Barnmisshandel?

.

 

Barnmisshandel?

Medicinjournalisten Anna Bäsén har i en artikel i Expressen skrivit  att LCHF Nolaskogs initiativ att ordna sommarkurs för överviktiga ungdomar är barnmisshandel. Bakom LCHF Nolagskogs ligger Lena Olovsson, syster till Annika Dahlqvist, landets mest kända företrädare för LCHF (Low Carb High Fat).

 • Ny hysteri: LCHF är ”barnmisshandel”Diet Doctor

ζ

Medveten okunskap?

Artikeln uppvisar en frapperande okunnighet och en så aggressiv ton, att man funderar om det ligger andra saker bakom än vad som syns. Den liknar mest ett beställningsarbete. Bäsén skriver:

LCHF-dieten går ut på att äta mycket fett och protein, exempelvis smör och kött. Samtidigt ska man dra ned dramatiskt på kolhydraterna…”

Hade Bäsén varit påläst, hade hon vetat att andelen protein i LCHF-kost inte är högre än vad Livsmedelsverket har i sin tallriksmodell. Däremot är kvaliteten på proteinet högre. Hon skriver vidare:

”Många vetenskapliga studier har visat att högt intag av mättat animaliskt fett har ökar risken för hälsoproblem och sjukdomar som åderförkalkning, höga blodfetter, hjärtinfarkt och fettlever.”

Trots att jag studerat dessa frågor i nära tio år har jag inte sett några sådana relevanta studier. Inte heller har Livsmedelsverket kunnat påvisa sådana.

ζ

Anna Bäséns hemliga arkiv

Det enda ställe där sådana studier verkar finnas är i Anna Bäséns privata arkiv. Är det inte ett grovt moraliskt och professionellt felslut av en medicinjournalist att undanhålla oss och vetenskapen dessa studier?

Trots att jag nu ätit LCHF i nio år uppvisar jag vid 67 år ålder inga av de sjukdomar Anna Bäsén varnar för. Redan efter det första året kunde läkare konstatera att mina värden på ett anmärkningsvärt sätt förbättrats. Att jag dessutom var 10 kilo lättare minskade inte livskvaliteten. Mina värden är fortsatt utmärkta.

ζ

Glass till sockerberoende?

Anna Bäsén ser inget problem med att dessa överviktiga barn äter snabba kolhydrater som t.ex. glass .Att avråda från det är enligt Bäsén ren barnmisshandel. Hon verkar inte känna till sockerberoende. Får jag rekommendera Bitten Jonssons bok ”Sockerbomben i din hjärna” som fortbildningslitteratur?

Inte heller verkar hon känna till att Socialstyrelsen 2008 godkänt LCHF som behandlingsalternativ, just för överviktiga och diabetiker, baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet. Borde inte en medicinjournalist vara uppdaterad om sådana saker?

Av en medicinjournalist på en stor tidning förväntar man sig väl balanserade artiklar, grundade på saklighet och sakkunskap. Anna Bäsén uppvisar ingetdera. Expressen har ju andra, mer kunniga, medicinjournalister. Anna Bäsén är en belastning för tidningen.

ζ

I vems intresse?

Jag skrev i början att det kanske låg mer bakom Bäséns artikel än vad som i förstone låg synligt för ögat.

Vad är det som får en medicinjournalist på en av landets största tidningar att i hätska ordalag angripa en liten verksamhet som LCHF Nolaskogs för att man startar en liten blygsam sommarkurs för överviktiga barn? Jag menar att det finns mycket större saker att ta tag i för en seriös journalist. Bäsén verkar inte ha något att säga om den rådande ordningen som producerar denna överviktig hos barnen. Inte heller verkar hon ha något att säga om de gängse behandligsmetoder man nu utan framgång använder.

Professor Claude Marcus uttalar i en artikel i Aftonbladet farhågor för  barnen i LCHF Nolaskogs lilla sommarläger. Vad står han själv för? Jo, han har under lång tid förespråkat svält kombinerad med motion som metod och verkar inte det minsta besvärad av att han inte efter många år inte kan uppvisa några som helst bestående resultat. Han rekommenderar också (helt utan vetenskapligt underlag) viktoperationer på ungdomar (en rekommendation som är ett intyg på hans misslyckande i övrigt). Varför granskar inte Bäsén denna verksamhet?  Är det inte hennes professionella skyldighet?

ζ

Kampanjen mot Annika Dahlqvist

Kopplingen till  Lenas syster Annika Dahlqvist är intressant. Hon utnämndes av den obskyra föreningen Vetenskap och Folkbildning till ”Årets förvillare” 2009. Anna Bäsén utsågs år 2008 av samma förening till ”Årets folkbildare”  ”för hennes kritiskt granskande reportage om alternativmedicinska behandlingsmetoder”.

Att kalla Bäséns reportage ”kritiskt granskande” säger väl en del om föreningen ”Vetenskap och Folkbildning” och det är det svårt att avhålla sig från tanken att Bäséns hätska artikel skulle kunna vara ett led i föreningens fortsatta kampanj mot Annika (nu via systern Lena) och som ett tack för den utnämning Bäsén själv fick.

ζ

Ett välbehövligt initiativ

Jag har flera gånger föreläst på Lena Olovssons kurser och känner henne väl. Därför kan jag varmt rekommendera hennes sommarläger för överviktiga barn, i vetskapen om att de kommer att vara under kunnig ledning och i säkra händer. Det kan definitivt ge dem en vändning till ett bättre och friskare liv.

2 svar på ”Barnmisshandel?”

 1. APROPÅ BARNMISSHANDEL.

  Även professor Claude Marcus är kritisk mot att lära barn att äta naturlig mat och på så sätt kunna reaktivera sin naturliga viktkontrollfunktion (utan hunger). Om LCHF fungerar bra, så skulle ju grunden för det ”experiment” han leder fullständigt raseras.

  Claude Marcus recept är istället att amputera bort delar av magen och tarmarna och på så sätt framkalla en kronisk inre svält (kronisk vitamin- och mineralbrist fås på köpet). Re-operation är vanligt och många kan efter operation inte äta utan att må illa varje gång de äter, resten av livet. Tyvärr går sedan de flesta upp i vikt igen, efter knappt tio år.

  Eftersom GBP fungerar dåligt (patienterna går ju upp i vikt igen), så lanseras nu en ännu mer radikal metod ”Duodenal switch”, med ännu värre biverkningar, där större delen av mage/tarm kopplas bort. Då går man garanterat ner i vikt. Men den metoden har lyckligtvis inte riktig slagit igenom ännu i Sverige. Biverkningarna är för stora.

  Många överviktiga är sockerberoende eller har ätstörningar och då hjälper det inte att operera magen (beroendet sitter i hjärnan). Dessa olyckliga människor får istället ytterligare en kvarnsten runt halsen och skall vara tacksamma för att samhället kostat på dem en dyr behandling (GBP-op. 100 tkr, plastikop. 100 tkr, reop, m.m. 100 tkr).

  Sedan tillkommer för många psykiatrisk behandling, alkoholism, förtidspensionering, nedsatt arbetsförmåga, etc. Samhällets kostnader är astronomiska!

  Konsekvenserna för många patienter är såpass allvarliga att hela konceptet starkt måste ifrågasättas. Skall vi använda våra sjukvårdsresurser till att på försök magstympa våra överviktiga ungdomar? Ett ingrepp som inte kan återställas!

  Läs mer om försöket på 90 ungdomar mellan 13 och 18 år … http://blogg.passagen.se/matfrisk/entry/kvackare

  Läs mer om magoperationer … http://lchf.bz/document/Gastric_Bypass_2010-11-12.PDF

  Det vi nu ser är en konsekvens av att man redan i förskolan inskolas på gödningskost (lightprodukter). Historien är full av liknande fall inom ”läkarvetenskapen”; åderlåtning, lobotomi och nu Gastric Bypass.

  När skall våra ansvariga politiker vakna upp och förstå att detta är en politisk fråga? Det är inte en medicinsk fråga som kan delegeras! Då urartar det till ”barnmisshandel” av grövsta art!

  ”Sanningen måste förvärvas av varje enskild människa. Vill du veta något måste du själv se på alla premisserna, själv lyssna på alla argumenten och sedan själv avgöra vad som verkar mest logiskt. Det går lätt snett om du ber auktoriteterna göra arbetet åt dig.” Uffe Ravnskov, med. dr., docent

Kommentera