Endometrios – en dold kvinnosjukdom

.

.

Broschyr – Vad är endometrios?

.

Endometrios – en dold kvinnosjukdom

Endometrios är en dold, kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar kvinnor i fertil ålder. Sjukdomen kan få stora konsekvenser som barnlöshet, livslånga smärtor och därmed små möjligheter att försörja sig genom arbete.

“Så många som var tionde kvinna
är drabbad av endometrios”

Så många som var tionde kvinna är drabbad av endometrios. Endometrios är en kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar kvinnor. Ofta ger den sig tillkänna i samband med att man får sin första mens. Det är vanligt att livmoderslemhinnan kommer ut i buken via äggledarna vid menstruationen.

Kunskap saknas

Hos friska kvinnor bryter immunförsvaret ner livmoderslemhinnan, men hos kvinnor med endometrios kan däremot inte immunförsvaret bryta ner den. I stället bildas en kronisk inflammation i buken och endometrioshärdar sätter sig på olika organ, till exempel på äggstockarna, bukväggen eller tarmarna, vilket gör att det är vanligt att patienterna drabbas av mag- och tarmproblem.

Eftersom kunskapen är så dålig tar det lång tid att få sin diagnos, som ofta upptäcks av en slump. Många gånger tar det flera år innan man får sin diagnos, ofta på grund av att sjukvården saknar kunskap om sjukdomen.

Lindring finns

Det finns ingen bot för endometrios, men det finns lindring, som är högst individuell. Den behandling som ges är smärtstillande mediciner och hormonbehandling. Som en sista utväg kan man operera, vilket kan behöva göras flera gånger. Det finns kvinnor med endometrios som mår bättre om de motionerar och lägger om sin kost. Kognitiv beteendeterapi, KBT kan också hjälpa en del, liksom mer alternativa metoder såsom akupunktur, zonterapi eller så kallade magnetringar.

REDAKTIONEN
redaktionen@rnediaplanet.


Din överkänsliga mage kan vara endometrios

Återkommande buksmärtor behöver inte bero på mag- eller tarmproblem, ibland kan orsaken sitta i underlivet. Livmodersjukdomen endometrios kan till exempel misstas för IBS.

Har du magproblem särskilt i samband med mens?
Då kan det vara endometrios som orsakar smärtorna!

Tarmen protesterar i stort sett bara på tre sätt – med diarré, förstoppning eller med både och. Ibland med smärta, knip och gaser som följeslagare. Bakom symtomen kan det döljas flera sjukdomar. Den vanligaste är IBS, överkänslig tarm, men symtomen kan också bero på känslighet för laktos, fruktsocker och kostfibrer. Överkänsligheter har ofta liknade symtom som IBS och tillstånden förväxlas därför ofta, men även endometrios kan orsaka symtom som vid första anblicken klassas som IBS.

Endometrios är en inflammatorisk, gynekologisk sjukdom där livmoderslemhinnan sätter sig runt tarmarna och bukväggen. Förutom svåra menstruationssmärtor kan endometrios ge diarré och förstoppning vid mens.

Endometrios kan bland annat behandlas kirurgiskt genom operation och med mediciner. Prata med din läkare för att ställa rätt diagnos!

Källa … MåBra


Kommentar

Anmärkningsvärt att kunskapen inom vården är så låg när det gäller en sjukdom som drabbar var tionde kvinna. Det hade varit förståeligt om det hade drabbat en på tusen eller ännu färre.

Fortbildning, kommunikation, erfarenhetsutbyte, uppföljning, feedback, kvalitetskontroll och resultat verkar vara okända begrepp inom vården, vilket är synnerligen allvarligt. Ledtiden innan nya behandlingsmetoder är fullt implementerade inom sjukvården ligger i snitt på 12 år! I vilket århundrade lever denna sektor kvar i?

Återigen en inflammatorisk sjukdom och ett sätt att behandla dessa är att byta kost, vilket inte brukar nämnas av vården, sannolikt för att det inte ingår i den riktade utbildning de får. Samma gäller för IBD (kronisk tarminflammation) och IBS (besvärlig tarm, ”ballongmage”).

Livsmedelsverket (t)allriskmodell är stark inflammationsdrivande; en extrem högkolhydratkost som höjer blodsocker och insulinnivåerna och som innehåller omega-6-rika växtoljor som ytterligare driver på inflammationen och sänker immunförsvaret (ökar bl.a. risken för cancer).

Sjukvården och Livsmedelsverket samverkar, de sänker kolesterolnivåerna vilket är farligt med läkemedel, de rekommenderar alltför låga saltnivåer som är livsfarligt och deras vitaminrekommendationer gör att praktiskt taget alla svenskar lider allvarlig brist på hormonet D-vitamin.

Rekommenderad högkolhydratkost höjer blodsockret och insulinnivån, tomma kalorier som inte ger tillräckligt med livsviktiga mineraler och vitaminer. Ger en grogrund för de flesta sjukdomar.

Hur detta vansinne kan tillåtas fortgå inför öppen ridå är svårt att förstå!

Vad göra?

Varför inte testa med att göra tvärtom! Ät en kost som dämpar inflammationer som lågkolhydratkost (LCHF), undvik spannmål, undvik växtoljor och margariner med omega-6, ät istället smör, kokosfett, fisk med omega-3 och var inte rädd för naturligt mättat animaliskt fett. Ät tillskott av D-vitamin och gärna C-vitamin.

Absolut värt att prova! Läs mer om NJUTMETODEN här…

Tusentals har vittnat om att det fungerar även för de med IBS, IBD eller andra inflammatoriska sjukdomar. Men det får man själv komma på. Vården tiger som muren om denna möjlighet.

Om vi äter vår artegna föda så förebyggs, lindras eller botas de flesta moderna sjukdomar, läs mer … Bota och lindra de flesta sjukdomar

.
Team KOSTDEMOKRATI

Kommentera