DiOS föreläsning om kostens betydelse, i Färgelanda.

Christina Gustafsson (Studieförbundet Vuxenskolan Högsäter) – Carita Henriksson (Alingsås Diabetesförening)
– Frank Nilsson och Leif Lundberg (KOSTDEMOKRATI.se)

– ◊ –

Vilken kväll jag fick uppleva igår!

Tillsammans med närmare 40 personer hade jag satt mig för att få höra om kostens betydelse vid diabetes. Att föredragshållaren var bra visste jag, det var ju därför jag åkte dit för att lyssna. Men vilken glädje att höra honom så professionellt presentera alla fakta, så att man blev alldeles fascinerad.

Han var kunnig om diabetes och det som händer i kroppen, han gav oss bevis på hur fetmaepidemin breder ut sig i världen.

Han visade oss lättförståeliga bilder om hur fetter påverkar oss och hur blodsockerkurvor kan förändras vid ändring av kost.

Föredragshållaren berättade om hur vi som människor har förändrats både genom den kost vi åt förr, den så kallade stenålderskosten, och hur vi förändrats i takt med hur jordbruket har utvecklats, under de senaste tre tusen åren.

LCHF är ju den kost som egentligen alla borde äta, men vi är ju så vana vid att ta avstånd från animaliskt fett. Vi fick en bra bild av hur vår kropp hanterar fett och varför vi behöver det. Smör är ju inte bara en smakförbättrare, utan även bra för kroppens uppbyggnad av cellerna. Vi fick också veta varför vi skall undvika margariner, i alla dess former.

Vi fick information om varför vår kropp behöver Omega 3 och 6, samt andra vitaminer och mineraler.

Alla som ville fick ställa frågor och fick klara svar. Efter 2.5 timmars föreläsning ville publiken inte gå hem, utan dröjde sig kvar med ännu fler frågor och egna berättelser.

En kvinna berättade att hon bytt kost och den stora förändringen kom när hon också slutade äta potatis; på bara två veckor försvann en ”kronisk” värk i axlarna och hon gick raskt ner 25 kg. Hon vart förbluffad över denna omedelbara hälsoeffekt (som inte alls är ovanlig). Hälsoeffekterna kommer oftast redan efter bara några veckor (om man inte fuskar vill säga).

Det mest fantastiska var att vi fick information om kostens betydelse, men inga pekpinnar av typen ”Du måste”, utan var och en väljer det som passar. Föredragshållaren kallade det ”kostdemokrati”.

Vi på DiOS välkomnar alla diabetiker och vi respekterar varje medlems individuella val och stödjer längs den väg respektive medlem valt, även om den ur hälsosynpunkt kanske inte är optimal. Vi förmedlar kunskaper och erfarenheter, sedan väljer medlemmarna sin egen individuella livsstil.

Kvällens föredragshållare var Frank Nilsson från Örnsköldsvik. Ser jag hans namn på någon affisch skall jag gå dit igen och det tycker jag att även Du skall göra!

Om du inte kan besöka en föreläsning,  gå då in på www.kostdemokrati.se och skaffa dig mer kunskap.

Vi fick flera nya medlemmar i samband med föreläsningen och om Du är intresserad, så kontakta DiOS eller mig (Carita Henriksson), som är ordförande för Alingsås Diabetesförening.

Carita

959 svar på ”DiOS föreläsning om kostens betydelse, i Färgelanda.”

 1. Referatet från Färgelanda gladde mig.

  För ca 4 år sedan var jag på ett möte i en den stora stadens diabetesförening. Jag hade då ätit LCHF kost under ett år och hade slängt mina insulinsprutor och mådde så bra som jag inte mått på länge. Jag gick på mötet därför jag var nyfiken på hur man resonerade i diabetes föreningen och om man tagit intryck av de redan då många vittnesmål från diabetiker som kunnat sluta med insulin tack vare LCHF.

  Det var många som känt sig kallade till mötet. De flesta såg både friska och välmående ut, men några var märkta på olika sätt av sin sjukdom.

  Mötet var anordnat för att lansera en ny kostbroschyr utgiven av ett läkemedelsföretag. Lokal och förfriskningar var naturligtvis sponsrat av läkemedelsföretaget. Dess representanter var där och delade ut informationsmaterial om sin produkt.

  Själva presentationen av kostbroschyren och hur den skulle användas gjordes tjänstvilligt av en dietist från den fina akademien på det stora allmänna sjukhuset. Medan läkemedelsrepresentanterna diskret höll sig i bakgrunden.

  Utan att någon frågade, så såg tydligen dietisten sig föranlåten att ta upp en varning för LCHF, med de gamla vanliga argumenten om att det inte finns någon forskning om hur det fungerar långsiktigt och om risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Så var det avklarat!

  Så gick hon vidare och beskrev broschyren, som utformats som en slags kostlathund för insulinanvändare.
  Den gick ut på att man kunde äta allt, bara man räknade ut innan man åt hur många kolhydrater maten innehåller så kunde man dosera insulinet efter det. Smart!

  På första bänk satt representanterna för läkemedelsföretaget och då och kastade dietisten en blick på dem för att försäkra sig om att det hon sa var korrekt.

  Detta var nästan en parodi på hur våra offentliga tjänstemän, avlönade med skattepengar går läkemedelsindustrins ärenden. För läkemedelsindustrin finns inget intresse att vi blir friska och inte längre har behov av deras produkter. Diabetesföreningen tycks ha samma intresse?

  Sedan undrar man hur många som sitter med en lathund vid bordet och räknar kolhydrater och beräknar insulin enheter innan måltiden.

  Citat ur broschyren som också dietisten upprepade:

  ”Modern insulinbehandling ger Dig stora möjligheter att äta det du önskar bara du tillför motsvarande mängd insulin. Mängden insulin anpassas med utgångspunkt från måltidens sammanfattning.”

  ”Enligt Svenska näringsrekommendationer bör ca hälften av den energi som kroppen behöver komma från kolhydrater.”

  ”Kolhydrater kan ersätta fett.”

  Efter mötet framförde ordförande ett tack till både dietisten och läkemedelsindustrin för deras medverkan. När det egentlige borde vara vi som lyssnade som skulle tackas för att vi underhåller diabetesindustrin.

  (Självklart skall vi vara tacksamma för att det finns insulin för dem som saknar egen produktion. Men för alla är det alltid fördelaktigt att kunna minska sitt insulinbehov genom LCHF-kost.)

  Per- Lars Lundström

  1. Hej,

   Vi inom DiOS har som målsättning att våra medlemmars bästa är vårt fokus. Vi vill gärna informera om olika alternativ, en del väljer att hålla fast vid invanda mönster, och det får ju var och en själv bestämma. Men när en ny medlem hör av sig försöker jag att informera om att många som prövat LCHF blivit nöjda och att det kan vara värt att skaffa lite mer information.

   Vår målsättning är att vi skall bli många fler som inser fördelar med att våga pröva nya metoder. Sedan hoppas jag att vi skall bilda många nya öar runt om i vår region. Bland annat var det därför som vi ordnade träffen i Färgelanda, glädjande nog har jag hört att fler har tänkt till. Och nu ordnar vi en ny träff där vi hoppas få ihop fler medlemmar.

   Välkommen som medlem om du vill stödja oss i vår ambition!

   Hälsningar
   Carita

   Vår webbsida … http://www.diabetesorg.se/

Kommentera