att det ger risk för hjärt-kärlsjukdomar. När det inte finns några bevis för det överhuvudtaget.

Dessutom, som Dr Walter Willet påpekade, har myndigheternas uppmaning att äta mer kolhydrater fått befolkningen att inta mer än 1/3-del av energin från raffinerade produkter som vitt bröd, vit pasta och socker. Vilket i sin tur kickar igång ett sockerberoende så man vill bara ha mer och mer kolhydrater, vilket ofelbart leder till viktuppgång, okad risk för diabetes etc.

Många i Sverige opponerar sig mot slv’s fasoner, som professor Fredrik Nyström, kostdoktorn Andreas Eenfeldt, docent Uffe Ravnskog, läkaren Annika Dahlqvist, professor Karl Arfors, docent Ralf Sundberg, företaget LCHF.se, föreningen Konsumenter i Samverkan och många fler medicinsk kunniga. Även allmänheten har reagerat med Smörupproret i Kramfors och på fler ställen runt om i landet.

I senaste numret av tidningen Hälsa säger Irene Mathisson, nutritionist vid livsmedelsverket, att ”Mättat fett innehåller inget som kroppen behöver, utan det ger bara energi”. Intressant att de inte längre varnar för mättat fett, men hennes uttalande är en ren lögn. Mättat fett är livsnödvändigt för en sund och frisk utveckling av kroppen hos barn och för en god hälsa hos oss vuxna.

Jag undrar om de på livsmedelsverket tror att hjärnan består av rapsolja – eller av margarin? Hela 60-70 procent av hjärnans fetter är mättade, och majoriteten av fetterna i höljet runt cellerna, cellmembranen, är mättade – och ändå behöver vi inte det?

Men vi behöver margarin enligt slv, något som överhuvudtaget inte funnits i vår kost före mitten av 1900-talet. Det måste vi nu äta, och ge till barn istället för smör, fast det inte finns någon data som visar att margarin är hälsosamt.

Vad vi behöver äta är essentiella fleromättade fettsyror i små mängder varje dag, men inte kemiskt processade och våldsamt upphettade margarinfetter… Deras rekommendationer har lett till att vi idag har alldeles för hög andel omega 6-fettsyror i förhållande till omega 3 – och undrar hur de tänker adressera detta?

Problemet idag är den västerländska processade kosten – men det vågar Livsmedelsverket inte säga för då skjuter de sina allierade inom livsmedelsindustrin i sank.

Det är vetenskapligt visat att hjärtkärlsjukdomar, diabetes och andra felkostsjukdomar beror på en för hög nivå av inflammation i kroppen. Detta har sin grund i den moderna mathållningen med storskalig odling och industriproducerad föda. Denna har ett antal fundamentala problem:

  • för mycket socker, vete och andra snabba kolhydrater
  • mycket spannmålsbaserad föda och kraftfoder
  • att transfetter (härdat fett) är tillåtet i obegränsad mängd
  • för mycket vegetabilisk fleromättad olja (ger mycket omega-6)
  • hög andel nattskuggeväxter (t.ex. potatis, tomat, aubergine, paprika)
  • för lite näring i maten vilket kan leda till näringsbrist

Det är dessa vi behöver adressera och göra något åt – inte fortsätta varna för mättat fett och uppmana folk att äta mycket bröd! Men det går ju på tvärsen med livsmedelsindustrins intressen så det sker inte. SLV´s förtroendekapitalet sinar än mer…

Vad livsmedelsverket säger klingar allt mer ihåligt, och hur länge ska vi acceptera det?

Sanna Ehdin (30 maj 2010)

– ◊ –

Sanna Ehdin, fil. dr, immunolog och verksam som fri forskare, föreläsare och författare till nio böcker som sålt i över 750 000 exemplar och fem böcker finns översatta till andra språk.

Sanna Ehdin har en doktorsgrad från Lunds universitet (1988) och gjorde därefter ett par års post-doc forskning i immunterapi och neuroimmunologi vid ett av USA´s främsta forskningsinstitut: Scripps Research Institute i La Jolla, södra Kalifornien (1989–92).

Sedan 1991 har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Sanna anlitas som expert och konsult i dessa områden och medverkar ofta i tidningar, tv och radio.

– ◊ –

Vår kommentar;

Vi kan inte avsätta Livsmedelsverket, men vi kan ge vår röst till de politiker som lovar att göra något åt eländet.

Att ge Livsmedelsverket fortsatt mandat att ge ut kostråd är ett onödigt och gigantiskt slöseri med skattekronor och orsakar oräkneliga medborgare ett stort onödigt lidande. Idag är detta regerande makthavares ansvar.

Resultatet på tjugo år (nyckelhålsmärkningen kom 1989) är slående:

  • En tre-dubbling av antalet diabetiker till nu 400.000 patienter.
  • En fördubbling av övervikt till nu 44 % av befolkningen, varav 200.000 har en grav livshotande fetma.
  • En epidemiskt utveckling av kostrelaterade sjukdomar som får hälso- och sjukvården att gå på sina knän.

Sannolikt vårt dyraste verk om resultatkostnaden räknas in. Det är minst sagt dumt att fortsätta på denna väg.

761 svar på ”Livsmedelsverket är korrupt”

Kommentera