Vardagliga läkemedel orsakar demens-liknande effekter inom 60 dagar

vanliga-läkemedel.
ζ
.

demens6.
Vardagliga läkemedel orsakar demens-liknande effekter inom 60 dagar

8 maj, 2013 (Googleöversatt)

Börjar bli lite glömsk? Skyll inte detta på att du blivit äldre, det är mer troligt att det orsakats av ”over-the-counter” (som säljs över disk) läkemedel du tar för vardagliga sjukdomar såsom sömnsvårigheter eller dålig matsmältning.

Läkemedel med ”antikolinerga” effekter orsakar minnesförlust och andra mentala funktioner inom bara 60 dagar, har forskare upptäckt.

Antikolinerga läkemedel inkluderar receptbelagda läkemedel mot hypertoni (högt blodtryck), hjärtsjukdomar och kroniska lungproblem samt ”over-the-counter” läkemedel för sömnlöshet, dålig matsmältning och antihistaminer (allergimedicin).
.

tired-whiteboard.
De droger som blockerar acetylkolin, en nervsystemsignalsubstans, kan också orsaka en kognitiv försämring, såsom minnesförlust och nedsatt allmän mental funktion.

alzheimer-manÄven om dessa drogers ”effekter har varit kända en tid, har forskare från Regenstrief Institutet blivit förvånade hur snabbt drogerna kan orsaka problem.

I en studie av 3690 äldre personer som tog antikolinerg mediciner, upptäckte forskarna att mentala funktioner började att påverkas inom 60 dagar. Eftersom droger är så lättillgängliga, finns det en risk för att människor överdoserar och man kunde då se att deras mentala funktioner gick ner ännu snabbare.

(Källa: Alzheimers & Demens, 2012, doi: 10.1016/j.jalz.2012.02.005).

Källa: WHAT DOCTORS DON’T TELL YOU (do not miss ”Related WDDTY Content”)

ζ

Kommentar

Mycket vanliga receptbelagda läkemedel mot hypertoni (högt blodtryck), hjärtsjukdomar och kroniska lungproblem samt ”over-the-counter” (receptfria) läkemedel för sömnlöshet, dålig matsmältning och antihistaminer (allergimedicin), kan orsaka en kraftig kognitiv försämring, såsom minnesförlust och nedsatt allmän mental funktion, som påminner om Alzheimer.

Det betyder att arbetsförmåga och livskvalité kraftigt försämras på grund av vanliga läkemedel som många gånger förskrivs och rekommenderas slentrianmässigt (ibland förebyggande). Vi skapar alltså slentrianmässigt sjukdom och nya patienter.

Läkemedel synes lyda under helt andra lagar och regler än andra preparat. Vi har tidigare skrivit om våra vanligaste smärtstillande medel som säljs receptfritt över disk i livsmedelsaffärer och på bensinstationer, och där det räcker med en ask för att slå ut levern, för gott. Trots detta är varningstexten minimal, på samma gång som TV-reklamen basunerar ut att medicinen inte höjer blodtrycket, är skonsam mot magen och kan ätas livet ut. Läs mer … Allt fler förgiftas av värktabletter

ζ

sovande-tjänsteman

.
Vad gör våra tillsynsskyldiga myndigheter?
Sover tjänstemännen på arbetstid, eller går de läkemedelsindustrins ärenden? Det är antingen det ena eller det andra, eller både och.

Vi har tidigare berättat om att demensliknande effekt hos många av de 850.000 svenskar som äter kolesterolsänkande läkemedel (s.k. statiner):

  • Myten om högt kolesterol hålls vid liv, läs mer…
  • STATIN NATION – The Great Cholesterol Cover-Up, läs mer…

Nu kan vi lägga till ”demens” som biverkan av många andra vanliga läkemedel. Det beror således ej på åldern.

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer... 

Kommentera