”Fett-trenden som oroar experterna”

…………………………………………………………………………………………………………

Inspirerade av LCHF-metoden äter vi mer smör och grädde.
Livsmedelsverket befarar att 23 års folkhälsoarbete kan raderas ut.
Och att slutet är nära för nyckelhålsmärkningen.

Läs mer … Expressen

.

Analys:

Att backa folkhälsoarbetet 23 år vore en stor framgång, då skulle antalet diabetiker och pre-diabetiker reduceras med en halv miljon och vi skulle få två miljoner färre överviktiga svenskar. Därtill skulle antalet svenskar med magproblem också minska markant.

Ytterst få människor klarar Livsmedelsverkets tallriksmodellen, en extremkost med 50 – 60 E% kolhydrater, någon längre tid utan att bli sjuka eller feta.

De växtoljor och margariner Livsmedelsverket rekommenderar är rika på omega6 som gynnar uppkomsten av inflammationer, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Dessa ohälsosamma livsmedel vill de påtvinga våra barn från två års ålder.

Livsmedelsverkets tjänstemän agerar som om de vore hänsynslösa försäljningsagenter anställda av kost- och läkemedelsindustrin. De verkar strunta i medborgarnas hälsa och samhällets intressen.

Nyckelhålsmärkning bör betraktas som en varningssignal, ”köp inte mig innan du kontrollerat innehållsförteckningen”. Sannolikt är nyckelhålsmärkt lika med skräpmat, fast det är ingen garanti (helfet Keso är t.ex. naturligt mager). Självklart vill ingen producent skylta med att man sannolikt säljer skräpmat.

Redan 2008 blev nyckelhålet mindre värdefullt, som varningsmärke. Läs mer…

På drygt 20 år har de lyckats tillfoga Svea Rikes medborgare ansenlig skada, både mänskligt och ekonomiskt. Och nu vill de ha extra anslag för att slutföra uppdraget.

Har de ingen skam i kroppen? Förstår de inte vad de gjort?

Sover ansvariga politiker?

Har världen blivit tokig?

PS. Hur känner man igen en lurad konsument? [svar längst ner på sidan]

Slutsats

Livsmedelsverket bör snarast befrias från uppdraget att utfärda kostrekommendationer.

Källa: SLV årsredovisning 2011

Livsmedelsverket sysselsätter 519 årsarbetskrafter (á 0,9 Mkr) och kostar 466 miljoner kronor per år, fördelat på följande verksamheter:

  • Maten är säker, 383 Mkr, 427 heltidstjänster, 82 % av verksamheten.
    .
  • Livsmedelshanteringen är redlig, 45 Mkr, 50 heltidstjänster, 10 % av verksamheten.
    .
  • Matvanor är bra, 38 Mkr, 42 heltidstjänster, 8 % av verksamheten.

Under 2011 har SLV utökat sin personal med 30 medarbetare.

Förslaget är att överföra de som arbetar med ”Matvanor är bra” till de två andra verksamhetsgrenarna. Då behöver sannolikt få nyanställas under 2012.

Det skulle rädda Livsmedelsverkets anseende och folket skulle slippa kostråd som är rena katastrofen för folkhälsan och samhällsekonomin. Många goda krafter i samhället skulle då släppas fria från de bojor Livsmedelsverkets kostrekommendationer idag utgör.

Då skulle det våras för Sverige och folkhälsan.

Team KOSTDEMOKRATI

 

[ Hur känner man igen en lurad konsument?
Svar: Hen har margarin och nyckelhålsmärkta
lättprodukter
i sin kundvagn. ]

Ett svar på ””Fett-trenden som oroar experterna””

  1. I beskrivningen ovan skulle ju begreppet ”Tallriksmodellen” även kunna omnämnas, den kom 1991 om jag inte har fel och har inte direkt hjälpt till med sitt stora innehåll av kolhydrater. Vårt intag av pasta- och risprodukter som basmat har nästan tiodubblats de senaste 30 åren vid sidan av att potatismängden hängt med.

Kommentera