Föreläsning i Alingsås lördagen 29 september.

Carita Henriksson, ordförande
i Alingsås diabetesförening.

Vad håller jag på med?

Här går man och tror att alla andra också förstår sitt eget bästa. Men så är det ju naturligtvis inte! Varför har jag nu kommit till denna insikt just nu?

För ett drygt år sedan hörde jag ett engagerande föredrag av Frank Nilsson och hela jag bara ropade ut inom mig ”javisst så här är det”. Sedan dess har jag haft med honom på ett möte i min lokalförening och fler än jag blev tända av hans budskap.

Nu är det ju så att jag umgås mycket med folk från diabetesvärlden och alla kämpar ju på något sätt med sina matvanor, vikten och balansen med sin sjukdom.

Vi matas ju dagligen i tidningar och TV om allt som är ”nyttigt”, men som inom all annan reklam, så gäller det att sälja produkten och inte bry sig om effekten.

När jag var liten så sjöng en artist om att allt går att sälja med reklam, även konserverad havregrynsgröt. Jag minns detta, för jag tyckte inte om havregrynsgröt!

Vi läser artiklar om att svenskarna blir fetare och det ser man ju varje dag, men vad göra? Jo, vården erbjuder operationer, men personligen skulle jag inte våga utsätta mig för detta ingrepp, alla ingrepp är ju förknippade med risker. Nu är det ju så att många uppfattar att detta är enda chansen till ett drägligare liv, men det är ingen genväg (vilket många inte upptäcker förrän efteråt).

Innan operation har de av vården fått rådet att äta mindre och fettsnålt, och att motionera mera. Det vet ju alla att det inte fungerar. Sedan blir rådet att viktoperera sig, vilket inte heller fungerar bra.

Synd att de inte fick rådet att äta sig ner i vikt på god naturlig mat, vilket också ”botar” eller lindrar diabetes. Frank Nilsson berättar på lördag hur det fungerar.

För egen del hade jag också en hel del kilon för mycket s.k. trivselvikt, men visst påverkade den mitt liv, det var inte roligt att gå i shorts, osv.

Efter att jag hört Frank bestämde jag mig; inget mera bröd, pasta, ris eller potatis. Bara den lilla förändringen har gjort att jag tappat några kilon och kunnat gå ner i storlek flera nummer.

Har jag lidit efter detta beslut?

Nej, tvärtom jag har mått mycket bra. Vi äter god mat varje dag och gärna lite god ost till kvällsmat.

Det är trevligt när folk kommenterar mitt nya utseende och när de frågar om jag har gått över till LCHF svarar jag, att visst är jag influerad, men framför allt har jag lyssnat på Kostdemokratis budskap och så här blev resultatet.

Nu har vår förening bjudit in Frank Nilsson till Farkosten i Alingsås på lördag kl. 12 och 15 (se flyer nedan) . Alla våra medlemmar går in gratis, medan övriga betalar bara 50 kronor. Vi vill att många kommer och gärna att många också tecknar ett förmånligt medlemskap.

Självklart tror jag att alla vill höra detta budskap, men vi får väl se hur många som vågar lyssna och kanske ändra sina matvanor. Detta är vad jag kallar friskvård och ligger helt i linje med det sätt som vi vill arbeta för våra medlemmar.

Alla ska få saklig information och sedan själv välja hur man vill gå vidare.

Först till kvarn gäller och vill du vara säker, så kom i god tid. Obs. att samma föreläsning startar kl 12.00 och 15.00, där Ni kan välja den tid som passar Er bäst.

Vi ses på lördag, hjärtligt välkommen!

.
Carita Henriksson
Ordförande Alingsås Diabetesförening
Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS)

 ◊

PS. Du som tecknar medlemskap under lördagen får inträdesavgiften avdragen från medlemsavgiften, dvs. lyssnar gratis på föreläsningen.

Observera att ALLA som vill må bra och som vill prestera på topp har glädje av föreläsningen, inte bara diabetiker eller prediabetiker (mer än en miljon svenskar).

Observera att Alzheimer också beror på kost och kallas ibland för ”diabetes typ 3”. Demens kan börja redan i 55-årsåldern och idag är var tredje 85-åring drabbad.

[ Ladda hem flyer här… ]

Blodsockerkontroll via kosten

Se nedan skillnaden på blodsockret före med ”traditionell” diabetesbehandling av diabetes typ 2, med tallriksmodellen och mycket insulin. Titta sedan vad som händer till höger när patienten gått över till lågkolhydratkost, utan insulinsprutor.

Ett lågt och stabilt ”normalt” blodsocker gör att man minimerar risken för biverkningar.

Hur många går omkring med ostabila och höga blodsockervärden, utan att veta om det? Obehandlad prediabetes tär dagligen hårt på kärl, nerver, hjärta och organ, och ökar risken för demens. Obehandlad diabetes kan vara betydligt mer skadlig än behandlad.

Blodsockerkurva före med tallriksmodellen, med insulin. Efter med lågkolhydratkost, utan insulin.

2 svar på ”Föreläsning i Alingsås lördagen 29 september.” 1. Den 16 september 2011 skapades en ny rikstäckande diabetesorganisation med namnet ”Diabetesorganisationen i Sverige” som förkortas ”DiOS”.

  Redan från första dagen krävde DiOS att:

  Staten bör finansiera oberoende koststudier.

  Maten är en av grundpelarna för svensk diabetesbehandling. Cirka 25 procent av typ 2-diabetikerna har enbart kostbehandling. Socialstyrelsen anser att mat är så viktig vid behandling av diabetes att diabetesriktlinjerna kompletteras med en vägledning om vad man bör äta.

  Men dagens kostråd vid diabetes vilar på bräcklig vetenskaplig grund. Det konstaterade SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, våren 2010 efter sin granskning. Det var första gången en myndighet tog bladet från munnen angående bristen på evidens och vetenskaplighet på området.

  Bristen på vetenskaplighet belystes på ett intressant sätt i Vetenskapens värld, SVT, 12/9 2011, som handlade om mat med mindre kolhydrater och mer fett, LCHF, vid diabetes. Där framkom hur lite pengar staten satsar på långsiktiga matstudier samt det ointresse vissa forskare visar att forska på andra kostmodeller än dem som de själva förespråkar.

  Därför kräver DiOS:

  ♦ Att staten finansierar oberoende, långsiktiga, breda kliniska studier på olika kostmodeller för personer med diabetes.

  Granska och jämför GI, LCHF, mindre strikt lågkolhydratkost, medelhavskost, traditionell tallriksmodell med mera, för goda och säkra resultat. Detta krav framförde Storstockholms Diabetesförening (medlem i DiOS) redan 2008. Nu måste regeringen satsa mer resurser på behandlingsforskning!

  ♦ Att Nationella diabetesregistret, NDR, registrerar uppgifter om vad diabetiker äter

  Det blir naturligtvis inte vetenskapligt relevant att registrera mathållning på samma sätt som uppgifter som mäts enligt en standard. Men på sikt kan det ge en fingervisning om hur maten påverkar hälsan vid diabetes och ge utgångspunkter för vidare forskning. Redan i dag registrerar ju NDR motionsvanor som inte heller mäts enligt en standard. DiOS framförde det här förslaget till NDR redan i maj.

  DiOS är till för medlemmarna och jobbar för deras bästa

  DiOS är en diabetesorganisation som sätter medlemmarnas bästa i främsta rummet. En organisation som verkar lokalt och som välkomnar och stödjer både de som vill äta sig friska på naturlig mat och de som vill fortsätta med att äta kolhydrater och balansera med läkemedel. Det är en kunskapsfråga och ett individuellt val som organisationen respekterar.

  Denna föreläsning är subventionerad av DiOS (normal avgift minst 200 kr) och avsikten är att så många som möjligt skall få kunskap om hur man äter sig frisk på naturlig mat och förstå hur det fungerar. Syftet är också att informera om DiOS och ge tillfälle att teckna ett förmånligt medlemskap.

  Även Göteborgare är välkomna och kan teckna ett direktmedlemskap i DiOS, vilket endast kostar 250 kronor per år och då ingår 8 nummer av tidningen ”Leva med diabetes” som ges ut av Sveriges största diabetesförening – Storstockholms Diabetesförening.

  Bara tidningen är värd ett medlemskap och om man tecknar ett medlemskap på lördagen, så bjuder DiOS på föreläsningen (entréavgiften dras av från medlemsavgiften).

  Lokalen har 100 bekväma sittplatser och vill man vara säker på en sådan plats är rekommendationen att komma i god tid och markera en plats (lokalen tillgänglig en timma innan föreläsning startar). Lokalen rymmer dock fler än så, så vi tror att alla ska kunna få plats och kunna se och lyssna.

  Det kommer att finnas böcker till försäljning efter föreläsningen.

  Föreläsningen vänder sig till alla människor som vill må bra och prestera på topp, idag och imorgon
  , inte bara de drygt en miljon svenskar som redan är diabetiker eller prediabetiker. Det handlar också om att stärka sitt immunförsvar och öka sin prestationsförmåga. Och sist men inte minst förebygga demens, som ibland kallas ”diabetes typ 3”.

  Allt detta bara genom att byta ut skräpmat mot god naturlig mat? Ja, svårare är det inte. Det svåra ligger i att byta levnadsvanor, där ett medlemskap kan verka stödjande.

  Hjärtligt välkomna till en föreläsning som kan vara början på ett friskare och mer aktivt liv.

 2. Detta är en mycket uppmuntrande läsning.

  Tänk om jag läst detta när det upptäcktes att jag hade prediabetes på 1989. Jag var magerlagd hade sysslat med idrott i hela mitt liv. Hur kunde jag få diabetes?

  Men jag åt ”nyttigt” enligt de officiella kostråden!! Samma kostråd som jag fick när jag hamnade hos dietisten. Jag var således chanslös. Det kunde bara gå åt ett håll hur jag än ansträngde mig att äta magert kött, ”fruktochgrönt”, fiberrikt bröd, ris, pasta och potatis.

  Jag blev bara sämre. När jag sedan tvingades att började med insulin så var det med tiden i stigande doser. Det plågsamma var att jag var hungrig jämt. Jag stillade hungern med det som var tillåtet – grovt bröd, sockerfria fullkornsskorpor och frukt. Exakt det som skjutsar upp blodsockret i topp och skadar för livet. Det som hade mättat mig och som jag hade mått bra av nämligen smör, fet ost, ägg, fett kött – det var FÖRBJUDET!

  Så fortsatte den nedåtgående spiralen ett antal år, tills min fru läste en bok av en skattejurist som heter Lars-Erik Litsfeldt. Han hade varit i ännu värre situation än jag. Han var diabetiker, överviktig och hade fått en hjärtinfarkt.

  Han accepterade inte sin situation och började forska om det fanns alternativa lösningar på problemet än de officiella kostråden, insulin och batteriet med farmakologiska preparat. Det fanns det!

  Så skrev han boken Fettskrämd . Det går nog inte att räkna alla diabetiker som han räddat med den boken. Däremot kan vi räkna alla de diabetiker som de officiella kostråden skapat. Kostråd som har tillkommit med en helt annan agenda än omsorg om folkhälsan. (Men det är en annan och en lång historia.)

  Tack vare boken Fettskrämd är jag insulinfri sedan 6 år.

  Inte långt efter att jag läst boken så lyssnade jag på en föreläsning av Frank Nilsson och fick ytterligare bekräftelse att jag var på rätt väg.

  Boken Fett och kolesterol är hälsosamt av Uffe Ravnskov gjorde att allt föll ännu tydligare på plats.

  Jag anser att jag har ett ansvar att förmedla till barn och barnbarn om det jag kommit till insikt om. Det gäller att stämma i bäcken. Ett av mina barnbarn som tränar och spelar ishockey – förstår helt och fullt att det gäller att ladda med fett för att orka.

  I min omgivning är det många som har både diabetes och eller viktproblem. De som tar intryck av min erfarenhet går ner i vikt och kan sluta med både insulin och blodtrycksmedicin. Fast några tycker att jag skall ersätta dem när de måste köpa nya kostymer för att de gamla blivit för stora!

  Jag vill betona att jag skriver utifrån min erfarenhet av Diabetes typ II. När det gäller Diabetes typ I, så är det naturligtvis självklart med insulinbehandling. Men även personer med Diabetes typ I, kan dra ner på sitt insulin med hjälp av rätt kost.

  DET ÄR ALDRIG FÖR SENT!

  Pelle Lundström

Kommentera