Riktig mat ger viktkontroll.

Om man drar ner på socker och kolhydrater, och istället äter sig mätt på naturliga fetter, som t.ex. smör, så aktiveras vår automatiska viktkontroll. Det finns övertygande vetenskapliga studier som visar detta.

Kostdoktorn bjuder på en sammanställning av senare moderna studier;

Viktnedgång: Dags att sluta förneka vetenskapen!

Motsatt resultat ger lightprodukter som till stor del består av vatten, kolhydrater och tillsatser. Istället för mätt så blir man hungrig och istället för viktkonkontroll blir resultatet viktökning.

Det finns omfattande dokumentation som beskriver även detta.

976 svar på ”Riktig mat ger viktkontroll.”

 1. NADA

  Uffe Ravnskov, med dr, docent, Lund (2009-01-07);

  Men någonting måste väl Livsmedelsverket ha som stöd för sin skrämselpropaganda? Vi är åtskilliga som frågat. Svaret har varje gång varit, att ”det finns tusentals studier”.

  Nu har Livsmedelsverket emellertid släppt en lista över 72 studier som de menar bevisar att för mycket mättat fett leder till cancer och hjärtkärlsjukdom. Jag har följt den vetenskapliga litteraturen på detta område i snart 20 år och känner därför till de flesta.

  Min sammanfattning är enkel. Livsmedelsverkets specialister är en samling hopplöst okunniga amatörer som inte begriper vad de läser!

  Två studier kan med lite god vilja ses som stöd. Resten är värdelösa som bevis, är irrelevanta eller handlar om något helt annat. Några av studierna pekar till och med på nyttan av att äta mättat fett.

  Läs debattartikeln här … Skrämselpropaganda av amatörer!

  En längre mer vetenskaplig redogörelse finns här i DAGENS MEDICIN.

  – – –

  Har det hänt något sedan januari 2009?

  Alltfler rapporter visar att mättat fett inte alls är farligt och t.o.m. WHO erkänner nu att det saknas underlaget för att påstå att mättat fett skulle vara farligt. Observera att Livsmedelsverkets kostråd baseras på att mättat fett är farligt. Om denna hypotes faller, faller tallriksmodellen och kostråden samman som ett korthus.

  korthus

  Livsmedelsverket står därför fast vid sin ståndpunkt. Mättat fett bör reduceras och skolbarn bör serveras lättmjölk och lättmargarin. Rekommendationer baserade på NADA.

  Vad Livsmedelsverket inte heller förstår är att 50 – 60 E% kolhydrater är direkt skadligt för oss människor. En tredubbling av diabetes och en fördubbling av fetma sedan de införde nyckelhålsmärkning 1989 är talande resultat.

 2. Nu är det tyvärr så tragiskt att många av dagens ungdomar och även deras föräldrar inte kan skilja på smör och margarin. Om Du frågar vad det där gula på brödet är, så svarar man alltid smör. I de flesta fall handlar det om margarin. Om allt som man breder på brödet kallas smör så är det ett pedagogiskt problem att lära människor att rata margarin till förmån för smör. Om man vill påverka i detta avseendet så -ta först reda på om vederbörande är medveten om att det finns två olika matfetter med fullständgt skilda egenskaper och tillverkningsprocesser.

Kommentera