Svenska mjölkbönder kämpar för sin överlevnad

.

Danska-Arla

.
ζ

”Inte roligt att inte få ett rött öre”

Bönder-agenda

Se inslaget i AGENDA här…
.

Svenska mjölkbönder kämpar för sin överlevnad när priserna dumpas i kampen om monopolet

MjölkföretagPå Björkils gård utanför Åmål har man mjölkat kor sedan andra världskriget. Gården har gått i arv och nu vill nästa generation ta över men det är inte alls säkert att det är möjligt.

– Jag jobbar med det jag vill göra så egentligen ska jag inte klaga men det är inget roligt att inte få ett rött öre för det, säger Elisabeth Bäckström till SVT.

I dag får familjen Bäckström en krona mindre betalt per liter mjölk än för ett år sedan. Det är ett prisras som kan vara skillnaden mellan konkurs och överlevnad.

För en liter mjölk, som kostar omkring åtta kronor i affären, får bonden nu strax under 3 kronor.

Numera är det robotar som sköter mjölkningen. Men trots storskalighet, effektiviseringar och hårt dagligt slit går mjölkproduktionen med förlust.

Banken flåsar i nacken efter många år av investeringar.

Enligt Elisabeths pappa Anders kommer inte gården att gå runt ekonomiskt om mjölkpriset ligger kvar på samma nivå.

– På tjugo år har vi bränt 40 miljoner på köp av mark och nya byggnader. Det ska ju på något vis betalas tillbaka. Det går inte med det här mjölkpriset, säger Anders Bäckström.

När en mjölkbonde befinner sig på den ekonomiska marginalen är det minst sagt viktigt vad priset på mjölk är. Sedan i fjol har priset för en liter mjölk sjunkit med en krona, något som för många mjölkbönder kan vara skillnaden mellan konkurs och överlevnad.

Numera produceras det mer mjölk i världen än tidigare. Det har lett till lägre priser på mjölken, samtidigt som fodret till djuren blivit dyrare.

-Ska vi konkurrera med världsmarknaden kommer inte vi att finnas kvar. Så är det. Vi har mycket högre kostnader. Om det ska fungera över huvudtaget måste alla länder ha samma villkor, säger Elisabeth Bäckström.

Källa: SvT

Relaterade artiklar i SvT:

Kris för svenska mjölkbönder

ζ

monopolKommentar

Arla som är marknadsledande verkar dumpa priserna för att svälta ut konkurrenterna, för att kunna ta över marknaden. Sedan kan de sätta vilket pris som helst, de kan bestämma varifrån varorna kommer, de kan bestämmer kvalitet och de kan bestämma sortimentet. Kunderna och bönderna ställs inför valet ”take it or leave it”.

Hitintills har de lyckats få Milko på knä (se citat nedan) och konkurrensverket eller våra politiker gör ingenting för att förhindra att Arla får monopol på marknaden, vilket inte ligger i konsumenternas, medborgarnas intresse. Vakna Eskil Erlandsson!

Tidigare inlägg:

 • ”Arla suger ut mjölkbönderna”. Läs mer…
  .
 • Nu är det allvar! … Svensk mjölk är snart ett minne blott … Läs mer…
  .
 • Arlas kupp gör mjölken dyrare. Läs mer…
  .
  Ake_HantoftCitat: Under kaffepausen efter styrelsemötet fällde Arlas styrelseordförande Åke Hantoft sin drastiska kommentar om den nyss gjorda prissänkningen.
  ”Sänkning med 40 öre räcker inte”, sade han.
  ”Vräk till med 1.50 på en gång istället så att bönderna håller käften!”
  Strax därefter föll Milko.
  .
 • Adjö Arla! Läs mer…
  Citat: Skånemejerier har under våren gjort ett minus på 50 miljoner kronor, Milkos minus är 80 miljoner kronor, men även Arla Sverige har gjort en rejäl förlust. Enligt en uppgift från ett internt representantskapsmöte i Arla i slutet av augusti var förlusten hela 500 miljoner kronor. På Skånemejerier uppskattar man att Arla sålt sin apelsinjuice i Sverige till en förlust på 50 miljoner kronor, enbart för att konkurrera ut Bravojuicen som är en av Skånemejeriers lönsamma produkter.
  .
 • danskflaggaArla lägger ner Sveriges mjölkproduktion. Läs mer…
  .
 • Arla svarar på den kritik som riktats mot dem. Läs mer…

För Arla, som är danskägt, verkar svenska bönder bara vara schackpjäser, bönder, som kan offras i ett större maktspel där den som har mest pengar och monopol vinner. Sveriges egen mjölkproduktion är i detta avseende ointressant för Arla, som lika gärna kan köra mjölken från Danmark, fast då kan man förstås inte garantera att kornas foder är GMO-fritt.

Arga-konKanske borde Arla byta logotyp till den ”arga kon” som inte skyr några medel för att uppnå en monopolsituation i Sverige, som skulle göra både bönder och konsumenter livegna, mer eller mindre. På vägen dit slaktas våra egna bönder och högkvalitativ mjölk från gräsbetande kor kan vi sannolikt se oss i månen efter.

Vad göra?

Vi kan och bör ställa krav på politiker och myndigheter (konkurrensverket) att de inte stillasittande ska tillåta att en dansk koncern, som redan är dominerande i Sverige, helt tar över svensk mjölkproduktion genom att svälta ut svenska bönder och mejeriföretag, genom att dumpa mjölkpriset (vilket de har råd med). Därefter kan de, när de uppnått en monopolsituation, helt diktera villkoren mot bönder och konsumenter.

Vi kan som konsumenter stödja lokala producenter som ofta levererar en högre kvalitet, som t.ex. mer gräsbete, mindre spannmål och inget GMO i djurfoder, mindre antibiotika, mindre transporter och bättre villkor för djuren.

Vi bör också värna vår valfrihet framöver och undvika att behöva dansa efter bara en pipa. En sund konkurrens ser också till att pris och kvalitet blir till konsumenternas favör.

EskilErlandsson3Det är NU fighten äger rum, det är nu våra bönderna är nere för räkning och det är NU vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson väljer att titta bort!

Ingår det i visionen ”Sverige- det nya matlandet” att slå ut svenska mjölkbönder? Att låta Arla bygga upp en monopolställning?

Centerpartiet_logoVarför värnar inte Centerpartiet svenska bönder, inhemsk produktion, en bra djurhållning, en bra miljö, bra kvalitet och öppna landskap! Har partiet glömt sina rötter och bytt politisk inriktning?

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer...

PS.

huvudet-i-sandenTänk om IF metall hade förhandlat fram att deras medlemmar inte fick säga upp sig (jämför mjölkbönder som är uppbundna med stora investeringar och stora lån) och att alla löner sänks med 25 %.

Detta  motiveras med att lönerna måste anpassas till den globala marknaden och något löfte om en senare höjning lämnas inte.

Skulle de ansvariga också då köra ner huvudet i sanden?

Precis detta råkar mjölkbönderna ut för i det tysta, i detta affärsmässiga spel, som går ut på att skapa ett monopol, så att man sedan kan tjäna ännu mer pengar, på böndernas och konsumenternas bekostnad. Konkurrensverket godkände att Arla först sänkte Milkos bönder på knä, för att sedan köpa upp företaget (eliminera konkurrens).

Arla är så stora att de bestämmer marknadspriset och de har större ekonomiska muskler än bönder och mindre mejerier, så de kan ta större förluster under längre tider (se ovan).

Arla vet att det stundar bättre tider i och med att medborgarna byter matvanor och att efterfrågan på smör, grädde, mjölk och ost kommer att öka kraftigt.

ζ

Fler inlägg

 • Svenskt jordbruk läggs ner! Läs mer…

3 svar på ”Svenska mjölkbönder kämpar för sin överlevnad”

 1. Jag skulle gärna vilja få köpa opastöriserad mjölk. Jag kan tänka mig att det blir fler och fler. Kan de inte strunta i Arla och sälja direkt till konsumenterna? Jag köper redan lokalt kött (gräsbetande kor), grönsaker men har svårt att hitta en mjölkbonde som vill sälja rå mjölk.

  1. Gårdsmjölk

   Initiativrika mjölkbönder har provat att sälja obehandlad mjölk direkt till konsumenterna. Då reagerade Livsmedelsverket omedelbart, polisen var snabbt där på plats och beslagtog den olagliga mjölken som sålde som smör. Läs mer … Olaglig mjölk sålde som smör.

   Däremot reagerar inte Livsmedelsverkets generaldirektör och tjänstemän mot uppenbara faktoider i Becels TV-reklam som dagligen lurar tusentals svenskar att äta Becel, i tron att de stärker sitt hjärta, när effekten istället blir den motsatta … Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta.

   Däremot reagerade SLV resolut mot Valio:s pyttelilla hjärta och LCHF-märkning på ”Smetana” (grädde och syrningskultur). SLV verkar vara allergiska mot LCHF. Deras agerande är ett klart brott mot grundlagen (Kungörelse (1974:152) 1 kap. 9 §) då de inte agerar opartiskt.

   Detta falsarium uppmärksammade Hjärt-Lungfonden redan februari 2009 och dumpade samarbetet med Becel, trots att det kostade miljoner i sponsorpengar. Det kallas att vårda sitt varumärke. Läs mer … Hjärt-Lungfonden dumpar Becel

   Läs också … Kocklandslaget dumpar Becel. Alla vet ju att en riktig kock inte använder margarin.

   Sannolikt har flaskposten ännu inte nått Livsmedelsverket eller har den kommit på drift?

   Men vuxna som äter växtsteroler i margarin eller som ordinerats statiner för att sänka sitt kolesterolvärde, vad händer med dem?

   Becel pro-activ innehåller hög andel omega-6 som skadar cellmembran och gör dem instabila. När kroppen ska reparera dessa skador med hjälp av kolesterol från blodet, luras kroppen av Becel pro-aktivs växtsteroler till att producera för lite kolesterol , så att denna reparation kanske inte ens kan utföras. Omega6-fetterna i Becel gör att man lättare utvecklar inflammationer i kärlen, vilket ger hjärtsjukdom. Becel innehåller också höga halter av polycykliska aromatiska kolväten (PAH) som är den största grupp av cancerogena ämnen som vi känner till idag.

   Denna produkt rekommenderar ”1,6 & 2,6 miljonersklubben” sina medlemmar att äta! Det kallas sponsring.

   Klubbens medicinska ”expert är professor Mai-Lis Hellénius som är sponsrad av Pfizer. Mai-Lis Hellénius bekämpar aktivt mat som håller oss friska (betraktas som farlig modediet). En lönande investering om målet är att sälja maximalt med läkemedel.

   Statiner

   De positiva effekterna av statiner består av en ytterst liten, om ens någon, inflammationsdämpande effekt (har sannolikt inget med kolesterolet att göra) för män som haft hjärtproblem, alla andra får bara biverkningarna som däremot är desto större.

   Att på konstlad väg sänka kolesterolet ger många svåra biverkningar i form av muskelvärk, demens, minnesproblem, diabetes, benskörhet, impotens med mycket mer, det är därför mer än 30 % har slutat med medicinen inom ett år. Oftast går då besvären över.

   Utmärkt affärsidé. En man av fem blir impotent av statiner, vilket öppnar upp marknaden för Viagra. Det handlar om ju om business, där Livsmedelsverket ger sitt godkännande.

   Varför ordineras då Becel pro-activ och statiner? De finns 29 miljarder $käl till att ljuga om statiner. Läs mer… om världens mest lönsamma ”läkemedel”!

   Läs informationsfolder: Kolesterolmyterna. Välj sedan själv den livskvalité Du föredrar.

   Polisen

   När det gäller olaglig försäljning av sprit och cigarretter till ungdomar så är polisen inte lika alert som när det gäller ”olaglig” mjölk (som får säljas under speciella bestämmelser i Tyskland, England, Schweiz och Frankrike). I Göteborg har handeln med smuggelsprit pågått helt öppet under åratal utan ingripande från polisen (som säger sig sakna resurser), en handel som inte minst förser den organiserade brottsligheten med finansiella muskler så att de kan expandera sina verksamheter och rekrytera nya ”medarbetare”. En utveckling som nu expanderar fritt eftersom ansvariga politiker och tjänstemän inte förmår att vända utvecklingen. Precis som sjukvården saknar polisen en fungerande ledning, varför verksamheterna lever sina egna liv, utan resultatkrav. Även här kommer det att bli sämre innan man tvingas att ta tag i problemet och även här är det medborgarna som står för notan under tiden.

   Myndigheter

   Vi har således myndigheter som ska tjäna oss, men som istället motarbetar det som gör oss trygga och friska (och de vill också bestämma vad vi och våra barn ska äta). De avlönas via skattemedel och agerar på ett sätt som är raka motsatsen till kostdemokrati och trygghet.

   Ett 40-tjämstemän på Livsmedelsverket som kostar runt 40 miljoner kronor per år står för kostråden. De orsakar ett enormt mänskligt lidande och samhällskostnader som kan uppskattas till runt 100 miljarder kronor per år, som vi förlorar på grund av ohälsa och skenande sjukvårdskostnader.

   Läs mer … Livsmedelsverket bör befrias från uppdraget att utfärda kostråd

   I boken Långtidsfrisk uppskattas ohälsan kosta oss 360 miljarder kronor per år, var femte skattekrona, 80.000 kronor per år i snitt för alla som arbetar, eller lika mycket som sjukvården kostar. Läs mer…

   Ungefär som att sätta 4.250.000 svenskar (alla som arbetar) i Triss-soffan och ALLA skrapar fram 80.000 kronor om året så länge de jobbar – ett sjätte skatteavdrag? Viktigast är dock hälsan!

   De politiker som ansvarar för detta slöseri med skattepengar och medborgarnas livskvalitet, sitter löst september 2014, men de kanske inte bryr sig då de faller mjukt? I fallet drar de dock med sig sina partikamrater!

 2. 2013-04-24

  HÖJD ERSÄTTNING TILL MJÖLKBÖNDER

  Stockholm: Kooperativa Arla Foods höjer ersättningen för mjölk till sina medlemsbönder med 11,8 öre till 3:171 kronor per kilo i maj 2013. Höjningen, den andra för i år, är den största höjningen sedan i decemberhöjningen 2012 på 18 öre per kilo. Höjningen motiveras med att det går bättre för Arla på industrimarknaderna. (TT)

  – – –

  KOMMENTAR

  Höjningen av ersättningen till mjölkbönder kommer för sent och är för lite, men i denna bransch får man vara tacksamma för det lilla. Med tanke på att foderpriserna gått upp med runt 50 % under de två senaste åren och att Arla tidigare SÄNKT mjölkpriset med en krona per liter är det absolut nödvändigt att bönderna åtminstone för täckning för sina kostnader och på sikt måste de också få lön för mödan.

  Det är inte rimligt att mjölkpriset ligger på samma literpris som kolsyrat vatten, det förstår ju även en femteklassare. Mjölkpriset bestämmer Arla genom sina dominerande ställning och det priset bestäms av Arlas affärsmässiga ställningstaganden och på det schackbrädet är mjölkbönderna just bara ”bönder”.

  Svenska mjölkbönder kan offras och istället kan mjölk importeras från t.ex. Danmark där det är tillåtet med GMO-foder. Läs mer om GMO här…

  Nu går transportanställda ut i strejk. Mjölkbönderna kan inte strejka, de kan bara protestera och Arla kan välja att slå dövörat till. Hur skulle transportarbetarna reagera om man sänkte deras lön med 25 % på samma gång som omkostnader ökat med 50 % på två år? Intressant tanke!

  – – – ÖVRIGA NYHETER FRÅN TT – – –

  ROBOTMJÖLKNING ÄVEN AV KOR PÅ BETE

  Malmö: Nästan tre av tio mjölkkor i Sverige mjölkas numera av en robot. Systemet fungerar bäst i lösdrift inomhus..Men lagen i Sverige säger att korna ska ut på sommarbete och det mår de också bäst av.

  Sverige är ett av sex EU-länder som samarbetar i ett projekt för hitta de bästa metoderna att kombinera sommarbetet med rationell mjölkproduktion. Kon väntas själv söka upp roboten men i framtiden kanske roboten kommer ut i hagen i stället. (TT)

Kommentera