”Jag önskar mig en god och hållbar arbetsmiljö i julklapp”

.

Det är dags att öppna

ζ

defcon2

ζ

Projekt ”RÄDDA VÅRDEN”

Nu är det allvar, nu går det inte längre att sopa problemen under mattan.
Nu måste vi lösa grundproblemen – om vi ska lyckas rädda vården.

Men vad föreslår ansvariga? Jo, mer resurser. Samma
gamla vanliga recept som INTE löser grundproblemen.

Läs ännu en larmrapport från personalen, och
många fler lär det bli innan man tänker nytt.

SJUKVÅRDEN. Den senaste perioden har vi blivit färre sjuksköterskor än vad våra riktlinjer föreskriver. Och för varje lucka som uppstår får vi anstränga oss lite mer för att också kunna ta hand om några patienter till.

Debatt: Vi kämpar på, men ingen kämpar för oss

MathildaMathilda Wahlström, sjuksköterska på onkologen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset SU.

Jag önskar mig en god och hållbar arbetsmiljö i julklapp så att jag får chansen att hålla dig i handen genom livets svåra stunder, skriver Mathilda Wahlström, sjuksköterska på onkologen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset SU.

Vi kämpar på. Men ingen kämpar för oss. Det är bara en tidsfråga innan allt exploderar. Sprickorna är redan mer än synliga.

Jag heter Mathilda, mina vänner, kollegor och patienter kallar mig Thilda. Jag arbetar som sjuksköterska på en av Sahlgrenskas onkologiska avdelningar. Det innebär att jag arbetar med cancerpatienter. I mina arbetsuppgifter ingår att ge cytostatika, smärtlindra och trösta mina patienter. Jag får dem också att skratta, känna sig trygga och lyssnar till deras livshistorier.

Jag håller händer, baddar pannor och ger lugnande medel när mina patienter ligger inför döden. Jag hurrar, grattar och önskar lycka till när mina patienter går friska från min avdelning. Jag svarar i telefon, ger rådgivning kring matleda, mediciner och orkeslöshet. Jag engagerar mig.

Jag är bra. Ja, jag vågar säga det högt. Jag är en bra sjuksköterska och jag älskar mitt arbete. Jag älskar mina fantastiska kollegor (som precis som jag är så bra), jag älskar mina patienter som är sådana kämpar och jag älskar mina arbetsuppgifter som ger mig en chans att vara med och kämpa för mina patienter och med lite tur slå skiten ut cancern.

Det låter ju lite som en saga. Jag har hittat rätt och det måste ju kännas fantastiskt! Men ändå gör det inte det. Så vad är det som saknas?

Jo, en ledning som ser sin personal. En ledning som ser hur jag och mina kollegor, inte bara på onkologen utan mina kollegor runt om på detta jättesjukhus, sliter för att ge en god vård i deras namn trots att vi i gengäld i princip inte får ett skit tillbaka.

ζ

Allt mindre marginaler

Jag saknar ett samhälle som värderar mitt och mina kollegors arbete till vad det faktiskt är värt. Jag arbetar dag, kväll och natt, jag står bredvid mina patienter när de upplever att deras liv faller samman och jag gör allt i min makt för att hjälpa dem att plocka upp alla bitar igen.

Vi sjuksköterskor har ett ansträngande och krävande arbete med människors liv i våra händer. Det är skört redan från början. När man då drar ned på resurser till vården blir det tydligare än någonsin hur liten marginal vi har att röra oss med.

ζ

Blir allt färre

På min avdelning så har det den senaste perioden varit snarare en regel än ett undantag med färre sjuksköterskor per antal patienter än vad våra riktlinjer föreskriver. Vi blir färre och färre och för varje lucka som uppstår får vi anstränga oss lite mer för att kunna ta hand om några patienter till. Vi räddar varandra, ställer upp och fyller luckor. Vi slänger snabbt i oss vår mat och jobbar över.

Vi kämpar påVi får mer och mer ansvar som en osynlig hand lassar över på oss. Vi effektiviserar, komprimerar och sträcker oss lite till och lite mera. För att ge våra fantastiska patienter den goda vård de behöver och förtjänar så kämpar vi på.

Men ingen kämpar för oss. Varken vår arbetsgivare och till slut inte ens vi själva. För det har vi tyvärr inte tid med.

Men det är bara en tidsfråga innan allt exploderar. Sprickorna är redan mer än synliga.

I takt med neddragningarna ger vi upp en efter en, byter arbete eller har inte ens chans till detta då vi är såpass trasiga att vi i stället själva blir sjukskrivna.

Kära makthavare, politiker, Sahlgrenskas ledning; Hur har ni tänkt här? Och hur kan vi än i dag ha politiker som förespråkar skattesänkningar? Jag tror att det är hög tid för er som känner er träffade att tänka om.

En vacker dag gäller det dig. Du är i behov av vård, tar dig till Sahlgrenska och knackar på detta anrika sjukhus dörr och snipp snapp snut, ingen öppnar och du tänker ”när tog alla sjuksköterskor slut?”

exhausted2ζ

“I takt med neddragningarna ger vi upp en efter en, byter arbete eller har inte ens chans till detta då vi är såpass trasiga att vi i stället själva blir sjukskrivna.”

ζ

Orken börjar ta slut

Ja, när du eller någon du älskar drabbas, vem ska hjälpa er i kampen mot er cancer då? Jag misstänker att du önskat att du hade en sjuksköterska som stod vid din sida, genom stunder av gråt, smärta och skratt.

Jag vill vara den som står där och tar emot er när livet visar sig från sin fulaste sida, jag vill hjälpa er med det jag kan. Ännu står jag där men med den arbetsbelastning som jag har i dag vet jag inte hur länge till jag kommer att orka stå stark.

ζ

“Jag hoppas att jag skapat en klump i halsen på dig.
Det är dags att öppna ögonen. Värnar du om en god
vård är det hög tid att agera.”

ζ

Jag önskar mig en god och hållbar arbetsmiljö i julklapp så att jag får chansen att hålla dig i handen genom livets svåra stunder. Jag hoppas att jag skapat en klump i halsen på dig. Det är dags att öppna ögonen. Värnar du om en god vård är det hög tid att agera.

ζ

“Jag och mina kollegor är på väg att säga tack och hej
om en förändring inte sker inom kort.”

ζ

Jag och mina kollegor är på väg att säga tack och hej om en förändring inte sker inom kort. Och förlorar ni oss då har ni verkligen förlorat stort.

text
Mathilda Wahlström

Sjuksköterska på onkologen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset SU.
Legitimerad sjuk- sköterska sedan två år. SU värderar mitt arbete till 22 300 kronor i månaden.

Källa: GP Debatt 23/12-13

 ζ

Kommentar

Tydligare än så kan det inte sägas. Men mer resurser är INTE lösningen (mer än möjligtvis under en övergångsperiod). Det krävs ett radikalt nytänkande, att man utifrån en helhetssyn löser grundproblem.

Ett av grundproblemen är, att myndigheterna med sina riktlinjer odlar onödiga sjukdomar som diabetes, vilket gör att inga resurser någonsin kommer att räcka till. Ett annat är att vården är inriktad på att dämpa symptom med läkemedel istället för att söka grundorsaken och därigenom bota. Ett tredje är att förebyggande verksamhet bara förekommer till namnet (vi gör idag tvärtom). För det fjärde ….

fattig-manKostnaderna för sjukvården som hittills fördubblats vart tionde år, är på väg att fördubblas redan efter åtta år. Den globala incidensen av sjukdomar som Alzheimers sjukdom och cancer prognostiseras tredubblas, och diabetes fördubblas fram till år 2050.

Sjukvården har blivit ”en stat i staten” som lyder under egna lagar, som kostar mer än 10 % av Sveriges BNP (350 miljarder kronor per år), vilket motsvarar i snitt 80.000 kronor per arbetande svensk och år. Prognosen är att kostnaderna kommer att öka med tre gånger och att landstingsskatten behöver höjas med 13 kronor per hundralapp, om vi fortsätter som idag.

Dessa pengar finns inte. Vi har fått en gökungen i boet.

  • Artikelserie om sjukvårdens organisation och funktion – ”den sista Sovjetstaten”. Läs mer…

Om denna utveckling får fortsätta kommer den att drabba våra pensionärer mycket hårt vad gäller sjukvård, omsorg och inte minst pensionens storlek (i sämsta fall en halvering). Så det ligger i snart två miljoner ålderspensions intresse att vi NU tar tag i grundproblemen. Något att beakta när pensionärer lägger sin röst, då detta är en politisk fråga. Det är ansvariga politikers okunskap och inaktivitet som gjort det möjligt för kost- och läkemedelsindustrin att ”kapa” oss. Läs mer:

  • Exemplarisk avrättning av vetenskapens profitörer och kollaboratörer. Läs mer…
  • Svenskar röstar på Livsmedelsverket som Årets Förvillare 2013. Läs mer…
  • Vägskälet för att betala vårdnotan, men politikerna duckar. Läs mer…
  • Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom. Läs mer…
  • Dagens kostråd orsakar diabetes, och … leder till arbetslöshet. Läs mer…
    – Missa inte fritt utbildningsmaterial (PDF) som förklarar hur det fungerar, ladda hem här…
    .

vägval-3En massiv och kunnig opinion behövs för att
guida förtroendevalda politiker till att välja rätt väg

 ζ

Situationen rymmer en möjlighet
.

Sverige-världskartaEn ny kunskaps- och tjänstenäring skulle innebära jobb och skatteintäkter.
på samma gång som vi hjälper andra länder att ta kontroll över folkhälsan.

.
Vi menar att situationen erbjuder en unik affärsmöjlighet på samma gång som vi skulle kunna hjälpa resten av världen, men då måste vi tänka i nya banor.
Rent tekniskt är detta relativt enkelt. Men det kräver ett aktivt och engagerat folk, annars händer inget mer än att sjukvården och omsorgen, samt välfärden – kraschar. Det innebär att jobben, pengarna och välfärden hamnar någon annanstans.
.

Bunker-JerseyEndast en massiv opinion kan rå på de solida och väl
befästa  ”bunkrar” som byggts under decennier, för att
försvara ekonomiska särintressen som lever på ohälsa.

Inom myndigheter, vården, politiken, forskarvärlden finns en hel
armé av
LOBbare som försvarar ”status quo” och ”ego business”

ζ

julklapp-2

Julklapp – en anständig arbetsmiljö

Om folket tar befälet och guidar våra politiker, då skulle sjuksköterskan Mathilda Wahlström och hennes kollegor få sin efterlängtade julklapp, en arbetsmiljö som fungerar och som inspirerar. Då skulle de får förutsättningar att utföra ett bra jobb och för att själva må bra. Då skulle det också finns utrymme för högre ersättning för t.ex. specialistsköterskor, så att vidareutbildning lönar sig. Men först då.

Image by: Wernher Krutein / Photovault.com All Rights ReservedDetta är en parallell till när ansvarig polisledning och politiker trodde att 2000 extra poliser skulle lösa polisens problem, men det enda som hände var att det blev dyrare, och även polisen och rättsväsendet är nu snabbt på väg mot en kollaps.

De lider brist på helhetssyn och management, varför de misslyckas med att lösa sina grundproblem (de försöker inte ens, då de inte verkar vare sig se eller förstå vad de bör göra).

Samma sak sker nu med vården och omsorgen. De saknar en helhetslösning och det som sker är att var och en försöker springa fortare i sina egna hjulspår, utan att lösa grundproblemet, vilket självfallet är dömt att misslyckas. Det innebär att mer resurser bara skjuter fram kraschen, en aning.

ζ

Projekt ”RÄDDA VÅRDEN”

LivbojDärför har vi börjat skissa på en snabbguide om hur folket kan rädda vården från en säker kollaps, som även drabbar de anställda. Vården är själva inte kapabla att reda ut situationen (då hade det sett annorlunda ut). Endast folket kan rädda vården och därmed välståndet.

Folket måste ta befälet över sina egna liv och organisera sig så att de kan förmå makthavare att styra i folkets intresse (alternativt byta ut dem). Tekniskt sett är det relativt enkelt att rädda vården och välfärden, men att rubba på den maktbalans som finns idag kräver en enorm kraft, som endast folket kan uppbåda. Ensam är inte stark

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer... 

 ζ

PeoplePower

(Folket är inte medvetna om vilken makt de egentligen har)

Kommentera