Parlamentsledamot i Kanada vill införa en D-dag (D-vitamin dag)

.

Googleöversatt:

Genom Personal Writer – Parksville Qualicum Beach Nyheter

Publicerad: 4 feb 2012 10:00

Spara pengar på Kanadas sjukvård budget innebär inte nödvändigtvis att skära ner på något, säger MP (Member of Parliament) James Lunney.

Bara att öka människors dosering av vitamin D kan hålla folk friskare, vilket kräver färre besök till antingen läkare eller sjukhus.

Av denna anledning stod Lunney i House of Commons torsdag att införa Bill C-388, En lag att upprätta nationella D-vitamin dag i Kanada.

”Rik vetenskaplig forskning under det senaste decenniet har understrukit den viktiga roll vitamin D för att öka immunförsvaret och minska risken för allvarliga sjukdomar, däribland cancer, hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, multipel skleros och även virala infektioner såsom influensa,” har Lunney sagt.

”BC Cancer Agency rekommenderar 1500 internationella enheter (IE) för att minska risken för cancer och en nyligen genomförd studie visar besparingar hälso-och sjukvården i de miljarder dollar genom att öka kanadensare” nivåer av vitamin D. ”

Propositionen Lunney lagt, skulle utöka initiativet från kommuner i hela landet och etablera 2 november som nationell Vitamin D Day.

Lunney pekade på en under Juli 2009 studie publicerad i Annals of Epidemiology som säger att höja mängden av vitamin D i nordamerikaner skulle förhindra omkring 58 tusen nya fall av bröstcancer och 49.000 nya fall av kolorektal cancer varje år, vilket sparar över $ 14 miljarder per året i Kanada ensam.

Han sade Vitamin D är mest känd för sin roll i kalciummetabolism påverkar muskler och benhälsa, notera BC största hälsa region, Fraser Health, är den första i Kanada att inleda D-vitamin tillskott till alla pensionärer i institutionsvård för att minska risken för fall -och fraktur.

I BC, tillade han, faller i seniorer kostade sjukvården $ 200.000.000 per år.

En stor studie som genomförts av Statistics Canada fann 60 till 70 procent av kanadensarna har mindre än idealiska nivåer av vitamin D.

”En nationell Vitamin D Day ökar ytterligare allmänhetens kunskaper, diskussioner
och användning av en kostnadseffektiv personliga hälsa åtgärd,” Lunney sagt.

– ◊ –

Kommentar:

Varför är vi så konstiga i Sverige?

Vilken svensk politiker vågar säga att si och så många miljoner sparas om vi ger D-vitamin till alla gamlingar, eller egentligen hela befolkningen vintertid… ? För att inte tala om mängden lidande som försvinner.

Istället tar de flesta svenska politiker rygg på okunniga myndigheter eller på auktoriteter inom vården som främst bevakar sitt ”ego business” (sin position och sin lön).

Detta är ett beteende man tar till när man själv saknar kunskap. Bättre vore att skaffa sig kunskap och att sedan testa. Det finns professionella krafter som kan hjälpa till.

”Sanningen måste förvärvas av varje enskild människa. Vill du veta något måste du själv se på alla premisserna, själv lyssna på alla argumenten och sedan själv avgöra vad som verkar mest logiskt. Det går lätt snett om du ber auktoriteterna göra arbetet åt dig.”

Uffe Ravnskov, med. dr., docent

En politisk fråga skild från medicin och nutrition

Att bara administrera en annalkande katastrof (läs mer…) är att missköta sitt jobb och därtill riskerar man att förlora sitt jobb vid nästa val. Det är också att uppträda illojalt mot sitt parti, som riskerar att förlora sitt inflytande på samhällsutvecklingen.

 • Kolesterolsänkande mediciner är patenterbara vilket gör dem dyra, de gör stor skada och knappt någon nytta alls. Läs mer … ”Högt kolesterol är ofarligt för kvinnor och friska män”. 800.000 svenskar intar dagligen dessa mediciner och många köper kolesterolsänkande margariner som riskerar deras hälsa (vi är grundlurade).
 • D-vitamin går inte att patentera, det är billigt och gör en enorm skillnad.

Svårare än så är det inte att spara miljarder och på samma gång stärka folkhälsan.

Men då får man ju förstås inte stoppa huvudet i sanden och ta rygg på de som lever på ohälsa och som kanske inte vill avslöja sina egna särintressen. Så kallade ”vaktkonstaplar” som jobbar för att ”business as usual” skall råda.

Team KOSTDEMOKRATI

PS. Mer information om D-vitamin finns under ”Länkar – Snabbinfo…” alternativt sök på ”D-vitamin” eller ”kolesterol” så visas alla blogginlägg med det ordet (startsidan, höger kolumn, ”Något inlägg du letar efter?”).

 • Se även ”Allt om D-vitaminhär…
 • Se även forumsinlägget ”Läkartidningen: ”Ett statinpiller för myckethär…

Politiker, tjänstemän inom sjukvården, läkare och patienter bör läsa Uffe Ravnskovs bok ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv” och Ralf Sundbergs bok ”Forskningsfusket! : så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin”.

Då skulle de ha en bra kunskapsgrund att agera utifrån.
.

……….

Livsmedelsverket

Livmedelsverkets tjänstemän rekommenderar 300 – 400 IE D-vitamin per dag, vilket indikerar att de inte har uppdaterat sig det senaste decenniet. Deras rekommendation är tillräcklig får att inte råka ut för ”engelska sjukan” (rakit, vilket leder ett mjukt och missformat skelett), men resten missas.

Livsmedelsverket skriver på sin sida: ”Kan man få i sig för mycket D-vitamin?  Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt.”

En halvtimma i solen på sommaren ger cirka 10.000 IE. Om mer är 300-400 IE är giftigt så innebär det att vi tål en minuts sol per dag. Skall vi alla bära burka på sommaren?

Det är mer regel än undantag att Livsmedelsverkets tjänstemän inte följer vetenskapen, vilket borde vara en av deras främsta uppgifter. Högst anmärkningsvärt!

2 svar på ”Parlamentsledamot i Kanada vill införa en D-dag (D-vitamin dag)”

 1. BRÖSTCANCER OCH D-VITAMIN

  Michael F.Holick Ph.D., M.D. skriver i sin bok The VITAMIN SOLUTION bland annat att när det gäller bröstcancer: Women who are deficient in vitamin D at the time they are diagnosed with brest cancer are nearly 75% more likely to to die from the disease than women with sufficient vitamin D level. What´s more, their cancer is twice as likely to metastasize to other pars of the body.

  (Kvinnor som har brist på d-vitamin när de diagnostiseras för bröscancer har nästan 75% större sannolikhet att dö i sin sjukdom än kvinnor som har en tillräcklig d-vitamin nivå. Dessutom är risken två gånger så stor att cancern bildar metastaser i andra delar av kroppen.)

  Bokbeskrivning här… (Googleöversatt)

  Bokbeskrivning (Googleöversatt):

  Utgivningsdatum: April 1, 2010

  Världens ledande expert på D-vitamin avslöjar den felande länken för att uppnå optimal hälsa

  Vitamin D-brist är den vanligaste medicinska tillståndet i världen. I Amerika saknar över 200 miljoner människor tillräckliga nivåer av vitamin D och kan därmed drabbas av kroniska sjukdomar, allt från dagliga irritationsmoment som trötthet och smärta till livshotande sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och cancer. Men få människor vet varför vitamin D är så viktigt och vad de kan göra för att undvika de otaliga sjukdomar som är förknippade med brist, inklusive hjärtsjukdomar, cancer och benskörhet.

  Det finns inget bättre person att avmystifiera detta vitamin och visa upp sin plats i människors hälsa än författaren Michael F. Holick, MD, Ph.D., fadern av modern vitamin D forskning. Med mer än tre decennier spenderade på att studera sambandet mellan D-vitamin, begränsad solexponering, och mänskliga välbefinnande, Dr Hölick delar hans slutsatser om hur kombinera de naturliga läkande egenskaper av solen tillsammans med små livsstilsförändringar kan hjälpa alla att leva ett betydligt hälsosammare liv.

  Beväpnad med en tre-stegs planen innehåller säkra mängder av solexponering, rätt tillskott och äta mat rik på vitamin D, Dr Holick ger föreskrivande råd till alla, från relativt friska människor för dem som lider av kroniska eller dödliga sjukdomar- om hur man enkelt bygga och underhålla optimala nivåer av denna viktiga hormon.

  Rikt med anekdoter och underhållande fallstudier och presenterar D-vitamin lösning även forskning från hela världen för att fungera som en väckarklocka på detta potentiellt livräddande hormonet för hälsan.


 2. Klicka på bilden för att läsa mer

  PROSTATACANCER OCH D-VITAMIN

  Jag lyssnade på ett fördrag av docent Jan Hammarsten för ett och ett halvt år sedan, då han berättade om sina forskingsresultat (som då ännu inte var publicerade) och han berättade att han hade funnit två signifikanta riskfaktorer för prostataförstoring/cancer och de var brist på D-vitamin och höga insulinhalter.

  D-vitaminbrist åtgärdas lätt med tillskott och insulinhalten sänks genom att undvika Livsmedelsverkets extrema tallriksmodell (och då slipper man sannolikt också diabetes och fetma). Svårare än så är det inte att reducera risken.

  Läs mer om docent Jan Hammarstens forskning om prostata här… (en femfaldig ökning av prostatacancer sedan 60-talet).

  – – –
  VARFÖR?

  Varför förebygger vi inte sjukdom?
  Det är både billigare och mer effektivt. Kunskaper och erfarenheter har vi ju redan i överflöd! Ur ett mänskligt perspektiv är det en katastrof att backa in i framtiden.

  Varför ger våra myndigheter ut kostråd som orsakar magproblem, diabetes och fetma? Råd som strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet, råd som vi vet ger motsatt resultat mot vad vi önskar.

  Varför duckar politikerna? De har ju folkets mandat att styra utvecklingen rätt och de bestämmer hur skattemedel skall användas!

  – –
  Därför att det gynnar kost- och läkemedelsindustrin, därför att många tjänstemäns position bygger på myter, därför att politikerna har lämnat fältet fritt, därför går det åt skogen och det går snabbt. Alla gömmer sig bakom alla, om alla gör fel kan ingen utpekas.

Kommentera