Maciej Zarembas reportage om sjukvårdens stora systemskifte – från läkekonst till bokföring.

.

.
ζ
.

Maciej Zaremba

Maciej Zaremba är reporter på DN. Han är en av landets mest prisbelönta journalister och flera av hans tidigare reportage har uppmärksammats stort. För den förra, ”Skogen vi ärvde”, utsågs han till årets miljöjournalist. Han har även skrivit om bland annat skolan, psykvården, arbetskraftsinvandring och tvångssteriliseringar.

Nu har han skrivit en uppmärksammad och omskakande artikelserie i DN med med rubriken ”Den olönsamma patienten – från läkekonst till bokföring”. Varje inlägg är mycket tänkvärt och ett tips är läsa ett reportage i taget och låta det sjunka in.

.

.

Maciej Zarembas reportage om sjukvårdens stora systemskifte – från läkekonst till bokföring.

En reportageserie där verkligheten överträffar dikten, som slår hål på den idylliska bild som många bär på, vilket kan vara smärtsamt, inte minst för ansvariga politiker.

Forskningsfusket bara fortsätterLäs också forskningsfusket, så inses att detta är en styrd process, en verklighet som är svår att ta in på en gång. Kan det verkligen vara på detta sättet? Då är vi ju grundlurade!

Obs! Nu finns en uppdaterad och utökad upplaga av boken med titeln ”Forskningsfusket bara fortsätter” (som ersätter den tidigare boken  ”Forskningsfusket. Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin”). Även den nya boken är populärvetenskapligt skriven så att både lekmän och professionella har stor glädje av boken som kan köpas här:

 

ζ

↓ ↓ ↓ ↓ ↓

.
Vad var det som dödade Herr B?

2013-02-17

Del 1. Diagnosen var cancer. Men det var inte tumören som tog hans liv. I dag inleder Maciej Zaremba sitt stora reportage om de absurda konsekvenserna av ett dolt systemskifte i svensk sjukvård. Läs mer…

ζ

Hur mycket ­bonus ger ett benbrott?

2013-02-25

Del 2. Vissa sjukdomar är mer lönsamma än andra när den svenska vården leker affär. I dag fortsätter Maciej Zarembas reportage om sjukvårdens stora systemskifte – från läkekonst till bokföring. Läs mer…

ζ

På vilken prislista står din njursvikt?

2013-03-03

Del 3. Två män har samma skada. En av dem får leva, en får dö. Varför? I dag fortsätter ­Maciej Zarembas reportage om de perversa incitament som styr svensk sjukvård. Läs mer…

ζ

Del 4. Hur mycket oro tål en människa?

2013-03-05

Svensk cancervård är en av Europas långsammaste. Patienter i Sverige får vänta längre än i till exempel Ungern, Tjeckien och Danmark på besked om den där knölen i bröstet. I dag avslutas Maciej Zarembas reportage om ­vårdens destruktiva systemskifte. Läs mer…

ζ

”Om patienten överlevde kunde det kosta mig dyrt”

 2013-03-06

Gensvaret på Maciej Zarembas artikel­serie har varit enormt. Över tusen mejl har kommit. DN Kultur publicerar här några av reaktionerna in­ifrån vården. Läs mer…

ζ

Chatt med Maciej Zaremba

2013-03-06

Gensvaret på Maciej Zarembas artikelserie om vården har varit enormt. På onsdagen chattade Zaremba med DN:s läsare. Läs frågorna och svaren här. Läs mer…

ζ

Zarembas artikelserie blir bok

2013-03-01

DN-journalisten Maciej Zarembas uppmärksammade artikelserie ”Patienten & prislappen” om systemskiftet i sjukvården blir till en bok. ”Patienten…”. Läs mer…

ζ

Källa: DN … Den olönsamma patienten

ζ

Ett urval tidigare inlägg

ζ

APPENDIX

Skolan, jobben, sjukvården och välfärden – allt interagerar med varandra, där en faktor kan sänka de övriga.

Kedjan är inte starkare än dess svagaste länk – och sjukvårdens länk är svag, närmar sig nu brottgränsen. När sjukvårdens länk brister kommer Sveriges politiska karta att ritas om, vilket kommer att verka omtumlande för många. Inga svenskar accepterar en ojämlik vård.

.
Lägg pusslet och se bilden

De som sätter sig in i problematiken inser att dagens sjukvård är något vi får betala dyrt för, som slår på både hälsa och plånbok.

Man inser snart också att systemet håller på att krascha och inga pengar i världen kan hindra det, för det är inte pengarna som är problemet (de har aldrig tidigare förfogat över så mycket pengar), det är bristen på styrning, bristen på uppföljning av kvalitet och effektivitet, bristen på management.

Det kan liknas vid en herrelös hierarki, där ekonomiska särintressen, företrädda av KeyOpinion Leaders (LOBbare), som försöker roffa åt sig så stor del som möjligt av skattetårtan och där politikerna, som står för notan, utgör svaga motkrafter.

Ansvariga politiker har lämnat fältet fritt för ekonomiska särintressen att styra utvecklingen och dessa särintressen har de gjort till den grad att de nu verkar har dragit undan mattan för sig själva (läs mer…).

Ansvariga politiker sitter löst nästa val (läs mer…).

Sjukvården kostar idag mer än 10 % av BNP eller 350 miljarder kronor per år, vilket motsvarar 80.000 skattekronor per arbetande svensk och år. Totala skattetrycket ligger på 1.600 miljarder kronor per år, vilket innebär att mer än var femte skattekrona går till sjukvården.

Med nuvarande utvecklingstakt beräknas kostnaderna öka med 270 % till år 2040. Ska varje medborgare som arbetar då betala 215.000 kronor per år till vården? Vem har råd med det?

Att omdana sjukvården till en kostnadseffektiv enhet som producerar ett högkvalitativt resultat är ett stort jobb, även om det tekniskt sett är enkelt. Men oj vilket potential! Sannolikt betalar vi idag dubbelt så mycket som vi borde för en sjukvård som skulle kunna fungera bättre, även på den kostnadsnivån.

En bra början hade varit att tillämpa den kunskap och erfarenhet som redan finns, och att följa lagen. Sedan kunde vi sluta med det som vi vet skadar folkhälsan. Men då måste ansvariga politikerna ta befälet och inte bara fungera som industrins sponsorer.

Läs och förundras. Kom till insikt om att sjukvårdssystemet inte längre fungerar, det kommer att krascha, om vi inte gör något åt det. Återigen verkar det vara folket som får driva frågan, som får se till att ställa krav på politikerna att göra sitt jobb och att välja politiker som är kapabla att göra sitt jobb.

Läs på, kom till insikt och agera! Det gäller ju vår, våra barns och barnbarns framtid. En av vår tids största utmaningar och hot. Ett sjukt folk som inte klarar skolan och som dignar under höga sjukvårdskostnader, kan inte försvara välfärden. Det innebär att framtidens jobb hamnar någon annanstans och dit går också pengarna och välfärden.

Genom att underminera undervisningen och hälsan ligger vi dåligt till om ett eller två decennier och det är svårt att få tillbaka jobb som lämnat Sverige.

 • Dagens kostråd orsakar diabetes, och … leder till arbetslöshet. Läs mer…
 • Dr Nisses söndagsskola, för politiker. Läs mer…
 • Dårskapens lov. Läs mer…
 • Varför reagerar så få? Läs mer…
 • Inför skolplikt för 6-åringar? Läs mer…
 • Livsmedelsverket bekämpar aktivt det som håller oss friska. Läs mer…
 • Forskare: Värsta alternativet används på svenska skolor. Läs mer…
 • Fler unga söker hjälp på akuten. Läs mer…
 • Skolbarn serveras ”ADHD-mat”. Läs mer…
 • Hellre fettstund än fruktstund (SvD ledare). Läs mer…
 • Miljoner ska lära skolledare mer om bra mat. Läs mer…
 • Lita inte på myndigheternas kostråd! Läs mer…
 • Fetmaepidemi trots kostråd. Läs mer…

Ovan är några pusselbitar som alla är samstämmiga, de griper in i varandra och ger en bild som förklarar hur saker och ting hänger ihop och påverkar varandra. Vi blir alltså grundlurade av våra egna myndigheter och till stor del även av vårdens tjänstemän, medan ansvariga politiker passivt tittar på (litar blint på sina tjänstemän).

ζ

Det går bra för Sverige – idag

Det går fortfarande bra för Sverige på jobbfronten, men det är bara en kortare respit som vi borde utnyttja. Till skillnad från andra länder har vi i Sverige fortfarande ett manöverutrymme, tack vare att många fortfarande har ett jobb att gå till (dock är ungdomsarbetslösheten ett stort problem).
.

Senaste jobbstatistiken uppdaterades 2013-02-20 (uppdateras en gång per kvartal) – SCB Kortperiodisk Sysselsättningsstatistik (KS). Sannolikt den säkraste och mest lättfattliga jobbstatistik som finns, inga procentsatser, bara antal jobb sedan 2001, i både tabellform och grafik. Jämför utvecklingen sedan år 2001.

 

Siffror som inger hopp, som ger en respit som vi måste utnyttja.

ζ

3 svar på ”Maciej Zarembas reportage om sjukvårdens stora systemskifte – från läkekonst till bokföring.”

 1. Nedan en konsekvens av en vård utan ledning, där ansvariga politiker agerar sponsorer istället för att styra utvecklingen.

  GP 14 mars 2013

  LARM OM LÄGET PÅ ÖSTRA SJUKHUSETS AKUT

  GÖTEBORG: Personalen på Östra sjukhuset har fått nog. Efter två månader med extremt hårt tryck på akuten och ständiga överbeläggningar slår de nu larm till Arbetsmiljöverket.

  I en anmälan från samtliga huvudskyddsombud beskrivs hur de anställda på medicin-, geriatrik- och akutklinikerna har svårt att hinna med. Under förra veckan hade man 42 överbeläggningar på tisdagen, 21 på onsdagen och 20 på torsdagen.

  Den senaste tiden har det inte varit ovanligt med fem patienter på en sal för fyra eller att patienter lagts i behandlingsrum, korridorer, dagrum och tvättutrymmen. Följden har blivit ökad smittorisk för patienterna samtidigt som personalen fått extremt hög arbetsbelastning.

  – Problemet är att det inte finns några marginaler alls, säger Per-Olof Hansson, huvudskyddsombud och läkare vid medicinkliniken på Östra sjukhuset.

  Han beskriver den gångna vintern som värre än vanligt, men förklarar att patienttrycket alltid är intensivt under perioden från januari till mars, april. Sjukhuset borde därför planera för detta, tycker han.

  – Nu öppnas i stället extra vårdplatser i panik. Det är ingen bra lösning eftersom den personal som då kallas in inte alls är van att arbeta tillsammans, säger Per-Olof Hansson.

  Enligt anmälan hämtas undersköterskor och sjuksköterskor ofta från ett externt bemanningsföretag. Dessutom arbetar de fast anställda ofta över och många tar också dubbla pass. Arbetsbelastningen leder till svårigheter att ta ut raster, att följa rutiner och att hinna med all dokumentation. De fackliga företrädarna vittnar också om medarbetare som är rädda för att göra ”fel”, som går hem och gråter efter jobbet och som får sömnproblem.

  Det man nu
  begär av arbetsgivaren är ett stopp för fler överbeläggningar och en bemanning som är i nivå med vårdtyngd och antal patienter.

  GP har sökt ansvarig områdeschef Ann-Marie Wennberg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, men hon vill inte uttala sig. Tillsammans med verksamhetschefen Putte Abrahamsson, skickar hon i stället ett skriftligt svar:

  ”Vi tar situationen på största allvar och sjukhuset arbetar just nu intensivt med att komma tillrätta med överbeläggningsproblematiken. Det är och har varit ett högt söktryck den senaste tiden, vilket det även har varit regionalt och nationellt. Vi fortsätter att arbeta med frågan och för en dialog med de fackliga organisationerna för att komma fram till en bra lösning.”

  – – –

  Kommentar

  Detta är bara början, som drabbar både patienter och vårdpersonal. Ansvariga politiker och vårdens ledning åtgärdar ju inte grundproblemen, varför problemen snabbt kommer att förvärras. Inga pengar i världen kommer att hjälpa, då pengar inte är problemet.

  Citat: ”högt söktryck den senaste tiden, vilket det även har varit regionalt och nationellt”

  Helt rätt. Detta är ett nationellt problem och kräver en nationell lösning, en helhetslösning som omfattar stat, kommuner och landsting. Livsmedelsverket måste sluta förse sjukhusen med patienter via sina sjukdomsframkallande kostråd och sjukhusen måste börja följa lagen och börja använda även kostbehandling (av t.ex. diabetiker och överviktiga), inte bara läkemedel och operationer.

  Sedan har sjukhusen ett gigantiskt managementproblem, de saknar uppföljning av både effektivitet och kvalitet. Med andra ord opererar de i mörker, utan ledning och resultatkrav.

  Nuvarande politiker synes sakna förmåga att reda ut situationen, varför vi inom kort kommer att få se en ny politisk karta. Hög tid för väljarna att sätta landstingens förtroendevalda politiker under luppen.

  Hur kan ansvariga politiker tillåta vården att skära sönder magen och tarmar på överviktiga patienter till stora kostnader, med livslånga vårdkrävande biverkningar och dåligt resultat när det finns kostnadseffektiva metoder utan biverkningar – det luktar ”ego business” lång väg, där patienter får betala dyrt med ohälsa och skattebetalarna får stå för notan (runt tre miljarder kronor per år)?

  Hitintills har 40.000 svenskar drabbats av detta brutala övergrepp och varje timma dygnet Gastric Bypass opereras en patient i Sverige. Detta är ett brott mot patientsäkerhetslagen om inte patienten dessförinnan informerats om och erbjudits lågkolhydratkost som behandlingsmetod, vilket oftast inte sker.

  Läs mer … Oskuret är bäst! (och billigast)

  Hur är detta möjligt i Sverige år 2013?

 2. Demonstrationer mot sjukvårdspolitik

  1000-tals demonstranter i Skåne Under parollen Rädda vården arrangerades demonstrationer i bland annat Lund, Landskrona, Malmö och Ängelholm på lördagen.

  Aktionerna är en protest mot Region Skånes sjukvårdspolitik.

  Nätverket som står bakom den samlade aktionen kräver slut på privatiseringar av vården, vill stoppa omflyttningen av verksamheter, menar att nedskärningar i vården måste upphöra och hävdar att personal som vänder sig till media utsätts för repressalier av sina chefer.

  Drygt 3000 demonstranter

  Flest deltagare var det i Lund med cirka 1 500 personer. I Malmö respektive Landskrona uppskattade arrangörerna att cirka 1 000 personer deltog. I Ängelholm samlades drygt 500. Färre var det vid manifestationerna i Ystad, Trelleborg och Hässleholm.

  Se inslaget … SVT

  – – –

  Kommentar

  Pia Kinhult, ordförande regionstyrelsen Skåne säger att hon tar frågan på stort allvar, men tillägger att ”det är ett komplext problem, som tyvärr inte har ett enkelt svar”. Men här har hon fel. Det är tekniskt sett enkelt att lösa, svårigheten ligger på det politiska planet och genom att ekonomiska särintressen i hög grad tillåts styra sjukvården, så att den tjänar deras intressen.

  Notan får sedan medborgarna betala i form av ohälsa och i snitt 80.000 kronor per arbetande svensk, var femte skattekrona, 10 % av BNP eller 350 miljarder kronor per år. SKL beräknar att kostnaderna kommer att öka med 270 % till 2040, om inget görs. Dags att göra något.

  Denna ohälsoutveckling kombinerat med skenande sjukvårdskostnader hotar Sveriges konkurrensförmåga, framtidens jobb och vårt välstånd. Det är inte en isolerad vårdfråga. Därtill kommer den politiska kartan att ritas om. Och detta är bara början.

  Vården och omsorgen kommer att bli valfrågan med stort ”V”.

  Läs mer…

 3. Läkarna i protest mot vårdsystemet

  Läkare över hela landet protesterar mot ett sjukvårdssystem som de anser vara fel­konstruerat. Sedan uppropet fick spridning har över 3.000 valt att skriva under.

  Bakom läkaruppropet står Lollo Makdessi och Märit Halmin, båda läkare i Stockholm. Uppropet är deras reaktion mot de senaste decenniernas utveckling inom den svenska sjukvården. Den utlösande faktorn var Maciej Zarembas granskning av sjukvården som publicerades i DN under våren.

  Läs mer … DN (2013-06-20)

  – – –
  SVT-NYHETERNA

  Såg ni TV-nyheterna igår kväll?
  Läkare i upprop på Internet: 3.000 namnunderskrifter sedan i tisdags.
  Sjukvården är uppbyggd efter ekonomi och produktion i stället för efter patientens behov.

  Anhörig intervjuades som hävdade att det är ett haveri.

  Patientansvaret var finns det? Olika läkare för nästan varje besök.
  Utan sammanhang för patienten, träffar nya läkare hela tiden.

  Fokus på patienten försvinner. Ej omhändertagande.

  Handlar inte enbart om ett smärre systemfel i den bemärkelsen som den
  akademiska medicinen menar. Det handlar om att industriella intressen
  har tagit över styrning av vården.

  Hög tid för ansvariga och förtroendevalda politiker att ta befälet!

  – – –
  KOMMENTAR

  Att tidigare ersättningssystem var ännu sämre är ett klen tröst – vi behöver väl fungerande system.

  Problemet med privat sjukvård som finansieras med offentliga medel är att förutsättningarna skiftar, hela tiden, det finns både gungor och karuseller. Det innebär att det är nästintill hopplöst att bygga ett rättvist och säkert system. Och de ”köksdörrar” som finns, de utnyttjas, helt lagligt.

  Om man t.ex. får betalt per diagnos, då ökar antalet diagnoser explosionsartat. Det blir dyrare, men ingen blir friskare. Det är snarare att betrakta som kreativ bokföring som ökar intäkterna. Precis detta har nyligen hänt, läs mer … SR

  Så länge vården är i offentlig regi var detta detta ett mindre problem, då gungor och karuseller jämnade ut sig (pengarna stannade inom samma system). Problemet med offentlig vård var istället brist på uppföljning och bristande management, där är privata vårdgivare mycket vassare.

  Den optimala lösningen hade varit en offentlig vård styrd såsom den vore privat.
  Men att åstadkomma detta var uppenbarligen inte politiskt möjligt, varför man valde den enklare vägen – att privatisera vården och få en bättre fungerande management på köpet, men som dessutom strävar efter att utnyttja ett ofullständig ersättningssystem. Ur askan in i elden.

  Nu gäller det att förbättra ersättningssystemet, som dock aldrig kan bli helt bra. Sedan gäller det att se till att kvarvarande offentlig vård blir minst lika effektiv som den privata – alls ingen omöjlighet.

Kommentera