Pinsamma kostråd till femåring

Det kom ett mail från ”Majoren” som
belyser hur våra överviktiga barn misshandlas
på ett mycket utstuderat sätt, både psykiskt och fysiskt.

Pinsamma kostråd till femåring

Här kommer ett till exempel på hur man bibehåller fläsket på mulliga barn! Titta på de pinsamma ”råd” som ges åt en överviktig femåring på en fråga på dietisten.se. Här kan man prata om barnmisshandel tycker jag…

[Majoren]

Fråga:

Överviktig 5-årig pojke

Hejsan!

Min son är, som rubriken lyder, 5 år. Han år 110 lång och väger 28 kg. Detta resulterar ju i övervikt. Har ni några bra förslag på mat?

Jag har insett att jag måste minska hans portioner och ersätta hans sötsug med frukt. Men nyttig mat? Förslag på någon hemsida med nyttiga menyer för en vecka i taget hade varit bra.

Dietisten svarar

Hej,

Du har rätt i att din pojke har övervikt, till och med kraftig övervikt, enligt de BMI-kurvor som finns för barn. Jag tycker att det är jätteklokt av dig att fundera på vad ni kan göra åt detta redan nu när pojken är så ung. Ni bör fundera både på hur han äter och hur mycket han rör på sig.

Tyvärr kan råden här på hemsidan bara bli väldigt allmänna.

Man behöver, precis som du skriver, minska mängden mat till en portion, begränsa sötsaker och söt dryck. Ofta kan barnet behöva hjälp med detta på sin förskola eller skola också.

Bästa sättet att minska ”sötsug” är att vara noga med att servera mat regelbundet och inte låta det gå för många timmar mellan målen.

Det behövs sällan någon speciell, ”extra nyttig” mat, utan det brukar fungera bra med det man brukar laga hemma. Man kan däremot behöva planera hela veckans mat i förväg för att inte riskera att maten tar för lång tid att fundera ut och laga på kvällen.

Vill ni ha idéer om vad man kan servera finns det många bra recept och veckomenyer på t.ex. www.hungrig.nu.

Man bör också rensa i skåpen och inte ha sötsaker hemma som frestar och leder till tjat och konflikter. En del barn kan äta mycket stora mängder frukt och då tycker jag att även det ska begränsas, 2-3 frukter per dag är lagom i den här åldern.

Ofta kan man behöva hjälp med att göra lagom många förändringar och att hålla fast vid dem under lång tid. Hos barn handlar det om att ”växa i sin vikt”, dvs försöka att stå stilla i vikt under en period, samtidigt som man växer på längden. Jag tycker att ni ska söka hjälp på Vårdcentralen eller BVC för att få individuellt anpassade råd och stöd kring detta.

Jag skulle även vilja hänvisa dig till ett tidigare inlägg som jag skrivit som heter Knubbigt barn.

Kommentar #1 av Majoren, 2012-10-24

Nejnejnej…tyvärr, jag kommer nu att trampa dietist Anna på tårna vilket jag redan nu ber om ursäkt för, men här står hälsa och ett framtida förhållande till mat på spel för en ung människa.

Råden ovan är generellt “blaha” som upprepats under över tjugo år utan att hjälpa barn i denna situation och kommer högst sannolikt INTE att hjälpa denna femåriga grabb heller. Det är inte ett framgångsrikt beprövat koncept som redovisas utan mest flum som berättar om vår osäkerhet kring vilka mekanismer som styr fettpålagring.

Att minska portioner och svälta denna kille samt börja gömma undan mat genom att “rensa skåpen” är inte rätt väg.

Att dessutom be föräldrarna fundera på hur mycket han rör på sig samt rekommendera frukt tre gånger om dagen tyder på okunskap om vilken hormonell påverkan maten har på vår kropp och vad som ger mättnadskänsla eller fettpålagring.

Självklart ska all mat som höjer blodsockret minimeras vilket är förutsättningen för att han inte ska lagra på sig mer fett. Dit hör naturligtvis sötsaker och läsk, men också övrig mat som omvandlas till socker i magen, dvs all mjölmat som pasta och bröd, men även frukt!

5 frukter om dagen motsvarar vanligen en halvliter läsk och vi var ju överens om att läsken skulle bort (?), och är man överviktig ska man inte ha en enda frukt i veckan, de vitaminer och mineraler frukt kan erbjuda återfinns i de grönsaker som ingår i normal husmanskost.

Svält inte den stackars femåriga grabben, se till att han får äta sig mätt på mat som bibehåller mättnaden länge: ägg, nöt- och fläskkött, fisk och fågel med hög fetthalt gärna tillagad med såser på riktig grädde och med alla grönsaker han kan tänka sig.

Be honom hålla sig till denna typ av kost i en månad och kombinera med en attraktiv belöning i slutet av månaden, lycka till!

PS: Det är först när han äter denna typ av kost som det kommer att löna sig att röra på sig mer!

Kommentar

Råd av den här typen sänker förtroendet för dietistkåren och måste rubriceras som avancerad barnmisshandel, där föräldrarna handgripligen ska verkställa misshandeln.

En berättigad fråga är: Hur kan det komma sig att dietister är okunniga om grundläggande fysiologi, biokemi och hormonlära, efter en högskoleutbildning?

Svaret är: Dietistutbildningen går i första hand ut på att lära ut de officiella rekommendationerna, även om de strider mot grundläggande fysiologi, biokemi och hormonlära. En legitimerad Dietist får inte heller avvika från denna lära, vilket DRF tillser.

Av DRF’s symbol kan utläsas att de likt en orm vaktar vetets centrala roll i kosten? Läs mer om det moderna vetet som bara funnits ett 50-tal år … Brödberoende – hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa

Det de förmedlar till föräldrar och barn är trams blandat med propaganda! Något annat får de inte kommunicera. Om de skulle avvika från ”läran” skulle de hamna i kylan och t.o.m. riskera sin legitimation.

Men det finns dietister som trots detta vågar tala sanning … Anna-Maria är sockrets fiende!.

Hon säger:

– Kolhydrater är inget essentiellt, i varje fall inte i de mängder som folk i allmänhet får i sig. Vi klarar oss med fett och protein, hävdar hon.

Nationella dietistkostråd

Alla artiklar på dietisternas hemsidan är lästa och godkända av minst två legitimerade dietister, således inget misstag av en enskild dietist. Även rådet till Knubbigt barn var enligt samma mall. Detta är således representativa dietistkostråd, vilket är mycket allvarligt och alarmerande!

Det höga kolhydratinnehållet som rekommenderas gör att barnet lagrar ytterligare fett och de höga insulinnivåerna gör att barnet inte har tillgång till sina fettreserver.

När barnet sedan svälter skall portionsstorleken reduceras så att barnet förblir hungrigt. Femåringen skall således svältas ner i vikt, vilket är ett plågsamt sätt att gå ner i vikt på och som bara fungerar en kort tid. Därefter går vikten upp igen (läs mer…).

När barnet helt logiskt går upp i vikt beläggs föräldrarna och framför allt barnet med skuldkänslor.

Så förutom övervikten, så har nu barnet en skuldbörda att bära på. Barn bedras av dem de litar som mest på, auktoriteter från vården som borde veta bäst och av sina egna föräldrar (som dock agerar i god tro).

”Mulliga Barn” kör nu land och rike runt och lurar föräldrar att misshandla sina barn på detta mycket utstuderade sätt (läs mer…). Läskigt!

.
Team KOSTDEMOKRATI

APPENDIX

Mulliga Barn

Forskningsfusk

Läs en recension om Forskningsfusket här…
Boken, som alla  bör läsa, kan fraktfritt köpas här…

Många undrar om det verkligen kan vara så illa?

Sanningen är att verkligheten är mycket värre än de flesta medborgare ens kan föreställa sig. Notan får medborgarna betala i form av ohälsa, höga skatter, låg livskvalité och till sist en lägre välfärd.

Ett sjukt folk klarar inte att försvara den välfärden många idag tar för givet. Ohälsan gör att konkurrenskraften skadas (jobben blir färre) och sjukvårdskostnaderna skenar. Redan idag betalar varje förvärvsarbetare i snitt 81.000 kr per år för sjukvården. Pengarna räcker ändå inte till och sjukvården har börjar krackelera (med nuvarande upplägg räcker inga pengar i världen till).

En av dietistkårens främsta uppgifter är att försvara de kostråd som gynnar kost- och läkemedelsindustrin. Våra barn är de som far värst illa, tätt följd av våra äldre som drabbas av demens. Notan kommer inte de förvärvsarbetande att klara, varför vården framöver kommer att bli ännu mer ojämlik (SKL har räknat ut att landstingsskatten framöver skulle behöva höjas med 13 kr, vilket inte kommer att ske).

Således skall vi inte vara alltför hårda mot dietisterna som bara är budbärare, som bara utför order. Det är budskapet som skall kritisera och tas med stor nypa salt. Kostchefer som inför kostdiktatur i skolorna bör däremot kritiseras hårt, det finns det det inget försvar för, det är ett eget fattat beslut (som möjligen behagar SLV).

Kommentera