Allt fler förgiftas av värktabletter

04:29, 14 april 2013 in Okategoriserad by Hälsa och sjukvård

15-gram-räcker

ζ

Panodil-Alvedeon

 Allt fler förgiftas av värktabletter – som slår ut levern

Paracetamol ger allt fler allvarliga förgiftningar. Nyligen tvingades en man i Göteborg transplantera levern på grund av för många värktabletter.

– Vi ser en markant ökning av antalet fall. Varje år dör fem till tio personer. Dessutom får mellan 1 500 och 2 000 personer så svåra skador av paracetamol att de måste vårdas på sjukhus, säger Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen.

Han tycker samhället borde ingripa och begränsa tillgängligheten. Både Storbritannien och Danmark har infört en övre gräns för hur många värktabletter som får köpas vid varje tillfälle.

– Det vore ett bra steg på vägen. Men jag tror inte att en enskild åtgärd löser problemet, säger Mark Personne.

Paracetamol är den aktiva substansen i till exempel Alvedon och Panodil, två vanliga värktabletter som säljs receptfritt på bensinstationer och i livsmedelsbutiker.

– Att tabletterna är så lätta att få tag på ger en olycklig signal om att det rör sig om helt ofarlig medicin. En typisk riskpatient är en medelålders man med tandvärk som stoppar i sig allt smärtstillande han kommer över, säger Mark Personne.

Även Kai Knudsen, läkare och expert på svåra förgiftningar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har noterat en ökning av antalet svåra förgiftningsfall.

– Det handlar både om medvetna överdoser och om personer som av misstag eller okunskap fått i sig för många värktabletter, säger han.

leverFör en kort tid sedan kom en patient in till sjukhuset med leversvikt. Mannen hade tagit ett stort antal smärtstillande tabletter och blivit svårt sjuk några dagar senare. En levertransplantation blev enda utvägen.

– Det normala förloppet vid en paracetamolförgiftning är att man först mår väldigt illa. Tre till fem dagar senare visar sig de svåra skadorna på levern, säger Kai Knudsen.

Han betonar att även relativt små doser kan vara skadliga. Sju eller åtta tabletter av den starkaste sorten, till exempel Alvedon Forte som innehåller ett gram paracetamol, riskerar att påverka leverfunktionen negativt.

– Omkring femton gram paracetamol räcker för att helt slå ut levern. Men det finns individuella variationer, säger Kai Knudsen.

Frågan om eventuella begränsningar ligger nu hos Läkemedelsverket. Där finns en arbetsgrupp som följer effekterna av apoteksreformen från 2009, då de receptfria läkemedlen började säljas även utanför apoteken.

Men det är oklart om Sverige kommer att införa någon maxgräns. Här säljs värktabletterna redan i små förpackningar (max 20 tabletter), an åtgärd som i sig är tänkt att dämpa försäljningen.

Källa: GP

Alvedon-500mg-varning

Har Du missat denna viktiga information?

Är det fritt fram nu eller är det bara läkemedelsindustrin som får sälja
livsfarliga produkter på bensinstationer och livsmedelsbutiker?

Om det råder likhet och opartiskhet är det således OK med
produkter med märkning enligt nedan (fiktivt exempel).

energi-tillskott-ABCDet finns faktiskt redan idag liknade produkter

heart-rate-redKick på burk oroar forskare

Energidrycker kan höja blodtrycket och störa hjärtrytmen, visar en amerikansk analys av sju olika studier. Behovet av en lagstadgad åldersgräns ökar, menar svenska hjärtläkare. Läs mer … SvD

ζ

energy-drinksElever kollapsar av energidrycker

Under det senaste halvåret har minst tre elever i Olofstorp kollapsat efter att ha druckit energidrycker. En högstadiekille kom till skolsköterskan med så svåra bröstsmärtor att han fick åka ambulans till sjukhus. Nu slår sjukvården larm. Läs mer … GP

ζ

Kommentar

Tänk om ett livsmedel eller kosttillskott hade den effekten att 2000 personer varje år fick så svåra skador att de akut måste vårdas på sjukhus och att fem till tio av dem dog varje år.

En ask tabletter räcker för att slå ut levern för gott, så att man behöver en levertransplantation, alternativ riskerar akut död. Observera att levern är ett av kroppens viktigaste organ, som man inte kan leva utan.

Detta livsmedel eller kosttillskott säljs fritt i livsmedelsaffärer och på bensinstationer. Och i reklamen på TV sägs att det är effektivt och skonsamt mot magen. Att det är livsfarligt och att även mindre doser skadar levern, det får man själv läsa sig till.

stop-policeSTOPP. Detta tänkta livsmedel (eller kosttillskott) skulle omedelbart stoppas. Sannolikt skulle de räcka med ett fåtal fall med relativt lindriga biverkningar.

Allvarliga biverkningar är dock helt OK om
produkten rubriceras som ”läkemedel”.

ζ

sales

Målsättningen är att ÖKA läkemedelsförsäljningen

Förvänta Er inget förbud mot energidrycker, då de ÖKAR behovet av läkemedel. Istället fokuseras resurserna mot det som gör oss friskare, som MINSKAR behovet av läkemedel, som kosttillskott i form vitaminer, mineraler och t.ex. kolloidalt silver. Vi har att se fram emot begränsningar inom detta område och inom alternativmedicin, då en förbättrad folkhälsa HOTAR läkemedelsförsäljningen.

Varning_Becel

Optimalt sett utifrån läkemedelsindustrin perspektiv är att friska medborgare i förebyggande syfte äter läkemedel som utvecklar behov av fler läkemedel, livet ut. Ett exempel på detta är statiner, kolesterolsänkande läkemedel, som 800.000 svenskar idag äter för en miljard kronor per år (läs mer…). Även statiner och kolesterolsänkande margariner borde borde ha en STOR varningstext och information om att nyttan med dessa produkter är nästintill obefintlig.

snake-attackBecel ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och således förbjuds INTE denna TV-reklam. Livsmedelsverkets tjänstemän väljer att inte agera mot falsk marknadsföring som ökar risken för ohälsa, men när Valio presenterade en produkt med ett pyttelitet hjärta, en naturlig produkt som är nyttig, då agerade Livsmedelsverket reptilsnabbt, lös mer…

Denna fars fortsätter om inte folket informerar sig och gör något åt det. Om inte DU bryr dig om din hälsa och ditt välstånd, så bryr sig ingen annan heller. Då lämnar DU fältet fritt för särintressen att exploatera DIG och DINA NÄRMASTE.

huvudet_i_sandenFörtroendevalda och ansvariga politiker, som betalar notan med skattemedel, de hukar sig och verkar inte förstå vad som händer, eller de saknar kompetens för att agera även om de förstår, alternativt agerar de i eget intresse (”ego business”).

Detta är något folket måste ta tag i – annars blir det dyrt!

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer... 

ζ

Läs mer:

 • Läkemedel utgör 62.000 gånger större risk att döda dig än kosttillskott. Läs mer…
  .
 • Minst 10 000 patienter dör i onödan varje år (27 per dag). Läs mer…
  .
 • Livsmedelsverkets saltråd gör att 60 DÖR varje dag – helt i onödan! Läs mer…
  .
 • 25-40 % av vårdens kostnader beror på felbehandling. Läs mer…
  .
 • Maciej Zarembas reportage om sjukvårdens stora systemskifte – från läkekonst till bokföring. Läs mer…

  • Vad var det som dödade Herr B? Läs mer…
   .
 • Larm: Läget är akut – för akuten. Läs mer…

 • Aprilskämt året runt – Socialstyrelsens häxjakt på de som utvecklar vården. Läs mer…
  .
 • Är sjukvården genuint intresserad av att patienter blir friska? Läs mer…
  .
 • Bedrägligt förtigande av alternativa behandlingar gör människor överviktiga och diabetiker sjukare. Läs mer…
  .
 • Livsmedelsverket bekämpar aktivt det som håller oss friska (t.ex. D-vitamin). Läs mer…
  .
 • Vården saknar incitament att bli bättre. Läs mer…
  .
 • Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck. Läs mer…
  .
 • Brist på D-vitamin kan öka risk att få MS. Läs mer…
  .
  Vad gör Livsmedelsverket? Ju de rekommenderar en tiondel av den dos D-vitamin vi behöver och samtidigt varnar de för att överdosera! Detta gör de trots att vetenskapen och beprövad erfarenhet säger tvärtom. De agerar således utifrån industrins vinstintresse (de springer industrins ärenden, men avlönas med skattemedel).

Läkemedels- och vårdindustrin har tillförskansat sig monopol på att hälso- och sjukvård och bekämpar aktivt allt som konkurrerar och som skulle göra oss friskare (och således göra denna industri mindre lönsam). Och det gör de med tjänstvillig handräckning från generaldirektörer och tjänstemän på Livsmedelsverket, Socialstyrelsen, med flera…

lagbok-uppslagen-tunnGrundlagen och Patientsäkerhetslagen gäller inte alla

LAGBROTT. Myndigheter och vården synes också ha utverkat immunitet mot att bryta mot svensk grundlag och mot patientsäkerhetslagen. De gör som de vill, utan annan påföljd än att patienterna blir sjuka och dör en förtidig död. En annan effekt är att medborgarna får betala allt högre sjukvårdskostnader (idag i snitt 80.000 kronor per år för alla som arbetar) och ohälsan kommer att leda till minskad konkurrensförmåga, färre jobb och lägre levnadsstandard. Detta tillåts idag fortsätta tills ekonomin kraschar.

ζ