Grundlurad hon också, var vad jag tänkte…

”Grundlurade är vad vi är”

brukar min svägerska säga och själv tänkte jag: ”grundlurad hon också …” när flygplansmaten kom in och den stora tjocka amerikanskan i stolen bredvid mig valde bort och bytte ut den stekta kycklingen, smöret och det erbjudna vinet mot tre extra bröd och två burkar Coca-Cola Light. Min svägerska som sedan flera år äter en mat med starkt reducerat kolhydratinnehåll blev smal, frisk och stark direkt när hon började med denna kost och är det fortfarande. Alla människor i den utvecklade världen är totalt grundlurade när det gäller detta med fettets farlighet, övervikt, kalorier och diabetes, otroligt, brukar hon säga och skratta.

Det är livsmedelsverket, några få tongivande profeter inom medicinen, folkhälsoinstitutet och naturligtvis livsmedelsindustrin, samt några fler aktörer som står för lögnerna och desinformationen. Kvinnan på flygplanet är en illustration. Hon följer råden så gott hon kan:

”Light” står ju för energiinnehållet i Coca-Colaburkarna och hon tror som så många andra att energi in och energi ut skall balansera varandra för att man skall hålla en konstant vikt. Att burkarna dessutom var märkta med ”No Calories” gör att det naturligtvis blir i det närmaste omöjligt att förstå att man rent av blir fetare av ”light” än utan ”light” eftersom burkarna innehåller avsevärda mängder Aspartam, som stimulerar till mer frisättning av insulin och det är ju när vi har höga insulinnivåer i blodet som vi lagrar fett på kroppen och går upp i vikt.

Efter en vetenskaplig studie för något år sedan som talade för att ”light” gav en större viktuppgång än motsvarande naturliga produkt, så ”funderar” forskarna på hur det kan komma sig. Det stämmer ju inte alls med att kalorierna skulle vara avgörande för viktregleringen.

Bröd i stället för kyckling kommer sig ju av samma råd. Man skall alltid föredra kalorisnåla kolhydrater före kaloririkt fett är budskapet, så kvinnan gjorde vad hon kunde även här även, om naturligtvis kycklingen inte var särskilt fet. Vad hon nog aldrig någonsin funderat över är varför hon ändå kan se ut som hon gör, trots att hon väl förmodligen ätit och druckit så här ”nyttigt” i många år.

När så slutligen kaffet kom erbjöd flygvärdinnan den tjocka amerikanskan en chokladbit extra, vilket hon naturligtvis accepterade. Socker blir man ju inte fet av hade hon lärt sig, så det går bra tänkte hon väl (tänkte jag).

Själv åt jag kycklingen, drack en liten flaska rödvin och en stor burk Ramlösa, samt en halv kopp kaffe. Därefter somnade jag efter att än en gång förundrats över hur snart en hel mänsklighet kan fortsätta att vara så totalt grundlurad.

Christer Enkvist

Tidigare inlägg om dagens kostråd och energibalans

559 svar på ”Grundlurad hon också, var vad jag tänkte…”

 1. STATEN

  STATENS LIVSMEDELSVERK (SLV) OCH FOLKHÄLSOINSTITUTET (FHI) – VÅRA DYRASTE VERK?

  Livsmedelsverkets och Folkhälsoinstitutets kostråd är både sjukdomsberedande och gödande, vilket årligen kostar samhället tiotalsmiljarder kronor och ett onödigt mänskligt lidande. Lightprodukter och margariner är ju inte heller gott, så man skulle kunna säga att vI medborgare blivit dubbelt lurade, under flera decennier.

  De som gynnas är bantningsindustrin, skräpmatsindustrin, operations- och läkemedelsindustrin. Som ju också ligger bakom råden. Politikerna som borde företräda oss, de har bibringats uppfattningen att det är en medicinsk fråga (som de inte kan), så politikerna låter det passera.

  Ytterst ansvariga för resultatet är våra ministrar, våra förtroendevalda. De väljer vilka källor de skall förlita sig på och vem som skall utföra jobbet. Om t.ex. Saab väljer underleverantörer vars komponenter får bilarna att köra i diket, så är Saab ansvarig, som skulle valt leverantörer med större omsorg.

  Folkhälsan och hälso- och sjukvårdsbudgetar håller idag på att ”krascha” och vi vet också vilka komponenter som får allt fler medborgare att ”köra i diket”. Underleverantörerna heter SLV och FHI.

  Folkhälsokrasch

  FÖRST NÄR VÅRA FÖRTROENDEVALDA POLITIKERNA INSER ATT DET ÄR EN POLITISK FRÅGA, SOM DE ANSVARAR FÖR, FÖRST DÅ VÅRAS DET FÖR FOLKHÄLSAN, FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN, FÖR SVERIGE!

  23 procent av befolkningen (enligt senaste demoskop undersökningen) har nu på egen hand kommit underfund med att man blir både friskare och slankare om man gör tvärtom vad Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet rekommenderar.

  Det innebär att 77 procent av befolkningen eller 7 300 000 medborgare fortfarande är grundlurade.
  Ju striktare överviktiga försöker följa råden från Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet, ju fetare och sjukare blir de! Som i sin yttersta konsekvens kan sluta med en omfattande viktoperation, som inte heller fungerar som tänkt!

  Bra information finns på webben och i bokform vilket räcker för många, men inte för alla. Därför kommer vi att starta en tjänst (oktober 2011) för de som vill ha en mer kunskap och personlig support. Att äta god mat, att äta sig ner i vikt, äta sig till god hälsa och öka sin prestationsförmåga, får man göra själv. Vi kallar det ”egenkontroll”.

  Vi jobbar med livsstilsfrågor och självfallet ingår motion och idrott. Vi kallar det ”hormonellt intelligent träning”. Endast genom att träna på rätt sätt byggs kroppen upp. Kraftigt överviktiga bör t.ex. först äta sig till en bättre hälsa och en något lägre vikt, innan träning är aktuellt (tvärtemot vad vi ser i ”Biggest Loser”).

  Hormonellt intelligent träning innebär att man tränar smartare, istället för hårdare (som istället kan ha en nedbrytande effekt på hälsan). En hyfsad bra grundkondition kan man få med bara 30 minuters pulshöjande aktivitet per dag, som t.ex. en rask skogspromenad.

  De som är kraftigt överviktiga och som utvecklat ett sockerberoende behöver nästan alltid professionell hjälp. Att själv klara upp detta är jämförbart med att säga till en grav alkoholist att alla information om hur man skall bl en ”nykter alkoholist” finns på nätet. Få klarar detta utan hjälp. Att byta livsstil är för det flesta en tuff uppgift (även om det tekniskt sett är ”enkelt”) och det måste få ta sin tid. Alla är vi unika med olika historier och unika genuppsättningar, varför var och en själv måste prova sig fram. Med professionell hjälp ökar sannolikheten att lyckas och det går fortare.

  VIKTOPERATIONER

  Viktoperationer adresserar inte addiktionsproblemet överhuvudtaget, tvärtom hamnar patienterna ”ur askan i elden”. Många magopererade får problem med att äta det de bör äta för att inte trigga igång sitt sockerberoende (som tyvärr är kroniskt).

  Kirurgerna låtsas att ”sockerberoende” inte finns. Andra former av ätstörningar (som 1/4 av patienterna har) kureras inte heller genom en magoperation (där frisk och väl fungerande vävnad/organ amputeras). Kirurgerna stympar sina patienter till en kronisk inre svält, utan att kurera huvudproblemet. Därför är det inte alls förvånande att så många patienter mår så dåligt efter detta ingrepp, som inte kan göras ogjort. Att de flesta återigen är feta efter bara tio år gör ju inte heller saken bättre.

  Läs mer om viktoperationer här.

  LCHF – en hälsosam livsstil

  Här följer en snabbguide på vad man bör äta för att må bra, för att stärka sin hälsa och för att prestera på max. Viktkontroll fås på köpet, vilket innebär att underviktiga ökar i vikt och överviktiga minskar. Således ingen svältkur, man äter sig mätt på naturlig, mättande och god mat varje dag.

  Att aldrig svälta sig ner i vikt gör att LCHF-metoden skiljer sig från alla andra viktnedgångsmetoder som finns på marknaden, som alla bygger på svält (därför fungerar de inte). Det finns heller ingen viktminskningsmetod som ger sådan positiv effekt på hälsan. De flesta diabetiker typ 2 kan t.ex. bli kvitt sina insulinsprutor på bara ett par veckor! Övriga slipper sannolikt att utveckla diabetes. Fler hälsoeffekter har doktor Sofie Hexeberg beskrivit i sin bok ”Nytt liv med riktig mat, frisk med LCHF”. Hon poängterar friskeffekten när man äter riktig mat och tycker att vikten är en sekundär effekt.

  Se här när Malou von Sivers jämför tre olika viktnedgångsmetoder i TV4 (klicka på länken i bilden). Vilket föredrar du?

  SNABBGUIDE

  Snabbguide finns här. Risken, biverkningen, är att man kan bli förgrymmad över att man inte fått reda på detta tidigare, att man förlorat så många år av sitt liv på en hopplös kamp, som man aldrig har haft en ärlig chans att vinna. Man har varit slagen på förhand. Detta borde våra ”auktoriteter” haft kunskap om och upplyst oss om. Det är ju deras jobb!

  NJUTMETODEN

Kommentera