DiOS föreläsning i Söderhamn

Annika attackerar ”experterna” – Söderhamn/Söderhamns-Kuriren

Sveriges (nya) DiabetesorganisationDiOS – hade bjudit in doktor Annika Dahlqvist som under två och en halv timma berättade om den kost de flesta människor mår bra av. Speciellt diabetiker har mycket att vinna på rätt kost, och de som inte vill utveckla diabetes. Doktor Annika Dahlqvist berättade om den fantastisk hälsoresa hon själv har gjort.

Föreläsningen hade lockat ett sextiotal åhörare och var startskottet till att starta en diabetesförening i Söderhamn,  ansluten till DiOS (se tidigare inlägg) Blivande ordförande Hugo Askfjärden berättar att;

Föreläsningen var mycket givande och skede i god anda. Åhörarna ställde bra frågor och alla fick svar de verkade nöjda med.

Hugo Askfjärden menar att förutom ett reducerat mänskligt lidande skulle samhället spara stora pengar på om fler övergick till riktig mat (ursprunglig föda), som kräver mindre insulin och som ger färre biverkningar. Det blir också billigare för samhället.

Enligt beräkningar ligger snittkostnaden för en vanlig åkomma som fotamputation på 1.375.000 kronor, från det fotsår bildas tills en protes är på plats. I Sverige får i snitt två diabetiker sina fötter amputerade varje dag, året runt. Det blir i genomsnittlig kostnad på 2,75 miljoner kronor per dag, året runt. En komplikation som sannolikt undvikits med riktig mat (och genom att utesluta skräpmat). Svårare än så är det inte.

Därtill kommer samhällskostnader i form av hjälpmedel, assistans och eventuell förtidspensionering. Om patienterna sedan fortsätter att äta fel kost kan också allvarliga ögon-,  nerv-, och njurskador uppkomma. Njuranalys kostar cirka en miljon kronor per år, förutom att det är en stor belastning för patienterna.

Således har medborgare och samhälle mycket att vinna på en hälsosam livsstil, viket handlar om korrekt information och lite vilja. De som följer Livsmedelsverkets rekommendationer riskerar att utveckla diabetes redan i unga år och de som följer de allmänna kostrekommendationer som många dietistsköterskor fortfarande ger, riskerar att följa ”NATURALFÖRLOPPET”, vilket innebär att bli ständigt sämre, med ständigt ökad medicindos.

Denna utveckling går att reversera, så att man istället blir allt bättre. Många diabetiker typ 2 kan istället bli ”typ 0”, dvs. en symptomfri diabetiker (ungefär som en nykter alkoholist). Även diabetiker typ 1 vinner stora hälsofördelar, även om de inte blir helt insulinbefriade. Hur detta skall gå till handlade föreläsningen om.

– ◊ –

 

Kommentera