Är det svårt eller?

För en vecka sedan var jag helt tänd på att byta kost, men idag inser jag att det inte var så enkelt.

I helgen var det kalas med mat och tårta. Maten var ju inget problem, eftersom jag lätt avstår från så väl potatis som sås. Men tårtan var god! Och gissa vem som tog om när det bjöds?

När vi sedan kom hem framåt kvällskvisten blev det enkelt. Men så kom söndagen och det serverades en god ost och skinkpaj med gott hembakat bröd.

Ja, så har jag då skärpt till mig resten av dagarna. Men är det så här det kommer att bli, att under helgerna njuta av det traditionella och sedan under veckorna äter man det som är bäst?

Det är nästan så att man kan fundera på om det skall betraktas som lördagsgodis eller inte. Många barn jag känner äter ju lördagsgodis massor på en gång och sedan inget i veckan.

Carita

1 139 svar på ”Är det svårt eller?”

 1. Hej Carita,

  Rent tekniskt är det enkelt att bli helt insulinbefriad för en diabetiker typ 2 (eller markant reducera insulindosen) med NJUTMETODEN. Även diabetiker typ 1 gör stora hälsovinster.

  Svårigheten ligger i att byta livsstil
  , även om man hela tiden får äta sig mätt på god mat. I början känns det också fel att göra tvärtom mot vad man tidigare fått lära sig. Uppskattningsvis är dessutom mer än var femte svensk sockerberoende och då blir det ännu lite svårare. Viktigt är att snabbt komma upp på banan igen, vid eventuella återfall.

  Sockerberoende

  Första veckorna med strikt lågkolhydratkost kan vara tuffa när kroppen ställer om från socker till fettdrift, sedan blir det allt lättare. Hälsofördelarna kommer redan efter några veckor och viktkontrollen börjar fungera tämligen omedelbart (om man inte fuskar). Observera att det kan ta många månader innan sockersuget helt släpper och om man är extremt sockerkänslig måste man vara strikt för att inte råka ut för ”återfall” (ungefär som att en alkoholist helt bör undvika alkohol).

  1975 rapporterade barnläkaren James Sidbury, Jr (som senare samma år blev chef för National Institute of Child Health and Human Development vid amerikanska hälsoinstitutet, NIH) stora framgångar med försök att få överviktiga barn att gå ner i vikt med hjälp av en kost som endast innehöll 15 procent kolhydrater. ”Efter tolv till arton månader” skrev han, ”hade suget efter sötsaker försvunnit”, och barnen kunde ofta säga exakt när det hade hänt ”inom en viss en- till tvåveckorsperiod”.

  Enkelt

  Sammanfattningsvis enkelt i teorin, lite jobbigare i praktiken. Men fullt möjligt för alla som är motiverade och det är värt mödan. Vem vill inte leva länge, frisk, alert och normalviktig? Efter ett tag blir riktig mat faktiskt godare än söt skräpmat.

  //Leif

Kommentera