Medicin mot stroke kan ge stroke

.

läkare-ökar-risken

Är ”legitimerat kvacksalveri” finare än olegitimerat?

Är det inte istället mycket allvarligare?

ζ

.
Medicin för stroke ökar risk för stroke

stroke0Fortfarande felbehandlas tiotusentals hjärtsjuka svenskar med förmaksflimmer. De erbjuds läkemedlet Trombyl för att minska risken för hjärninfarkt – men nya studier visar nu att behandlingen är tämligen värdelös och att den t.o.m. ökar risken för stroke (!).

Det är Sara Själander, forskare vid Umeå universitet som studerat användningen av acetylsalicylsyra (ASA), oftast läkemedlet Trombyl, på patienter som lider av förmaksflimmer i hjärtat.

Den vanligaste behandlingen är att sätta in blodförtunnande läkemedel av typen Waran för att minimera risken för en hjärninfarkt, men fortfarande ordineras i stället ASA till tiotusentals patienter.

Detta trots Socialstyrelsens rekommendationer från 2009 att INTE göra det.

Det är väldigt beklagligt och det är jättesynd om patienterna som tror att de får ett ökat skydd mot en hjärninfarkt, men som inte får det eller i värsta fall en förhöjd risk att drabbas av en hjärninfarkt, säger Sara Själander.

 • Förmaksflimmer, som gör att hjärtat slår oregelbundet, är den vanligaste hjärtåkomman bland vuxna svenskar.
 • Minst 280 000 svenskar beräknas ha den diagnosen men mörkertalet är stort eftersom alla inte har några symtom. Förmaksflimmer innebär också att man får en kraftigt ökad risk att drabbas av stroke som är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige.
 • Forskning visar att det kan handla om 4-5 gånger större risk för stroke i den här patientgruppen.

Sara Själanders studie omfattar 180 000 hjärtsjuka och deras behandling under åren 2005 till 2009 för att minska risken för stroke. Det visar sig då att en tredjedel fick den rekommendera behandlingen, en tredjedel behandlades med ASA och en tredjedel fick ingen behandling alls.

hjärnblödningDet är en registerstudie och jag har försökt rensa för ålder, kön och eventuellt andra sjukdomar som patienten led av, men det är helt tydligt att den stora gruppen som tog ASA inte fick någon effekt av det. Snarare tvärtom.

För dem med en stor blödningsrisk hade det varit bättre om de varit utan behandling.

Faktum är att det var fler patienter som behandlades med ASA som drabbades av stroke jämfört med gruppen som inte fick någon behandling, säger Sara Själander.

receptSenare i vår väntas Socialstyrelsen komma med nya riktlinjer för hur den här patientgruppen ska behandlas och med den här studien som grund lär man helt avråda från all användning av ASA.

Vi är väl sakta på väg åt det hållet men fortfarande behandlas tiotusentals patienter med ASA. Mitt råd till dem är att gå till sin läkare och be om en annan behandling, säger Sara Själander.

Källa … SvD

ζ

Socialstyrelsen_ramKommentar

Socialstyrelsen varnade redan 2009 läkarna för att ordinera acetylsalicylsyra (ASA), oftast läkemedlet Trombyl, till patienter som lider av förmaksflimmer i hjärtat. Det hindrar dock inte svenska läkare att fortsätta skriva ut denna medicin till tiotusentals patienter.

Om inte detta är ”legitimerat kvacksalveri” vad är det då?

 • Frågan är berättigad: Vad sysslar svensk sjukvård med?ansvar
 • Lyder sjukvården under egna lagar? Kan de göra precis vad som helst?

Och nu uppmanas patienterna att upplysa sin läkare om vad som gäller ! ?

Är detta något som ansvariga landstingspolitiker tycker är OK, eftersom de inte gör något åt det? Är detta något som vi medborgare ska acceptera?

Hög tid att utkräva ansvar, att kräva att ansvariga landstingspolitiker gör sitt jobb. Det är ju de som betalar med skattepengar och då har de rätt att kräva resultat för pengarna. Idag betalar de bara.

ζ

Tänk om….

volvo-service

.
Tänk om vi människor hade behandlats med samma omsorg som bilar

kamremsbyteTänk om Volvo år 2009 gick ut med en varning till alla verkstäder om att inte använda t.ex. en undermålig kamrem eftersom den inte håller måttet och att motorn då riskerar att få så allvarliga skador att det ofta inte är lönt att reparera den (den ”dör”).

Tänk om de flesta verkstadsmekaniker struntar i detta år ut och år in – och motorerna rasar sönder på löpande band. Detta kommer självfallet inte att hända och om någon verkstad mot förmodan agerat på detta sättet hade det stått dem dyrt.

Volvo har inte råd att slösa med sina resurser, de är måna om sina kunder och de vårdar sitt varumärke.

Vad kan vi dra för slutsats av detta? Jo att vi människor är mindre värda än bilar och att dagens vårdsystem tillåter skrupellösa ekonomiska särintressen att sko sig på medborgarnas bekostnad dubbelt upp, med våra liv och våra skattepengar. Det är också uppenbart att vården saknar fungerande management, trots höga löner till dem som är tillsatta för att leda och utveckla vården. Vården lider av mycket allvarliga strukturella problem som måste åtgärdas först, annars räcker inga pengar i världen till.

däck-punkaInom många landsting byter man sjukvårdsdirektörer oftare än man byter däck och samtliga före detta direktörer landar mjukt med väl tilltagna fallskärmar. Rena karusellen som i sig är en lönande business. Men resultat för medborgarna uteblir och vårdköerna fortsätter att växa.

Medan bilindustrin återkallar bilar när de upptäcker fel som kan skada kunderna, så mörkar läkemedelsindustrin och de fuskar även med sina studier, för att maximera vinsten. Patienterna bryr man sig mindre om.

Till sin hjälp har de våra myndigheter, lojala läkare och osynliga passiva politiker som hukar sig i sammanträdesrummen och som nöjer sig med att betala en allt högre nota för allt sämre resultat.

såg_kirurgVården och dess myndigheter kan bryta mot lagen, de kan strunta i vetenskap och beprövad erfarenhet, de behöver inte tala sanning och de behöver inte prestera.

De kan t.o.m. skära sönder magen och tarmarna (friska organ) på överviktiga 13-åringar i studiesyfte, utan att någon i ansvarig ställning reagerar.

Läs … Oskuret är bäst! … så förstår ni hur tokigt tänkt Gastric Bypass är. Här råder inte sans och balans och nu är inte ens barn fredade från detta vansinne (läs en krönika i ICA-kuriren … klicka här)..

sovjet_symbol

ζ

2 svar på ”Medicin mot stroke kan ge stroke”

 1. STRATEGISKA KOSTTILLSKOTT

  Det finns även strategiska kosttillskott som har en blodförtunnande effekt och utan de biverkningar som läkemedel har – tvärtom så tillkommer en rad andra fördelar.

  OMEGA 3 AV BÄSTA KVALITET FÖR BÄSTA EFFEKT

  KVALITET. Omega 3 har en blodförtunnande effekt, men också andra mycket positiva effekter vad gäller hjärna, ögonen och hjärtat. Men det ska vara Omega 3 av god kvalitet annars kan det kvitta, vilket en studie i Norge gav klart besked om …. NEJ TACK TILL RUTTEN FISKOLJA … klicka här

  ANTI-AGING. Varför köpa dyra ”anti-age” krämer när man kan få en kraftfull effekt inifrån istället – på alla celler – inte bara huden … klicka här

  ANTIOXIDANT. Både Algatrium Plus och Brudy Retina fungerar som kraftfulla antioxidanter.

  Nilalf som är annonsör på Kostdemokrati har en fiskolja som utgör en kvalitetsklass för sig – som även rekommenderas till gravida och ammande mödrar på grund av dess renhet från miljögifter. Sannolikt marknadens bäst dokumenterade olja med en patenterad tillverkningsprocess som ger mycket goda egenskaper. En stabil omega 3 med närmare 100 % upptag, vilket visats i humana studier.

  ÖGAT BEHOV. De har även utvecklat en Omega 3 som skyddar det skarpa seendet, förändringar av gula fläcken, som idag drabbar många. Läs mer … klicka här

  OMEGA-3-ÖVERSIKT. Här finns en produktöversikt … klicka här (PDF)

  PROBIOTIKA. Nilalf har också en mycket kraftfull probiotika av god kvalitet. Varför behövs probiotika? … klicka här

  Med tanke på den höga kvaliteten och god effekt är priserna mycket konkurrenskraftiga … Webbshop med direktförsäljning … http://www.nilalf.net

  Så varför nöja sig med bara en blodförtunnande effekt när man med en och samma kapsel kan få en ”helrenovering” på naturligt sätt. Kapslarna är 30 % mindre än standardkapslar, men innehåller mer DHA per kapsel än någon annan kapsel (vad jag funnit). Kapslarna är mjuka och elliptiskt utformade så de är lätta att svälja.

  Om man skär sönder en kapsel förnimmer man en svag fräsch lukt av färsk fisk och det smakar även friskt. Så ska Omega 3 vara. Därför gör vi gärna reklam för Algatrium Plus (Omega 3 tillskott) och Brudy Retina (Omega 3 förstärkt med mineraler, vitaminer och antioxidanter bra för ögat).

  FORSKNING OCH PRODUKTUTVECKLING. Det har tagit mer än tio år och kostat mer än hundra miljoner kronor att utveckla dessa produkter … Läs mer … klicka här (PDF)

  EFFEKT. Hälsopåstående godkänt av EFSA … The only DHA with clinically demonstrated antioxidant activity … EFSA recognizes DHA contribution in maintaining normal vision. The claim can only be made by food supplements including a DHA minimum quantity of 250mg/day … klicka här (PDF)

 2. hi, jag är en engelsklärare som är snart 50 och fick en Stroke nyår 14-15. Mitt löfte var att gå ner i vikt. Det lyckades med tack vare Stroke!
  det skriver jag om här

  strokediet.blogspot.com

  hi, I am an English teacher who had a Stroke New Year’s Eve 14-15. My resolution was to loose 20 kilos. I succeded thanks to the Stroke.
  This and more adventures on the blog address above.

Kommentera