Missa inte Internationella Diabetesdagen 14 november (lörd 12 nov i Alingsås)

Ideell sektor

Den ideella sektorn i vårt land är en mycket intressant företeelse.

Som jag ser det är vi många som lägger oerhört mycket tid och kraft på att organisera och förbereda aktiviteter för våra organisationer. Visst får vi uppskattande kommentarer men när vi ber andra hjälpa till så är det alltid andra saker som är viktiga.

För egen del har jag den senaste tiden varit engagerad för att ordna med en dag om diabetes. Det är ju Världsdiabetesdagen den 14 november, denna dag firas för att Banting, en av nobelpristagarna kring upptäckten av insulinet, har sin födelsedag den 14 november.

Därför bjuder vår förening alltid in till en aktivitet i samband med världsdiabetesdagen i år blev det lördagen den 12 november. Fri entré till tre intressanta föreläsningar:

  1. Klockan 11.30 Startar vi med ett föredrag om Sömnapné. Vad är det? Kerstin Allguander v.ordf. berättar och förklarar hur det är att leva med apné.
    .
  2. Andra föredraget kl 13.00 handlar om att njurskador vid diabetes och högt blodtryck kan påverkas om behandling sätts in tidigt. Nefrolog från Sahlgrenska Universitetssjukhuset ger oss information om detta.
    .
  3. Tredje föredraget kl 14.30 hålls av Docent Stig Attvall. Diabetolog från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han har tidigare besökt vår förening och är oerhört kunnig och bra talare med en mycket bra erfarenhet om diabetes och dess olika problem.

Efter alla föredrag finns möjlighet att ställa frågor.

Under dagen kommer det att finnas möjlighet att köpa kaffe/te/drycker och smörgåsar och lotterier. Naturligtvis finns det frukt i lokalen.

Utställare: Apnéföreningen, Njurföreningen i Västra Sverige, Alingsås Diabetesförening, Astra Zeneca, NovoNordisk, MSD, Sanofsi Aventis, m.fl.

Plats; Utbildningens Hus/ Campus Alingsås, Östra Ringgatan 16, Alingsås. Bra parkeringar i direkt anslutning samt 10 minuters promenad från stationen. Kl 10 ställer våra utställare upp sina montrar och alla är välkomna. Läs mer…

Hjärtligt välkomna!

Personer med diabetes har ju mycket att vinna på att de själva tar ansvar för sin sjukdom. Vi i vår förening vill visa på olika alternativ; bl.a har vi haft information om mat ex. LCHF, GI och den av Socialstyrelsen omhuldade tallriksmodellen.

Nu läste jag en artikel om att typ 2 går upp i vikt och det var ett bekymmer,  men inget stod om att man tittat på den rekommenderade kosten.

Jag blir så trött! Varför stoppar professionen hela tiden huvudet i sanden och inte ser sambandet?

Många har jag pratat med och de säger att de aldrig har ätit så bra och dessutom gott, sedan de bytt kost till LCHF. Dessutom har de inte fått sämre värden, utan snarare bättre, och på köpet minskat i vikt.

Men trots det rekommenderas den gamla tallriksmodellen! Hur länge skall detta fortgå?

Carita

Ordförande Alingsås Diabetesförening (www.alingsasdf.org),
medlem i nya Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS)

Kommentera