Cellgifter och strålning minskar tumörer, men stamcellerna består

21:26, 26 juli 2015 in Näringsmedicinsk Tidskrift by Guests

.

EN LITEN NOTIS

ζ

Ett utdrag ur senaste numret av Näringsmedicinsk tidskrift

Vetenskapliga-skafferiet

.
Ännu ett cancerhämmande ämne funnet hos kålfamiljen

Forskare har upptäckt att ett ämne som finns i bland annat broccoli, krasse, blomkål, vitkål och brysselkål har cancerhämmande egenskaper. Det heter fenetyl isotiocyanat (PEITC) och fungerar som ett enzym. När mänskliga cancerstamceller i livmodern utsattes för PEITC (i ett labb) dog 75 procent av cancerstamcellerna inom 24 timmar.

utropstecken-figurNär man behandlar cancertumörer med cellgifter och strålning försvinner själva tumören, men stamcellerna består. Dessa är ofta resistenta mot de vanliga behandlingsformerna (cellgifter och strålning).

Stamceller brukar utgöra mindre än 5 procent av tumörer – men de kan bilda en ny tumör eller sprida sig till resten av kroppen.

PEITC bildas i munnen när grönsakerna tuggas och forskarna berättar att det går att få i sig den cancerhämmande mängden via kosten.

Källa: BMC Cancer, maj 2015


Ovan är ett utdrag ur det ”Vetenskapliga skafferiet” I senaste numret av::

Näringsmedicinsk Tidskrift

Webb ... www.naringsmedicinsktidskrift.se/
Facebook ... www.facebook.com/naringsmedicinsktidskrift
Kostdemokrati ... arkiv

.
PS.
Senaste numret innehåller också en intressant artikel om: ”Endometrios – en folksjukdom med stor okunskap” och om ”Fluor i tandvården ett välkänt cellgift”. En läsvärd tidning för den som själv vill ta ansvar för sin och sina barns livskvalitet.