Benskörhet (osteoporos) – Den dolda folksjukdomen

.

.

.
Benskörhet (osteoporos) – Den dolda folksjukdomen

Benskörhet drabbar varannan svensk kvinna över 50 år. Ändå är det bara en bråkdel som får rätt vård – och behandlas i tid. Därför är benskörhet, osteoporos, vår tids dolda folksjukdom.

BENSKÖRHET

Det börjar oftast med en bruten handled eller överarm, kanske en krokig rygg – sedan går det bara utför. De allvarligaste benbrotten är de som drabbar kotor och höft.

Många kvinnor med dessa skador får aldrig tillbaka sin ursprungliga rörelseförmåga och det resulterar i att de får handikappanpassa sitt hem eller till och med flytta därifrån. Med andra ord är osteoporos ett mycket allvarligt tillstånd som inte alls har fått den uppmärksamhet som den skulle behöva.

– Synen på osteoporos har varit att det är något som tillhör att bli gammal, nästan ett normaltillstånd. Men det är helt fel, det finns mycket man kan göra för att undvika eller förbättra sitt tillstånd, säger Mattias Lorentzon, geriatriker och docent vid osteoporosmottagningen, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

“Benskörhet drabbar varannan
svensk kvinna över 50 år”

70-procentig ärftlighet

Svenska kvinnor är, tillsammans med norska, de kvinnor i världen som är mest drabbade av benbrott på grund av osteoporos, Varför det är så, vet man inte riktigt.

– Trots att det finns en del forskning om de bakomliggande orsakerna går det inte att säga helt säkert varför svenska kvinnor är drabbade i så hög utsträckning. Det vi vet är att osteoporos är till 70 procent ärftlig. Därför är det viktigt att vården frågar om mamman eller pappan har osteoporos eller fått brott på höften, säger Mattias.

Mattias Lorentzon menar att kvinnor över 50 år som drabbas av fraktur automatiskt bör tas vidare för utredning, så om du bryter till exempel handleden eller höften är det ett varningstecken som bör utredas.

“Svenska kvinnor är, tillsammans med norska, de kvinnor i världen som är mest drabbade av benbrott på grund av osteoporos”

Steg i rätt riktning

– Om man jämför en osteoporosfraktur med en hjärtinfarkt så är skillnaden enorm. Vid en hjärtinfarkt är patientuppföljningen helt annorlunda. Där finns klara riktlinjer hur en patient ska skickas vidare och få rätt information, medicin och hjälp. Så har det inte varit för patienter som har osteoporos, säger Mattias.

Men i maj i år presenterade Socialstyrelsen nya riktlinjer för vård av osteoporos som Mattias är nöjd med.

– Ja, de här nya nationella riktlinjerna är ett viktigt steg i rätt riktning. Med förbättrad osteroporosvård går det att spara hela 200 miljoner kronor om året och mycket personligt lidande.
.

Text: LEONE MILTON
redaktionen@mediaplanet.com

 ◊

FAKTA

 • Rätt livsstil förebygger benskörhet
 • Fysisk träning, så som gympa och promenader stärker benen i kroppen, Träning stärker dessutom musklerna och ger dig bättre balans så risken att falla och skada dig minskar.
 • D-vitamin är viktigt. Var ute i dagsljuset och ge huden möjlighet att nås av solstrålar, men en kvart om dagen räcker. Att sola for mycket är skadligt.
 • Ät en allsidig kost som består av både frukt, grönt, bra fetter och protein. Och viktigast av allt är att få i dig kalcium.

Testa själv!

I dagsläget finns det mycket effektiva läkemedelsbehandlingar som kan minska risken för nya frakturer med 50-70 procent, Som patient kan man själv kontrolleras in frakturrisk med Världshälsoorganisationens (WHO) riskverktyg FRAX.

Faktorer som ökar risken för benskörhet:

 • Om benskörhet finns i släkten.
 • Om du haft ett benbrott.
 • Om du är magerlagd.
 • Om du kommer tidigt i klimakteriet.
 • Om du röker.
 • Om du rör på dig for lite.
 • Om du äter ensidigt.
 • Om du dricker för mycket alkohol.
 • Om du äter kortisontabletter.

Kommentar

Sverige är näst värst i världen när det gäller diabetes typ 1 (barndiabetes), efter Finland. Sverige och Norge är värst i världen när det gäller kvinnor och osteoporos.

När det gäller barndiabetes är en teori att våra barn dricker mycket välling baserat på spannmål och äter mycket margariner.

När det gäller benskörhet kan en orsak vara D-vitaminbrist, att vi konsumerar stora mängder spannmål med tomma kalorier och med fytinsyra som hämmar upptaget av mineraler, och att vi med läkemedel sänker vårt kolesterolvärde till farligt låga nivåer.

Cirka 800.00 svenskar äter idag statiner för en miljard kronor per år och kvinnor får bara biverkningarna. Inga positiva effekter alls för kvinnor och ytterst marginell effekt för män (dock endast för de män som har haft hjärt- och kärlproblem). Däremot är biverkningarna många och svåra, för både män och kvinnor. Läs mer … Kolesterolmyterna

Därtill kommer 40.000 svenskar som har genomgått viktoperation (Gastric Bypass) som redan efter några år ökar risken för benbrott med 2 – 3 gånger eftersom operationen ger ett betydligt sämre upptag av mineraler, vitaminer och andra näringsämnen (kronisk brist på mineraler och vitaminer). Varje timma viktopereras en patient i Sverige, 24 per dygn varje dag året runt. Läs mer om detta vansinne … Oskuret är bäst!

Därtill kommer 100.000 svenskar som drabbats av kronisk tarminflammation (Ulcerös kolit eller Crohns sjukdom) som tiofaldigats på 50 år, som nu drabbar 1,4 % av våra ungdomar (vi står inför en 40 % ytterligare ökning). Denna sjukdom ger ett försämrat upptag av vitaminer, mineraler och näringsämnen, vilket leder till benskörhet.

IBD (Inflammatory Bowel Disease) är kostrelaterad, men det verkar inte vare sig Livsmedelsverket eller vården vilja inse. Rådet är att fortsätta äta det som ger sjukdomen (och biverkningar…) och sedan menar vården att patienterna ska fortsätta äta den mat som underhåller sjukdomen och att symptomen ska dämpas med mediciner alternativt operera bort inflammerade organ. Många har dock blivit symptomfria när de slutat äta det som skadar (som t.e.x spannmål), men det får man själv upptäcka (läs mer…).

Nedan ett utdrag om risken för benbrott efter en Gastric Bypass operation

Bad To The Bone, posted by Tom Naughton in Bad Medicine 16 June 2009, about Bariatric Surgery (gastric bypass):

“So you end up losing weight, but also become vitamin deficient, and perhaps end up with brittle bones. I’d rather be fat and know I’m able to roll on the floor with my rambunctious girls without snapping a femur. But of course, you don’t have to become vitamin deficient to lose weight.

You can lose weight by cutting out sugar and starch, which don’t contain any nutrients we need – or to be more accurate, they don’t contain any nutrients we can’t get from the foods Mother Nature actually intended for humans to eat.”

Googleöversatt:

Dåligt för Ben, inlagt av Tom Naughton i Bad Medicine 16 juni 2009, om Gastric Bypass:

”Så du har förlorat i vikt, men också lidit brist på vitaminer som kanske slutar med benskörhet. Jag är hellre fet och vet jag kan rulla runt på golvet med mina vilda döttrar utan att jag knäcker ett lårben. Men naturligtvis behöver du inte utsätta dig för vitaminbrist för att gå ner i vikt.

Du kan gå ner i vikt genom att utesluta socker och stärkelse, som inte innehåller några näringsämnen vi behöver – eller för att vara mer exakt, innehåller de inte några näringsämnen vi inte kan få från den mat Moder Natur faktiskt tänkt för människor att äta.”

Slutkommentar

På Livsmedelsverkets inrådan äter vi oss till benskörhet, som sedan späs på från vårdens sida med läkemedel och viktoperationer. Inte alls konstigt att det är kö till ortopeden och att budgetramar sprängs. Att vara världsmästare i denna gren (osteoporos) är föga smickrande. En pokal i nationell dumhet.

Det mänskliga lidandet blir stort och kostnaderna för samhället astronomiska, men ”som man bäddar får man ligga”.

.
Team KOSTDEMOKRATI

3 svar på ”Benskörhet (osteoporos) – Den dolda folksjukdomen”

 1. Äter man mycket mjölkprodukter ökar behovet av magnesium. Mineralsalt innehåller mycket magnesium. Livsmedelsverkets antisaltpropaganda är därför mycket skadlig.

  Med mer magnesium skulle kroppen dra nytta av kalciumet i mjölkprodukterna (med D-vitaminets hjälp).

  Sedan menar jag också att belastningen på skelettet hos dagens människor är för liten. Det är ju främst kvinnorna som lider av benskörhet, men den äldre generationens bondmoror hade inte klen benstomme, trots att de åt mycket mjölkprodukter.

  Om bentätheten ska öka, måste kroppen känna ett behov av detta, dvs man måste utsätta kroppen för belastning. Då sker en anpassning i kroppen och bentätheten ökar. För den som inte har sådan fysisk belastning i sin vardag, skulle nog styrketräning göra ordentlig skillnad.

 2. Citat:
  ”FAKTA
  Rätt livsstil förebygger benskörhet”

  Jaha, termen ”Rätt livsstil” saknar definition. Hur kan ”rätt livsstil” förebygga benskörhet eftersom man inte vet vad ”rätt livsstil” är. Cirkelresonemang. Ologiskt. Ovetenskapligt.

  Men vi vet att D-vitamin i dos större än 4 000-5 000 IE (100-125 µg) per dag gör att man uppnår fysiologisk koncentration av vitamin D om minst 125 nmol/L i blodet. Då får man ingen benskörhet.

  Njut sedan god mat (gamla svenska husmanskosten och gamla franska köket) med minst 10 g salt och högst 100 g kolhydrater per dygn så mår man ännu bättre.

  1. Under ”fakta” står även, citat:

   ”Ät en allsidig kost som består av både frukt, grönt, bra fetter och protein.”

   Där begås de vanliga felet att lägga ”fruktogrönt” i samma korg. Grönsaker är betydligt nyttigare och innehåller mindre kolhydrater än frukt (som bör betraktas mer som godis).

   Sedan blir det luddigt; ”allsidig kost och bra fetter”? Om man går in på Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa, citat:

   ”Många skulle må bättre av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket fett kan leda till övervikt och mycket mättat fett kan leda till hjärt- och kärlsjukdom. En enkel tumregel är att välja mjukt fett istället för hårt. I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Byt alltså smöret mot nyckelhålsmärkt margarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat om du vill äta hälsosamt.”

   Således en ”hitta på information” från Livsmedelsverket som inte främjar varken hälsa eller viktnormalisering. Är dessa tjänstemän själva lurade och därtill oförmögna att genomskåda bluffen eller luras de medvetet för att värna egna särintressen?

   I min värld är det ofattbart att en myndighet tillåts köra ett helt land mot botten baserat på påhitt som strider mot fysiologi, mot biokemi, mot hormonlära, mot vetenskap och mot beprövad erfarenhet. Bara genom att titta på resultatet så inses att stora fel begås.

   Men ingen ansvarig verkar bry sig – går det så går det – varför bry sig, det tjänar ändå inget till – jag har ju inte tillräcklig kompetens för att säga emot ”auktoriteter” med imponerande titlar – mer bekvämt och tryggare att bara flyta med, att värna sin egen position, vara auktoriteter till lags. Det har ju fungerat bra tidigare. Det löser sig alltid.

   Men det fungerar inte längre av den enkla anledningen att pengarna börjar ta slut och inga skattehöjningar i världen kan täppa till dessa gigantiska svarta hål som hela tiden växer sig större. Hur det kan gå har Grekland redan upptäckt och flera andra länder inom EU är på god väg.

   Det märkliga är att så få makthavare förstår att vi behöver göra något NU!

   Hoppet står till medborgarna, där alltfler börjar få upp ögonen och vad ser de?

   Jo, att kejsaren är naken och att de blir bedragna på både hälsa och pengar.

Kommentera