Fetmaoperation minskar blodtryck.

Svenska Dagbladet skriver;

En så kallad gastrisk bypassoperation, där man genom en operation minskar magsäcken, sänker blodtrycket markant. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Den bygger på en studie där 1 750 patienter genomgått två olika fetamoperationer, gastrisk bypass och vertikalt bandad gastroplastik. Blodtrycket sänktes långvarigt efter gastrisk bypasskirurgi. Den blodtryckssänkande effekten var efter tio år större än vid vertikalt bandad kirurgi.

Källa: SvD

Vår kommentar;

Rubriken är satt av en okunnig person. Det som ger en blodtryckssänkning är viktminskningen, som är större vid en Gastric Bypassoperation än vid Gastric Banding.

Om man istället går ner i vikt genom att t.ex. tillämpa LCHF så erhålls mycket snabbt en blodtryckssänkning och man slipper alla tråkiga biverkningar som en magoperation medför, och samhället sparar vårdkostnader (läs mer här).

SvD skriver att en Gastric Bypassoperation ”minskar magsäcken”, emedan det i själva verket är Gastric Banding som förminskar magsäcken. Vid en Gastric Bypassoperation kopplas tre fjärdedelar av magsäcken, hela tolvfingertarmen och en del av tunntarmen bort. Ett mycket brutalt ingrepp med svåra biverkningar som framtvingar en inre svält, ett ingrepp som inte kan göras ogjort (läs mer här).

Borde inte forskare knutna till Sahlgrenska akademin veta bättre än så? Är rapporten ett beställningsjobb för att stödja den miljardindustri som fetmaoperationer utvecklats till?

435 svar på ”Fetmaoperation minskar blodtryck.”

  1. Varför då inte magstympa alla med högt blodtryck i stället för att låta dem vara beroende av ett läkemedel livslångt?
    Jag har all respekt för de överviktga männislor som inte ser någon annan utväg än att låta stympa sin magsäck. Men jag har bara förakt för de läkare som tar bort vitala delar på människor utan att berätta om konsekvenserna och att informera om LCHF

Kommentera