Tre år med LCHF och minus 92,2 kg

.

.

.

Jag innan LCHF

Hej,

Jag heter Tommy Runesson och jag har alltid varit överviktig och alltid varit störst i min omgivning, men jag har aldrig lidit av min kraftiga fetma. Inga problem med knän, rygg, kondition eller rörlighet. Inte heller några psykiska problem som dåligt självförtroende, depressioner eller ångest. Jag har heller aldrig blivit mobbad för min fetma.

Livet var alltså trots fetman riktigt bra. Visst fanns viss ”problematik”. Jag behövde ofta förlänga säkerhetsbälten på flyget och att köpa kläder var varken enkelt, roligt eller speciellt billigt. Eftersom jag som sagt aldrig lidit av min fetma har jag heller aldrig funderat på att banta.

Det visar sig nu att man faktiskt kan gå ner i vikt utan att banta…

Det kallas LCHF, Low Carb High Fat. Jag hittade LCHF efter att jag googlat runt efter nya recept på bearnaisesås och så klickade jag mig fram till en intervju med Sten-Sture Skaldeman som berättade om sitt nya liv med LCHF.

Han pratade något om att äta sig mätt och nöjd på i princip enbart entrecote och bearnaisesås. Han hade testat all möjliga (och framför allt omöjliga) bantningskurer och hade gett upp kampen. Efter en tid på denna kost hade Sten-Sture rasat i vikt och mådde bättre än någonsin. Min tanke efter att ha läst detta var att det kanske vore något att testa.

Den 6:e september 2009 vägde jag in mig första gången och jag blev en aning överraskad. Jag trodde att jag vägde ca 150 kg men vågen visade på hela 174,4 kg. Nästan 25 kg mer än vad jag trodde. Bilden är tagen några år tidigare (2004) och förmodligen vägde jag då inte fullt så mycket.

Redan från början åt jag ganska strikt. De enda grönsakerna jag åt var i princip blomkål, broccoli, grön sparris och spenat. En och annan tomat blev det ibland, men annars i princip inget annat grönt. Det blev mycket kött, fisk och fågel med kryddsmör eller kryddad majonnäs.

Det blev också ganska mycket olika sorters smakrika (feta) ostar.

Jag tappade väldigt mycket i vikt första veckorna.

Genomsnittet första månaderna var nog nära 2kg per vecka. Detta sporrade mig naturligtvis och jag bestämde mig för att ge LCHF ytterligare några månader för att i alla fall gå ner till den vikten jag trodde jag hade i början av september.

Det fortsatte riktigt bra och kilona rasade och delmål efter delmål uppnåddes. Först under 150 kg, sedan under 125 kg. När jag gick under 125 kg kände jag att det kanske till och med skulle vara möjligt att gå ner på tvåsiffrigt. Sista invägningen för 2010 vägde jag in på strax under 100kg och vägde nu alltså tvåsiffrigt för första gången på 20 år.

Augusti 2011 vägde jag under 85 kg och hade halverat min startvikt från september 2009.

Det kändes faktiskt lite overkligt.

Nu har det gått tre år

Nu var det tre år sedan jag började äta LCHF. Jag hade aldrig bantat tidigare så kroppen var väl helt oförberedd på att jag helt plötsligt började äta nyttigheter istället för allt skräp jag ätit tidigare…

Som lägst har jag under dessa tre år varit nere på 82,2 kg och då jag startade på 174,4 innebär det att jag minskat 92,2 kg. Så det fanns vid den lägsta noteringen bara omkring 47% kvar av mitt forna jag. Nu det senaste året pendlar jag mellan 84kg och 88kg, så omkring 50 % – sträcket alltså.

Det känns helt OK!

Jag har egentligen inga speciella viktmål just nu, utan det jag gör nu är att jag (som de som följer bloggen vet) experimenterar ganska mycket med mat och ketoner i blodet. Visst vore det übercoolt att gå ner till 74,4 så jag gått ner en jämn och fin siffra som 100 kg.

Jag får nog dock nöja mig med att ha en jämn och fin summa när jag pratar med mina amerikanska vänner… Med deras konstiga enheter har jag gått ner en liten bit över 200 ”pund”…

Under alla tre åren har jag i princip aldrig känt att jag försakat någon mat, utan jag har trivts enormt bra med allt jag valt att äta och inte saknat någonting. Enda gångerna jag medvetet begränsat mig har varit nu på sista tiden, för experimentens skull. Jag har noga planerat mina intag och det har jag aldrig gjort tidigare.

Många tycker jag är lite extrem med alla mina siffror då LCHF ska vara naturligt och enkelt. Bara för att jag gillar siffror så behöver inte alla göra det.

LCHF är superenkelt och okomplicerat för de allra flesta.

Jag har helt frivilligt valt att göra det lite komplicerat… Så jag hoppas att inte folk blir skrämda av all min statistik och alla siffror.

En fråga jag ofta får är vad jag ska göra nu när jag gått ner alla dessa kilo.

Eftersom jag trivs med maten och mig själv så ska jag naturligtvis inte förändra något alls. Jag kommer fortsätta äta nyttig och naturlig mat så länge jag och min kropp trivs med det.

/Tommy

.
Min blogg
http://www.tommytappar.se

.
PS.
Min viktkurva (klicka på den för att förstora upp den):

– 

Appendix

  • Hur man går ner 89 kg på 89 veckor, utan operation! Läs mer…
  • Fler ”Success Stories” finns här…

Det finns hundratusental succé-berättelser, eftersom LCHF (”Njutmetoden”) fungerar för i stort sett alla människor. De som har svårast är de som utvecklat ett sockerberoende som i kraft kan mätas med nikotin-, alkohol- och heroinberoende. De behöver hjälp.

Med rätt råd och professionell support kan alla som verkligen anstränger sig lyckas, men det krävs kunskap och det ÄR en stor ansträngning att byta livsstil. Det går inte lika lätt för alla som för Tommy, som aldrig tidigare bantat och därmed inte hade avtrubbat sin viktregleringsförmåga.

Med lite ”sisu” (kampvilja, envis uthållighet, ilska, att aldrig ge upp) och professionell support kan praktiskt taget alla lyckas (kanske inte bli trådsmala, men ett BMI under 30). Hälsofördelarna som följer med riktig mat uppfattas oftast som viktigast, medan en viktnormalisering är en bonus. Läs mer … Bota och lindra de flesta sjukdomar

De som däremot väljer att följa vårdens råd (fettsnål kalorireducerad kost) är i allmänhet chanslösa, slagna på förhand (läs varför…). Kroppen mår heller inte bra av svält.

Skandalöst att vårdens charlataner får fortsätta lura medborgarna på detta sätt, som för många slutar med en tragedi i form av en Gastric Bypassoperation (läs mer…).

Tommy är ett av tusental levande bevis på att viktoperationer inte behövs, ett dyrbart misslyckat kirurgiskt högriskexperiment som redan drabbat 40.000 svenska medborgare.

En tidsinställd bomb som briserar när tillräckligt många fullt ut förstår vidden av vad de blivit utsatta för, speciellt allvarligt då LCHF sedan 16 januari 2008 är godkänd av Socialstyrelsen för behandling av diabetes och övervikt!

Men Socialstyrelsen beslut struntar vården i, vilket är ett lagbrott. Men det struntar också vården i.

Helhetssyn saknas inom hälso- och sjukvården

Otroligt naivt att tro att man kan sköra bort magsäcken och tarmar utan att det får allvarliga konsekvenser (läs mer…) och ännu dummare är det att operera magen om problemet sitter i hjärnan i form av sockerberoende och andra ätstörningar.

Hjärnforskaren Martin Ingvar skriver i sin bok ”Hjärnkoll på vikten”:

”Okunnigheten om hjärnans signalsystem verkar vara total eftersom det genomgående är lättprodukter som rekommenderas för viktnedgång”.

”Mulliga barn” ute på en landsomfattande roadshow

Nu är ”Mulliga Barn” ute i landet i syfte att lura föräldrarna att lura sin barn, vilket kan rubriceras som utstuderad barnmisshandel (läs mer…).

De föreläsare (dietister och läkare) de engagerar verkar sakna de mest elementära kunskaper när det gäller kost, fysiologi, biokemi och hormonlära och de besvärar sig inte ens med att räkna på sina förslag. De skulle kunna lära sig mycket av Tommys viktresa, utan ”bantning” och utan hunger.

Alternativt luras de medvetet (kanske enligt ett förutbestämt koncept). De säger alla ungefär samma saker, trots att det saknas vetenskap och beprövad erfarenhet.

Om ”Mulliga Barn” får hållas kommer de att åstadkomma många förtvivlade föräldrar och sänka många barn både fysiskt och psykiskt. Att bli grundlurad av de man litar på är en traumatisk upplevelse för ett barn, barnmisshandel av grövsta art.

Barnen får svälta (gå hungriga och bli trötta) och ju ”duktigare” de är desto fetare blir de (läs varför…). Under processen skuldbeläggs barnen och föräldrarna, och både kropp och själ hos barnen tar stor skada. Allt finansierat med skattemedel.

Viktnedgång på naturligt sätt (utan svält eller operation).

Belöningen är värd alla ”uppoffringar”, för man får en helt annan livskvalité i form av hälsa och prestationsförmåga, där själva viktnedgången bara är bonus.

Även elitidrottsmän har upptäckt att immunförsvaret stärks (mindre sjukfrånvaro) och att de mår och presterar bättre när de äter den föda de genom evolutionen är designade för. En god och hälsosam livsstil som förebygger de flesta sjukdomar. Läs mer…

.
Team KOSTDEMOKRATI

Ladda ner snabbguide här…

Kommentera