Tack för det, Livsmedelsverket

Ledare 6 december 2011

Tack för det, Livsmedelsverket

Byråkrati känns inte sällan som konsten att göra ett ganska enkelt problem olösligt.

Norrbottens-Kuriren rapporterar idag om en gymnasieflicka i Luleå som brottats med övervikt sedan mellanstadiet. Nu har hon emellertid hittat något som fungerar för henne, nämligen en diet som bygger på LCHF (mycket fett och proteiner, samt väldigt lite kolhydrater). Problemet är bara att hennes skola vägrar ge henne specialkost.

På ett sätt kan jag förstå skolan. Utöver den uppsjö av religiösa, allergologiska och etiska orsaker som ställer krav på specialkost kan det inte vara lätt att även möta alla personliga preferenser.

Men faktum kvarstår: flickan har läkarintyg på att hon behöver just den här dieten. Och skolans motivering handlar inte om att det är krångligt, utan om att Livsmedelsverket inte godkänner LCHF. Därför ”tillhandahålls inga modedieter”. Flickan och hennes familj försökte då lösa problemet själva, genom att hon helt enkelt tar med sig mat hemifrån. Men skolköket vägrade låta henne värma sin mat där. Hon ska helt enkelt äta det som skolan serverar, och bara det. Därför får hon nu leva på morötter och keso när skolan exempelvis serverar pannkakor (som för övrigt är värdelöst som skolmat betraktad).

– ◊ –

Reflektioner och kommentarer

En missvisande rubrik eftersom kosten ingår i en livsstil som reaktiverar vår automatiska viktkontroll, vilket innebär att underviktiga ökar i vikt, normalviktiga behåller sin vikt och överviktiga går ner i vikt. LCHF är också hälsosam mat till skillnad mot ”bantarmat” i form av kaloribegränsad lågfettkost (lightprodukter, svältkost). Läs mer … Så fungerar ”bantning”

LCHF är naturlig mat som stärker immunförsvaret och ökar prestationsförmågan, vilket alltfler elitidrottsmän upptäckt. Dessa positiva effekter fås när vi äter vår artriktiga föda som kostchefen i Luleå uppenbarligen anser inte skall serveras elever, ens om det finns läkarintyg.

Märkligt ställningstagande! Fantastiskt att en fel lärda och uppenbarligen okunniga kostansvariga i Luleå får bestämma vad barnen skall äta, bestämma deras hälsoutveckling och viktkontroll!

Citat: – ”Elever får egen kost om de är vegetarianer eller allergiker och så ska det givetvis vara. Elever får även egen kost av etiska eller religiösa skäl och det är också självklart. Men att vi inte får egen kost av hälsoskäl, det gör mig både arg och ledsen, säger Kajsa.”

Det är alltså ”självklart” att vegetarianer och de som blir akut sjuka (allergiker) respekteras. Det är också ”självklart” att de som har etiska eller religiösa skäl respekteras. Men de som väjer en annan kost av hälsoskäl skall tydligen motarbetas, även om ett läkarintyg föreligger, även om det är den enda kost som Socialstyrelsen godkänt för behandling av diabetes och övervikt, enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, och trots att denna metod fungerar för eleven. Häpnadsväckande!

Kostansvarig tar på sig ett stor ansvar genom att driva sin personliga övertygelse och överskrider också sina befogenheter. Ett högst oprofessionellt agerande som inte kan accepteras.

Läs mer om vem som bestämmer … enligt Livsmedelsverket … ”Jag tar befälet!”

– ◊ –

Fakta

Enligt en Demoskopundersökning 2009 är cirka 5 % vegetarianer/veganer och de får sin kost serverad utan problem, trots att det inte finns något vetenskapligt underlag om hälsofördelar, snarare tvärtom.

En Demoskopundersökning mars 2011 fick resultatet att 5 % tillämpar strikt LCHF och 23 % en mer liberal form av LCHF. Det innebär att två miljoner svenskar på egen hand upptäckt hälsofördelarna med LCHF och många menar därtill att de aldrig tidigare ätit godare (därav namnet ”njutmetoden”).

16 januari 2008 godkände Socialstyrelsen lågkolhydratkost (LCHF) för behandling av diabetes och övervikt, enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Ingen annan kost har genomgått denna prövning. Således en mycket lämplig kost för diabetiker och överviktiga.

LCHF är naturlig mat som främjar en god hälsa, sannolikt den enda kost som ger varaktig viktkontroll för de flesta. Denna kost förnekas eleverna att kunna välja, medan vegetarianer serveras utan intyg. Högst anmärkningsvärt!

Tallriksmodellen med 50-60%E kolhydrater är tydligen ”mallen”, en extremkost som ger diabetes och övervikt, plus ont i magen för många. En kost som ger hyperaktiva barn och som triggar igång ADHD barn.

Inte nog med det, riktigt smör eller Bregott är ersatt av lättmargarin (drygt 50% vatten, industrifett, emulgeringsmedel och konserveringsmedel) och helmjölk är ersatt av energifattig lättmjölk, som ger hungriga och trötta barn i slutet på dagen. Detta beslut är helt ogrundat, det blir t.o.m. dyrare. Hur tänker kostansvariga?

Något är sjukt! Självklart skall gymnasielever inte acceptera detta övergrepp. Eleverna är ytterst ansvariga för sin hälsa och sina studier, vilket borde understödjas av rektorn som enligt skollagen är ansvarig för elevernas hälsa. Skolan verkar också vara dåligt uppdaterade om vad som gäller. I första hand bestämmer elever eller föräldrar (för mindre barn), därefter rektorn på skolan.

Livsmedelsverket har inte rätt att bestämma skolmaten, de utfärdar rekommendationer.

– ◊ –


Vem styr kostråden (läs Ideologin och pengarna bakom kostråden)?

Att servera LCHF i skolan skulle hota den sämre halvan av livsmedels- och läkemedelsindustrin. Att servera lightprodukter och vegetarisk kost utgör däremot inget industriellt hot, tvärtom.

Industrins företrädare har genom en effektiv lobbyverksamhet (läs Forskningsfusket!) fått myndigheter (Socialstyrelsen, SLV & FHI), kostchefer, dietister, läkare och andra att aktivt motarbeta LCHF.

Ve och fasa, det skulle kunna innebära en halvering av marknaden för diabetesläkemedel och ingen skulle behöva anlita de vars affärsidé är viktoperationer. Detta får ju inte inträffa! Eller?

Skräpmatsindustrin förlorar en kund om ”Kajsa” går över på LCHF, bantningsklubbarna förlorar en kund när ”Kajsa” nått sin normalvikt och läkemedelsindustrin reducerar sitt kundunderlag när ”Kajsa” blir frisk.

Det är här skon klämmer. De enda vinnarna på LCHF blir ”Kajsa” själv och samhället.

Vilket samhälle vill vi ha? Vilket alternativ väljer du? .

 1. Ett samhälle som präglas av diabetes, magsjukdomar och övervikt. Där det är en bedrift att komma upp på morgonen och att genomlida skoldagen eller arbetsdagen.
  .
  Kreativiteten är överlag låg och få företag startas, arbetstillfällen minskar och det är dessutom svårt att hitta kvalificerad arbetskraft. Skatteintäkterna minskar vilket gör att skola, vård, omsorg och pensioner måste dras ner på.
  .
  Därtill konkurrerar barn, den arbetsföra befolkningen och de äldre om allt knappare hälso- och sjukvårdsresurser. Välståndet flyttar någon annanstans.
  .
  Alternativ ett är det alternativ som dagens utveckling lutar åt.
  .
 2. Ett friskt samhälle som blomstrar av kreativitet och lönsamhet. Ett samhälle som genererar stora skatteintäkter till vård, skola, omsorg och pensioner. Där det finns gott om jobb för alla.
  .
  Ett samhälle där vi har råd att erbjuda även de sämre lottade och de på ålderns höst en god livskvalité. Kostråd och sjukvård i detta samhälle baseras självfallet på vetenskap och beprövad erfarenhet och medborgarnas och samhällets intressen sätts före andra särintressen.
  .
  Alternativ två är det utvecklingsscenario vi på KOSTDEMOKRATI jobbar för.

– ◊ –

Vilken väg väljer Du?

[poll id=”3″]

2 svar på ”Tack för det, Livsmedelsverket”

Kommentera