DiOS planerar att starta lokal diabetsförening i Söderhamn

Doktor Annika Dahlqvist föreläser om LCHF i Söderhamn,
Kulturhuset, onsdagen 21 september kl 18.00 (entré 100 kr)

Annika Dahlqvist och Hugo Askfjärden på bild

Hej,

Jag heter Hugo Askfjärden och är tilltänkt som ny ordförande för en lokal diabetesförening i Söderhamn, ansluten till DiOS. Jag har tidigare varit ordförande för Ovansiljans Diabetesförening.

Min hälsoresa i korthet:

Jag är diabetiker och upplevde att jag blev allt sämre med åren, något som brukar kallas ”naturalförloppet” (som inträffar om man följer de traditionella råden).

Men år 2005 kom vändningen, när jag lade om kosten till LCHF, dvs. jag ersatte industriella kolhydrater med naturlig fett, främst animaliskt fett. Protein äter jag ungefär som tidigare (10 – 20 E%, samma som Livsmedelsverket rekommenderar). LCHF är himmelskt gott.

I början var jag väldigt orolig för vad som skulle hända när jag drog ner på kolhydrater, men när jag märkte att jag kunde minska på insulinet och att blodsockret stabiliserades på en låg nivå blev jag åter lugn. Jag var överviktig som de flesta diabetiker blir av en hög insulinnivå och efter kostomläggningen började jag tappa i vikt, utan att behöva ”banta”. Jag gick ner 34 kg på fyra år.

Tidigare fick jag injicera 90 enheter långtidsverkande insulin (Levemir) varje morgon och varje kväll och idag klarar jag mig med 15 enheter på morgonen och på kvällen. Bukspottkörteln har tyvärr skadats så utan insulin klarar jag mig inte.

Tidigare tog jag måltidsinsulin NovoRapid tre gånger om dagen (16+18+24=58 enheter) och nu klarar jag mig med totalt 12 enheter (4+4+4) per dag.

Jag har alltså minskat mitt dagliga insulin från 238 enheter till 42 enheter, en minskning med 82%. Och ändå har jag ett lägre och mer stabilt blodsocker än tidigare. Vilket innebär att jag mår mycket bättre, min hälsa har förbättrats.

Bland annat har ögonen blivit mycket bättre. Läkarens kommentar var:

”Vad konstigt, dina ögon ser mycket bättre ut. Vad har du gjort?”

Det visade sig att jag inte var ensam, flera andra patienter hade gjort samma erfarenhet.

Det har varit en jobbig hälsoresa eftersom jag varit motarbetad av dietister, diabetessköterskor och läkare, till och med av ”Sveriges Diabetesförening”, som jag tidigare var medlem och ordförande i. Det gjorde att jag stundtals började tvivla och falla tillbaka, men lyckligtvis kom jag alltid tillbaka till LCHF. Med stöd hade det gått snabbare.

Föreläsning onsdag 21 september kl. 18.00 i Söderhamn, Kulturhuset (entré 100 kr).

Doktor Annika Dahlqvist föreläser om kostens betydelse för hälsan och berättar hur mycket det har betytt för henne själv och för hennes patienter. Ett tillfälle för intresserade att lära sig mer. Det har visat sig att många typ-2 diabetiker till och med helt kan sluta med insulin på bara någon vecka. Även typ-1 gör stora hälsovinster.

Framför innefattar LCHF mättande och smakrik mat, varför metoden ibland kallas för ”njutningsmetoden”. En enkel metod som anpassas individuellt och som går ut på att äta sig mätt och nöjd på god riktig mat, och att utesluta skräpmat.

De som vill ansluta sig till den vår nya lokala diabetesföreningen i Söderhamn är välkomna att kontakta mig via email eller per telefon. Vi kommer att vara anslutna till DiOS, som medverkar till att diabetiker skall äta den mat de mår som bäst av.

Välkomna!

Hugo Askfjärden

Mobil:  0707-754 332

Email:  hugo.askfjarden@hotmail.com

Webb: http://www.dios.bz

Ett år gammal artikel som fortfarande är aktuell … ”Ät fett och bli frisk!

522 svar på ”DiOS planerar att starta lokal diabetsförening i Söderhamn”

Kommentera