Bättre skolmat och naturligt fett i Lerlyckeskolan Göteborg

Ny namninsamling. Skriv på här!

Namninsamlingen inleds med;

Vi är föräldrar, mor- och farföräldrar till barnen i Lerlyckeskolan Göteborg,
och vi kräver att våra barn ska få bättre mat och mera naturligt fett i skolan.

Vi vill återinföra:

 • Äkta smör eller Bregott* (Vi har nyligen fått Bregott och vill ha det som bestående alternativ)
 • Standardmjölk/”röd” mjölk och ta bort lättmjölk/ ”blå” mjölk
 • Lagad mat med smör och grädde och ta bort lättmargarin, pulver och buljong som innehåller konstgjorda smakförstärkare och andra kemikalier
 • Goda såser och dressingar till salladen gjorda på crème fraîche (ingen lätt-crème fraîche), gräddfil, äkta majonnäs, färska örter och kryddor
 • Ta bort kryddblandningar som innehåller konstgjorda smakförstärkare (glutamater) som grillkrydda, citronpeppar etc. från matsalen där barnen fritt använder dessa onaturliga och ohälsosamma produkter
 • Fler sorters grönsaker på salladsbordet
 • Matsedel med rätter som är mer anpassade till barnsmak

Motivering:

 1. Hälsa: Margariner är hårt kemiskt processade fetter, palmolja, samt växtoljor med höga halter av inflammationsframkallande omega-6 fettsyror och de innehåller onödiga tillsatser och kemikalierester. Allt mer forskning visar på sambandet mellan margarin och allergier/astma vilket ger grund till utveckling av andra sjukdomar.Äkta smör/Bregott samt helfeta mejeriprodukter är naturliga livsmedel som innehåller rikligt med energi och näringsämnen. Barn behöver energi och näringsämnen för att växa, utvecklas rätt och orka i skolan.Glutamater tillsätts i hel- och halvfabrikater och kryddblandningar för att höja smaken hos produkter som saknar tillräckligt med riktiga råvaror. Glutamater stör hjärnfunktioner, ger upphov till migrän, astma och andra allergiska besvär.
  ..
 2. Kostnad: Lättmargarin och lättmjölk innehåller mer vatten och mindre energi och näring än smör/Bregott och helmjölk. Det blir därför mycket dyrare med margarin och lättmjölk räknat på energin och näringen de innehåller, vilket är ett oacceptabelt slöseri med skattepengarna.
  .
 3. Miljö: Smör/Bregott framställs av naturliga produkter från betande kor som i sin tur håller landskapet öppet. Palmolja till margarintillverkningen importeras från tropikerna där skövling av regnskogar är ett globalt problem.* Med Bregott menar vi helfet Bregott normalsaltad, ej Bregott Mindre eller Bregott Mellan, då de sorterna innehåller mera vatten. Vatten ska man dricka, inte späda maten med och betala dyrt för.

Faktaframställning av Bambagruppen Lerlyckeskolan Göteborg, Maj 2011

– ◊ –

Våra kommentarer;

Mycket bra förslag och argument, som vi skulle vilja komplettera enligt nedan;

 • Rekommendera gärna helmjölk, men erbjud också lättmjölk. Många barn behöver successivt vänja sig vid den fetare mjölken. Om man t.ex. blandar hälften lättmjölk och hälften helmjölk så fås mellanmjölk. Detta bör barnen själva få bestämma. Då slipper man också att i onödan utmana SLV och därmed få kritik från de som fortfarande tror att lightprodukter är något bra. I förskolan bör däremot helmjölk vara standard och lättmjölk bör endast serveras om föräldrarna uttryckligen kräver det.
  .
 • Informera om lättmargarin, men ställ ett litet paket i bakgrunden, av samma skäl som ovan. Genom information köper man inte margarin hem heller, vilket är bra ur folkhälsosynpunkt. I förskolan bör däremot smör eller Bregott vara standard och margarin bör endast serveras om föräldrarna uttryckligen kräver det.
  .
 • Alla skolor borde servera minst en lågkolhydraträtt (LCHF), vilket är enkelt om tillbehören serveras separat. En kött- eller fiskrätt med riktig sås serveras till alla. De som äter enligt tallriksmodellen lägger till potatis eller pasta. De som föredrar LCHF lägger till en Coleslawsallad eller en blomkålsgratäng. Det gör också att de som vill undvika diabetes får ett alternativ. De som vill förbli slanka behöver inte börja röka för att hålla vikten (ett vanligt skäl för att börja röka).

419 svar på ”Bättre skolmat och naturligt fett i Lerlyckeskolan Göteborg”

Kommentera