På sjukhus (öppet brev om livet efter GBP)

.

viktigt-brev

.

camilla_näslund

Hej,

Jag heter Camilla Näslund och är grundare till nosugaradded.se. Vad vill vi med den satsningen? Vår yttersta drivkraft är att hjälpa människor till ett sockerfritt liv genom att tillhandahålla information, verktyg och inspiration att göra just detta.

Behövs det? Absolut!

Det finns ett stort behov av artiklar, recept och annat som en direkt hjälp att leva sockerfritt. Men det är också en mycket större fråga där sockret är boven i dramat väldigt ofta. Sockerberoende måste bli accepterat som en sjukdom och folkhälsan skulle bli så mycket bättre om det här togs på allvar. Det handlar om koncentrationsproblematik (kanske framför allt för våra barn), övervikt, allvarliga sjukdomar och mycket mer. Det är dags att ta tag i det här nu.

 På nosugaradded vill vi

 • vara ett verktyg för dig som har ett skadligt bruk av socker
 • ge kunskap, tillsammans med Sveriges främsta addiction medicine-specialist Bitten Jonsson om sockerberoende och hjärnan.
 • synliggöra problematiken för vår hälsa på allra högsta nivå
 • driva frågan om att vården ska acceptera sockerberoende som en sjukdom, kunna diagnostisera och kunna ge adekvat vård på samma villkor som t ex alkoholberoende.
 • Skapa opinion för ren mat och hållbar småskalig livsmedelsproduktion
 • Vara en digital plattform för människans hälsa och helhet både fysiskt och mentalt.

Det handlar om konsumentmakt i mycket. Vi tror att vi genom en intelligent dialog om socker kan föra upp det här på agendan också hos de stora livsmedelsföretagen. Men du behövs. Vi vill höra din röst här. Du har makten genom att fråga efter sockerfri mat i butikerna och på restaurangerna. Med kunskap kommer vi långt! Vi kommer att inspirera dig och tillsammans uträttar vi stordåd.

Varmt välkommen att besöka oss … nosugaradded.se/

/Camilla Näslund, Chefredaktör och grundare

ζ

Öppet brev

Nedan följer mitt brev som jag publicerade 14 juni 2013 med rubriken ”På sjukhus”. Ett öppet brev om vad en viktoperation (Gastric Bypass) kan föra med sig. Biverkningar som tyvärr inte alls är ovanliga.

Mitt öppna brev inleds med en video där brevet läses upp på engelska, för att även icke-svenskar ska kunna ta del av mina erfarenheter, tankar och insikter.

http://www.youtube.com/watch?v=_GLDriVwYwE&feature=player_detailpage

gåspennaζ

Nedan en utskrift på svenska.

På sjukhus

Taxi till Sankt Görans sjukhus inatt för besök på akuten! Krampanfall i magen som kommit litet då och då senaste månaden kulminerade i ett av de värsta kramperna jag haft. Något är galet och jag måste få veta vad det är.

Prover togs. Det blev röntgen.

Mådde illa, kallsvettig, kramp i magen. Det gick inte att ignorera. Ipren hjälpte inte så ett besök på akuten var ett måste. Har aldrig haft problem förut på det här sättet. Blev läskigt. Tog mig igenom kvällen trots kramper tack vare en inspirerande kväll med Erik Linder. Vi jobbade med vårt hemliga projekt och kom väldigt långt! Det var så roligt så jag glömde en hel del av smärtan!

På akuten kom de in med 4 dl kontrastvätska som jag skulle dra i mig. Kämpade m 1 mugg i två timmar med vanligt vatten så detta blev en utmaning. Det gör jävligt ont när jag dricker!

Önskar mig smärtfri i 5 minuter. Det vore fantastiskt!

Jobbar med andningen för att nå avslappning. Svårt! Fryser, det är kallt här!

Jag har nu fått veta att jag ska öppnas om en stund. Tarmarna ligger i knas. Inte underligt att jag har ont! Jag visste att det var något knas. Svårt tarmvred. Kände på mig att det skulle bli operation. Tur det går att få hjälp.

Jag har varit med om mycket det senaste året och nu känns det som om det räcker!

Jo, det finns de som har det värre och till dem går tankarna när jag nu försöker slappna av och andas.

Det är fint en sån här gång att ha kraften att acceptera det jag inte kan förändra.

Tankarna går till vilket pris jag fått betala för operationen. Jag är tacksam för det mer rörliga livet men om sjukvården tagit sockerberoende på allvar skulle alla överviktiga sockerberoende slippa detta. För den diskussionen måste vi våga ta. Varför blir vi tjocka/feta/gravt överviktiga??

Det här är ett misslyckande av vården och samhället som vill spara sjukdom och pengar för Gastric Bypass är ju en Quick fix!

Samhället har förlorat massor med pengar på mina 1,5 års frånvaro från jobb. Lägg därtill läkarbesök och nu oxå en akutoperation. Till det skall läggas lidandet för min familj både ekonomiskt och mentalt. När en människa blir sjuk så drabbas hela omgivningen.

Hjälp alla överviktiga till ett värdigt liv med att få behandling och förståelse och bli sedda där de är. Jo tack, vi vet när vi är feta att vi är feta. Vi hatar det! Kontrollförlusten i ett samhälle där det inte går att värja sig knappt mot all skitmat, tillsatser och socker! Profiten i livsmedelsindustrin dödar oss sakta.

Det är enormt svårt att värja sig. Jag har varit abstinent länge nu och jag älskar mig för det och känner stor tacksamhet. Min Gastric Bypass var till hjälp efter en svår fallolycka för att få behålla ett svårt skadat ben efter rekommendation av ortoped. Jag fattade ett beslut som skadad och i svår smärta. Kanske var det min fåfänga av att vilja ha två ben. Rädslan att bli annorlunda…..

Två år senare har mitt yttre blivit/kommenterats som snyggare, men det som jag gått igenom har varit stora komplikationer. Jag har aldrig varit så sjuk som under den här tiden.

Det jag gått igenom har inte synts särskilt mycket på utsidan och förståelsen för vad som varit och hänt på insidan rätt liten. Jag bävar för vad som hade hänt i komplikationer om jag gått på och antagit den matplan sjukhuset gav mig som var full av socker; Pasta, lingonsylt, bröd, leverpastej, skinka, korv etc.

Det är också stor kunskapsbrist i vården före och efter Gastric Bypass. Jag är en stark individ, kärleksfullt intresserad av min hälsa och mycket påstridig. Det har gjort att jag klarat mig bra och oxå ordnat en biokemisk reparation utanför sjukvården som jag regelrätt kan säga räddade livet på mig.

Tyvärr är det inte alla som har en Bitten Jonsson att tillgå som hjälp. Visst kostar det pengar att få privat hjälp men jag bad om hjälp av nära och kära för att kunna få hjälpen. Det var det värt även om det inte är rätt av samhället att inte kunna/vilja ge mig den vård jag behöver och vill ha. Världens kunskap förändras hela tiden. Myndigheternas kunskap hänger inte med.

Det finns ett stort ekonomiskt intresse i samhället idag av profit. Livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin. Omsättningen är groteskt stor i dessa branscher.

Det gör politiker handlingsförlamade och vem vinner av att forska på att ta bort socker och oren mat??? Inte den industrin iallafall.

Vad jag vill säga är att alla dessa starka krafter är svåra att göra sig hörda bland.

Är vi hjälplösa???

NEJ!

ζ

Vad kan vi göra?

 • Välja ren och sockerfri mat! kolla alla innehållsförteckningar och köp inget med olika typer av stärkelser, sötningsmedel och socker i.
 • Har du problem m sockret, kräv sockerfri mat om du hamnar på sjukhuset.
 • Är du GBP opererad så lämna allt socker, stärkelse, pasta och tillsatser. Socker är inflammatoriskt och skapar stor oreda i kroppen.
 • Ska du GBP opereras så kräv att få göra en biokemisk reparation innan för att göra en analys av din aktuella hälsa och bygg upp den innan operationen. Fundera över om det finns en möjlighet för dig att få behandling för sockerberoende istället för en OP.
 • Sprid all information om sockrets skadeverkningar du kan i social media. Det behöver synas.
 • Sök mer kunskap hela tiden. Det gör dig stark. Läs ALLA innehållsförteckningar!
 • Vänd dig till självhjälpsgrupper som funnits i många år! 12 stegs program hjälper dig att klara allt, en dag i taget!

Jag ligger här opererad för tredje gången med stor tacksamhet över en god omvårdnad jag fått här! Jag kommer att bli så bra som det är möjligt. I Ensamhet och svårigheter är det tufft men jag ger aldrig upp. Aldrig!

Min resa har jag förstått ska vara öppen för att hjälpa andra. För mig finns ingen skam eller skuld för mina val. Det som oroar mig mest just nu är att diskussionen är i full gång med att operera överviktiga barn och det gör mig djupt förtvivlad.

Sockret är en drog. När vi tar bort den så lyfter vi locket på vårt eget liv och där och då kan vi också ta hand om annan problematik som finns som konsekvenser av drogandet. Vi kan aldrig gå i terapi för att bli fri en drog. Det viktigaste är att ta bort drogen och sockret väller in över oss nu.

Jag kan inte heller låta bli att ställa mig och dig frågan om detta blivit den lägst prioriterade beroendesjukdomen eftersom det är nästan uteslutande vi kvinnor som vågar prata om det. Det verkar inte bättre!! Från mig själv i sjuksängen nu vill jag bara säga att förändringen i världen och samhället startar i oss själva.

Jag mår efter omständigheterna väl och detta är det enda jag tänker skriva. Det var viktigt för mig. Stöd mig gärna genom att sprida i era kanaler! Det om något gör mig piggare och gladare! Jag ser er mina vänner och det ni gör betyder massor!

Kram Camilla Näslund 

Bloggkatalog ... http://www.kostdemokrati.se/guests/category/camilla-naslund/

Länk … http://nosugaradded.se/camilla-naslund/camilla-pa-sjukhus/

ζ

Ett svar på ”På sjukhus (öppet brev om livet efter GBP)”

Kommentera