Rösta för ett friskare Sverige

.

Äntligen en politiker

.
ζ
.

Rösta för ett frikare Sverige _ sid1Klicka på bilden ovan för att
läsa Marcus Claessons flygblad.

Någon punkt som du inte håller med om?

ζ

Riksdagskandidat Marcus Claesson har ordet:

Marcus-Claesson-porträttbild

Rösta för ett friskare Sverige

Precis som jag, så har du säkert nära vänner som inte mår så bra. Och som kämpar för att få sin vardag att fungera – på många plan. Samtidigt finns det oanade möjligheter och resurser – om vi bara tar vara på dem.

ekorrhjul-bwSvensk sjukvård är inne i ett ekorrhjul. Inflödet av nya patienter måste minska. Men det är friskvården som behöver mer resurser – inte sjukvården. Tänk om vi kunde resonera i termer av optimal hälsa istället för frånvaro av sjukdomssymptom.

En varelse som befinner sig i optimal hälsa har också maximal förmåga att motstå och återhämta sig efter olika former av påfrestningar.

Efterfrågan på avancerad sjukvård kommer då minska och våra gemensamma resurser kan styras till de som verkligen behöver få vård i tid, t.ex. cancerpatienter.

graph-up-bwFolkhälsan i Sverige, och i världen, kan uppnå oanade förbättringar med minimala insatser. Sluta övermedicinera och trycka ner symptom för 20 miljarder kronor per år bara i Sverige. Symptom är kroppens signaler på att något är fel. Hitta orsaken istället.

Andra länder har kommit längre, men vill vi så tar vi över ledartröjan.

Runt om i Sverige pågår en fantastisk verksamhet – tyvärr halvt i det fördolda. En verksamhet som med enkla men mycket träffsäkra och dokumenterade metoder hjälper människor att återfå sin optimala hälsa och nytt hopp om livet.

Matintoleranser, näringsbrist, tillsatser och kemikalier är roten till mycket ont. Annan kost ger ofta omedelbara och positiva resultat.

Tänk om beslutsfattare i Sverige kunde öppna sina sinnen och öka möjligheterna för att slippa behöva smyga. Få drivkrafter är så starka som att försöka återfå sin eller sina anhörigas hälsa.

Du är unik. Jag är unik. Det som fungerar för dig kan dock fungera också för mig – men hur ska vi få veta om vi inte vågar pröva under mer öppna och kontrollerade former?

Rösta för ett friskare Sverige.

.
Marcus Claesson
(FP)

Riksdagskandidat nr 3
FP-Bohuslän/Västra Götaland Västra.

P.S. Detta är mina egna och högst personliga åsikter.

Rösta för ett frikare SverigeObservera att Marcus Claesson endast kan kryssas
av väljare som är bokförda i kommunerna ovan.

ζ

Facebook-2-m

Klipp från Facebook

Marcus-Claesson-8-sept

”Rösta för ett friskare Sverige.” är slogan i min personvalskampanj till Sveriges Riksdag, kör själv liberal LCHF sedan 2 år och det fungerar utmärkt – när jag inte slarvar förstås.

Jag har sovit mig ner 8 kg i vikt (bara med hjälp av kosten). Jag står på plats 3 på Folkpartiets riksdagslista i Bohuslän/Västra Götaland Västra.

Driver 10 punkter där följande 4 rör kost och hälsa:

 • Sluta övermedicinera symptom – hitta orsaken.
 • Slopa Livsmedelsverkets ovetenskapliga nyckelhål och kostråd.
 • Avslöja matfusket och märk all GMO-mat.
 • Förebygg cancer, diabetes, övervikt, depressioner och fallolyckor. Lågkolhydratkost hjälper.

Om ni känner några som bor i Bohuslän får ni gärna tipsa om mig.

Gå gärna in på min hemsida: http://www.folkpartiet.se/marcus  (se motioner).

Med vänliga hälsningar
Marcus Claesson

ζ

Kommenterar

Marcus Claesson är en ovanlig politiker som själv grundligt sätter sig in i ärenden som han har ett inflytande på, något alla politiker borde göra. Han har en bakgrund inom IT som kräver ett kritiskt, logiskt och analytiskt tänkande. Något som Marcus Claesson synes tagit med sig in i den politiska världen.

Marcus Claesson sätter medborgarnas, samhällets och partiets intressen i främsta rummet, även om det innebär att gå emot partilinjen. Ett tungt arbete, men nödvändigt om politiken ska utvecklas, men det ger inga pluspoäng inom partiet på kort sikt (tvärtom).

ζ

Uffe-Ravnskov-funderar-h”Sanningen måste förvärvas av varje enskild människa.

Vill du veta något måste du själv se på alla premisserna,
själv lyssna på alla argumenten och sedan själv avgöra
vad som verkar mest logiskt.

Det går lätt snett om du ber auktoriteterna göra arbetet åt dig.”

Uffe Ravnskov, med. dr., docent

ζ

Det är just detta som Marcus Claesson gör och som alla politiker borde göra. Det går lätt snett annars.

Nästa steg är att agera på basis av de kunskaper och insikter som en research ger. T.ex. räknade Marcus Claesson på Västlänken i Göteborg och fann att den ekvationen inte gick ihop. Då kan man hålla tyst för att inte stöta sig med andra politiker, eller så kan man informera så att man har chans att korrigera felaktigheter, som annars främst drabbar medborgarna. Men det krävs mod, kunskaper och insikter för att utmana redan etablerade uppfattningar – och det krävs ett folkligt stöd annars får inte ensamma politiker gehör.

Lite som när David utmanar Goliat. Slungan i det har fallet är ett folkligt stöd för en bra sakpolitik.

ζ

4 mycket viktiga valfrågor

– som media och politiker sopats under mattan

vote-nej-till-GMOKostdemokrati testade Marcus Claesson på de fyra valfrågor som vi skickat ut till samtliga riksdagspartier, som vi bedömer som mycket viktiga, men som knappt berörts under valdebatterna.

Så här svarade Marcus Claesson (hans personliga uppfattning)

Fyra viktiga JA/NEJ frågor

 1. Anser du att GMO INTE ALLS ska förekomma i Sverige; varken i skogsbruk, i lantbruk, i djurfoder eller i livsmedel? Svar: JA eller NEJ.
  .
  GMO utgör idag det enskilt största hotet mot folkhälsan och mot miljön. GMO kommer också innebära ”dödsstöten” för svenskt lantbruk, som drabbar hela landet (inte bara lantbrukare)
  .
  .
  Marcus: Ja. Muterade GMO kan bli potentiellt livsfarliga och ska inte få förekomma fritt i naturen.
  .
 2. Anser du att GMO i livsmedel ska märkas, även mejeriprodukter och kött från djur som utfodrats med GMO? Svar: JA eller NEJ
  .
  Marcus: Ja. Konsumenterna har rätt att kunna välja GMO-fri mat.
  .
 3. Anser du att Livsmedelsverket ska befrias från uppdraget att utförda nationella kostråd (enheten ”Matvanor är bra” utgör cirka 8 % av Livsmedelsverkets totala verksamhet)? Svar: JA eller NEJ
  .
  Livsmedelsverkets kostråd (med 50 – 60 E% kolhydrater) är den enskilt största orsaken till att diabetes trefaldigats och fetma har fördubblats på bara 20 år. Det är mer än vården klarar av.
  .
  Marcus: Ja. Jag anser att Livsmedelsverket (SLV) bryter mot vetenskap eller beprövad erfarenhet när de drar förhastade slutsatser av osäkra enkätstudier..
  .
 4. Anser du att integrativ medicin ska erbjudas svenska medborgare som ett komplement till skolmedicin (vilket sker i andra EU-länder)? Svar: JA eller NEJ
  .
  Integrativ medicin innebär utveckling och integration av väl beprövad, systematiskt uppföljd och utvärderad kunskap från olika alternativa medicinska traditioner för att komplettera den etablerade skolmedicinen. Utan förebyggande av ohälsa (se punkt 3 ovan) och utan kost­nads­­effektiva alternativ till skolmedicinen så kommer svensk sjukvård att krascha.
  .
  Marcus: Ja. IM kan hjälpa oss att förebygga ohälsa och utveckla nya behandlingsmetoder.

ζ

Om …

Om Folkpartiet ställt sig bakom de motioner som Marcus Claesson förde fram på partiets landsmöte så hade sannolikt partiets valresultat varit tvåsiffrigt, men som vi snart kommer att redogöra så har partiet en annan uppfattning. Undra varför?

 • 8 motioner inför Folkpartiets Landsmöteklicka här

Det innebär att Marcus Claesson har ett tufft arbete framför sig, när han kommit in i riksdagen (vilket kräver cirka 1500 kryss). Med ett målmedvetet arbete, med verkligheten på sin sida och med ett folkligt stöd så är det möjligt att få ett parti på rätt kurs i dessa frågor – men det krävs ett hårt och målmedvetet arbete och Marcus Claesson har visat prov på handlingskraft som kommunalråd.

Om de som tänker rösta på Folkpartiet också kryssar Marcus Claesson (observera att man bara får kryssa EN person), så kommer det att sända en kraftig signal in i partiet om att detta är viktiga frågor som man bör bry sig om. Och om partiet börjar jobba i denna riktning så kommer det att smitta av sig på andra partier.

Det betyder att EN kompetent politiker med passion (och med folkligt stöd), skulle kunna starta ett absolut nödvändigt paradigmskifte inom kost och hälsa, helst innan vården och omsorgen kraschar.

ζ

Västlänken

Nyligen var Marcus Claesson intervjuad i Västnytt där han ifrågasatte underlaget för Västlänken (klicka på bilden för att se inslaget):

Folkpartist utmanar .
Klicka på bilden för att se inslaget
och läsa mer (eller klicka här)
.

Whistleblowers

Marcus Claesson är inte den enda politiker som synat och räknat på Västlänken:.

 • whistleblower2-mMartin Wannholt (M): Därför säger jag nej till Västlänkenklicka här
  Martin Wannholt (M), kommunalråd Göteborgs kommunstyrelse,
  vice ordf trafiknämnden, vice ordf fastighetsnämnden
  .
 • Martin Wannholt får inte debattera Västlänkenklicka här
  .
 • Visselblåsaren hyllar Martin Wannholt (M)klicka här
  .
 • Efter stormen om Västlänken: Nu svarar Martin Wannholtklicka här
  .
 • Naiva politiker bakom Västlänkenklicka här

En felräkning på 5 000 miljoner kronor och sedan beräknas det påverka biltrafiken med hela en procent.

 • Mindre än en procent av bilisterna väljer Västlänkenklicka här

Västlänken beräknades kosta 12 miljarder kronor (mdr) år 2006, men justerades till 20 mdr år 2010. Risken är uppenbar att vi hamnar på den dubbla summan för något som en procent av bilisterna har nytta av.

Har vi råd med detta vansinne?

Om det är samma tjänstemän som räknat på detta som låg bakom inköpet av experimentspårvagnar från Italien,med massor av tekniska fel och som rostade sönder på bara några år, så lär ju inte Västlänken bli så mycket bättre. Notan hamnar i knät på medborgarna och nyttan verkar bli obetydlig. har vi råd med det?

Det är tur att det finns analytiska politiker som kan räkna, som Marcus Claesson (FP) och Martin Wannholt (M), som tar vara på medborgarnas intressen. Och vi medborgare måste stödja politiker som ställer upp på medborgarnas sida, även om de därmed riskerar sin politiska position.

SocialdemokraternaVi har tidigare visat att Socialdemokraterna inom VG-region har tagit initiativ till att utöka icke-kirurgiska alternativ till viktoperation. Även detta är ett stort politiskt steg i rätt riktning mot att rädda värden, rädda folkhälsan och bespara medborgarna ett onödigt lidande.

 • På G – ett riktigt alternativ till viktoperationklicka här

 

Om Socialdemokraterna får fortsatt förtroende inom VG-region blir det intressant vad de kan åstadkomma genom att i högre grad än tidigare ta befälet. Ett viktigt och absolut nödvändigt trendbrott om vården och omsorgen ska kunna räddas.

Folkpartiet-logga-swOm tillräckligt många röstar in Marcus Claesson i riksdagen blir det intressant att följa vad en man kan åstadkomma, med folkets stöd. Lite som David mot Goliat och det vet vi vi hur den kampen slutade.

Vi kommer också att under de närmaste dagarna presentera ytterligare ett gott exempel som skulle kunna lösa vården kris i Dalarna – Dalarnas sjukvårdsparti (om de får chansen).

Valet är ditt.

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer... 

ζ

APPENDIX

MarcusClaesson-Milk

Marcus Claesson

Kommunalrådet Marcus Claesson började sin kunskaps- och hälsoresa för ett par år sedan i samband med att Kostdemokrati tog kontakt med kommunen för att vi tyckte att även Mölndals Stads skolbarn skulle erbjudas ett alternativ till lättmjölk och lättmargarin.

Vi kunde visa att kommunen skulle spara 1,4 miljoner kronor per år om barnen gick över till standardmjölk och Bregott, när vi räknade på kronor per energimängd (vatten är billigaste i kranen). Barnen skulle dessutom orka mer och undervisningen fungera bättre. Vi fick senare revidera besparingen till 0,9 miljoner kronor då producenten hade dumpat priset på lättmargarin.

Frågan hamnade hos kommunalrådet Marcus Claesson som redan från första stund förstod sakfrågan och potentialen. Sedan dess har han med stöd av föräldrar lyckats se till att skolbarnen nu kan välja en fetare mjölk och Bregott istället för bara lättmargarin. Han har även lyckats halvera matsvinnet inom skolan på bara två år, vilket frigjort pengar till en större andel ekologiska råvaror. Läs en intervju som tre skolelever gjorde:

 • MatrevolutionenFolkpartiet tar helhetsgrepp på skolanklicka här

Han har även försökt påverka övriga ledamöter i kommunfullmäktige (ett drygt 60-tal) och kostansvariga inom kommunen genom att för egna medel köpa in hundra exemplar av kostdoktorns bok ”Matrevolutionen” för att fler skulle förstå hur viktig maten är för hälsa och prestationsförmåga (inte minst viktigt för skolans elever).

Mölndal-16-april-2013Klicka på bilden ovan för att förstora den

Marcus Claesson bjöd hela kommunfullmäktige på en föreläsning

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Diabetesorganisationen i Sverige och Kostdemokrati anordnas en föreläsning för kommunens politiker. Från Kostdemokratis sida ställde Frank Nilsson kostnadsfritt upp som föreläsare. Responsen från övriga kommunala politiker har dock varit svalt och det vanliga mantrat ”Vi följer Livsmedelsverkets kostråd” gäller även inom Mölndals Stads kostansvariga, så Marcus Claesson har även här fått kämpa i motvind.

Vi hoppas att väljarna i Bohuslän ser Markus Claessons kvaliteter och kryssar in honom i riksdagen där han kan göra stor nytta för folkhälsan. Vi behöver fler politiker av denna kaliber om vården och folkhälsan ska kunna räddas.

Kan liknas vid David mot Goliat – där David nu behöver folkets kryss för att kunna göra sitt jobb, att inleda ett paradigmskifte på det politiska planet för en förbättrad folkhälsa och en fungerande sjukvård och omsorg.

Tekniskt sett ”enkelt” – men politiskt ett uppdrag som verkar kunna rubriceras som ”mission impossible” – en uppgift som kräver sin politiker och folkligt stöd – först då kan ”Goliat” (som lever på ohälsa) kontrolleras

När ni ser de olika partiernas svar på våra 4 viktiga frågor, så inses att det kommer att ta några år till (svaren publiceras om någon dag). Okunskapen om GMO, kost och hälsa verkar vara total bland politiker. Suck.
.

David_mot_Goliat-m

2 svar på ”Rösta för ett friskare Sverige”

 1. OM VI INTE FÅR POLITIKER MED OSS SÅ KAN KAN VI BLOGGA I 10 ÅR TILL OCH DÅ KANSKE ANTALET BÖNDER HALVERATS EN GÅNG TILL.

  Om vi inte har riksdagen med oss så kommer svenskt lantbruk att utkonkurreras och resan dit blir inte trevlig för de som drabbas. Det går att vända denna utveckling, vilket vi inom Kostdemokrati aktivt arbetar för. Vi är partipolitiskt obundna, men engagerade i politiska sakfrågor och stöder de politiker som agerar i rätt riktning.

  Marcus Claesson har som kommunpolitiker lyckats öka den ekologiska andelen skolmat från 5 % till nästan 25 % och han arbetar för närodlat. Säger självklart nej till GMO, som skulle slå undan fötterna på svenska bönder. Han fick också till att eleverna ska erbjudas ett smöralternativ till lättmargarin. Han agerar således i både akt och handling.

  Om vi lyckas kryssa in Marcus Claesson i riksdagen så skulle vi på samma gång skicka en kraftig signal – NU HAR VI FÅTT NOG! Det som erfordras är att de som röstar på Folkpartiet OCH som bor i Bohuslän, röstar på nr 3 Marcus Claesson i riksdagsvalet som kommer att vara deras ”krigare” i riksdagen.

  Och med ett massivt folkligt stöd kan inget parti negligera bra motioner, som gynnar ett svenskt lantbruk, som vi alla är betjänta av. Annars blir det ju GMO, MRSA, ANTIBIOTIKA och annat skräp på tallriken, och det blir dyrt i längden. Färre jobb blir det också.

  – – –

  RIKSREVISIONEN: VÄSTLÄNKEN FELRÄKNAD PÅ 35 MILJARDER KR ELLER MER?!

  Västlänken som Marcus Claesson kritiserar kallar Riksrevisionen för ”Sveriges mest olönsammaste infrastrukturprojekt”. Och nu börjar allt fler reagera mot ett projekt som kan kosta uppåt 100 miljarder kronor (varav 60 hamnar i knät på barn och barnbarn).

  Det värsta är dock bara några ynka procent av Göteborgs befolkning får en liten fördel. Eftersom våra tjänstemän inte verkar kunna räkna eller kunna hantera projekt så är det tur att det finns enstaka politiker som kan det och som har modet att gå emot partilinjen (när partiets ståndpunkt är felgrundad).

  Samma resursslöseri pågår inom sjukvården och här talar vi om minst 100 miljarder kronor varje år. Vi behöver politiker som kan räkna och som sedan agerar på ett konstruktivt sätt. Flera andra riksdagspolitiker kommer att haka på om Marcus Claesson kryssas in (de har redan sagt att de har samma uppfattning), men de behöver någon som går i bräschen.

  Jämför beloppen ovan med fastighetsavgiften (fastighetsskatten) som betalas av 2,1 miljoner småhusägare varje år, som 2015 beräknas ge staten 12,5 miljarden kronor. Här sväljs kameler och mygg silas av politiker som bara flyter med, på medborgarnas bekostnad.

  De politiker som likt döda fiskar bekvämt vill följa med strömmen anser att detta agerande är ett svek mot partiet, men jag menar att det är att ta ansvar för både partiets utveckling och dess trovärdighet, samt att värna medborgarnas intresse. Vi behöver många fler politiker av denna kaliber och vi måste börja ifrågasätta de politiker som bara flyter med.

  Du som redan röstat vet väl att du kan ändra dig på valdagen om du går till din röstlokal (och glöm inte legitimation) … Ångerrösta

  I det här fallet kan en enda röst bli tungan på vågen.

  Fiskar som simmar mot strömmen hamnar inte på den nationella listan så endast de som bor i Västra Götalands läns västra (Bohuslän) kan kryssa Marcus Claesson. Se karta nedan.

 2. VÄSTLÄNKEN

  Ett viktigt debattinlägg

  En kort sammanfattning om Västlänken, en analys som det talas tyst om … PDF

  Det finns nu mycket som talar för att Västlänken noggrant måste genomlysas innan man går vidare.

  På stället halt – gör om – gör rätt!

  Observera att debatten handlar om Västlänken (och inte om Vägtull som är en separat fråga, även om de hör ihop).

  Om detta debattinlägg speglar fakta så kan ju Västlänken sänka Göteborg, istället för att stärka staden.

Kommentera