Grundlurade igen – nu när det gäller vaccin mot livmoderhalscancer

Folk är grundlurade. Jag har tidigare använt ordet grundlurad några gånger i dessa spalter när det gäller den förljugna propagandan om kost och fett. Propagandan kommer som bekant från livsmedelsverk, socialstyrelse, folkhälsoinstitut och en del profeter. Folk grundluras att tro att man blir fet av fett, att fett är farligt och att man inte blir fet av bröd och socker för att nämna något.

Nu kan jag använda samma ord, grundlurad, om veckans skriverier att småflickor inte kan få sitt vaccin mot livmoderhalscancer. Orsaken är att landstingsbyråkraterna och olika läkemedelsföretag fortsätter att bråka om upphandlingen av vaccinet. Inte ett ord om att vaccinet bara hjälper mot några enstaka av alla kanske dryga femtontalet virus som kan förorsaka sjukdomen. Det är ju därför alla, trots vaccinering ändå skall fortsätta att gå på läkarkontroller. Här vädrar nämligen industrin nya miljardvinster.

Och därför naturligtvis inte heller ett ord om att rökning ger tusentals kvinnor KOL, lungcancer och blåscancer. En effektiv antirökkampanj skulle förstås därför ge oändligen mycket större effekter på kvinnors och flickors hälsa än att vaccinera mot några av alla virus som kan ge förändringar i livmoderhalsen. Men en sådan antirökkampanj ger naturligtvis inget klirr i kassan hos någon. Så det är inte bara när det gäller kostråd, nyttan med screening mot vissa cancerformer eller allmänna hälsokontroller vi är grundlurade.

Nu är vi grundlurade även om nyttan av vaccin mot livmoderhalscancer.

Christer Enkvist

332 svar på ”Grundlurade igen – nu när det gäller vaccin mot livmoderhalscancer”

 1. Det är intressant att Gardasil innehåller borsyra som konserveringsmedel. Det svider mycket kraftigt och är giftigt.
  Konkurrenten Cervarix saknar tillsats av bor, inga konserveringsmedel över huvud taget.
  Sedan kan man undra varför endosförpackade injektioner innehåller konserveringsmedel.
  Den enda förklaring jag som gammal mikrobiolog och virolog kan tänka mig är att fabrikanten inte kan framställa vaccinet med en helt steril metod. Så för att inte spruta in andra bakterier och virus måste man tillsätta konserveringsmedel.
  Grundlurad återigen

 2. Ca 450 kvinnor får collumcancer varje år och ca 35 % av dessa dör, det är en dryg procent av varje årskull.. Redan idag är doctors and midwifes delay när det gäller denna diagnos inte försumbar. Vanligaste symptomet vid collumcancer är kontaktblödning. Både på barnmorskemottagningar och allmänläkarmottagningar tar man då cytologprov då man tror att detta är en diagnostisk metod. Cytologprov är dock en screeningmetod och cytologprov är inte alltid positivt vid invasiv collumcancer.Dessa patienter skall remitteras för colposcopi och vävnadsprovtagning från livmoderhalsen till gynekolog vilket inte alla vet. Det som kommer att ske nu är sannolikt att antalet som insjuknar i collumcancer minskar genom vaccination. Det vill då till att mortaliteten inte ökar i den kvarstående populationen som trots vaccination kommer att finnas kvar och att deras symptom inte negligeras. Det är nämligen så att alla kalkyler till trots så uteblir många i socialgrupp 3 (finns den kvar) till cytologprovs-screening. Denna grupp är också mest negativ till all vaccination. Vi har inte sett slutresultatet på denna vaccinationskampanj. Men det finns en stor fara om man tror att man löst problemet. Man kommer inte att få en 70 procentig reduktion av mortaliteten i collumcancer som läkemedelsindustrin förespeglat.
  Ulf Ljugnblad
  F.d. gynekolog och expert i Socialstyreslens
  expertgrupp för gynekologi och obstetrik

Kommentera