Svenska mjölkbönder kämpar för sin överlevnad

22:01, 5 april 2013 in Okategoriserad by Business

.

Danska-Arla

.
ζ

”Inte roligt att inte få ett rött öre”

Bönder-agenda

Se inslaget i AGENDA här…
.

Svenska mjölkbönder kämpar för sin överlevnad när priserna dumpas i kampen om monopolet

MjölkföretagPå Björkils gård utanför Åmål har man mjölkat kor sedan andra världskriget. Gården har gått i arv och nu vill nästa generation ta över men det är inte alls säkert att det är möjligt.

– Jag jobbar med det jag vill göra så egentligen ska jag inte klaga men det är inget roligt att inte få ett rött öre för det, säger Elisabeth Bäckström till SVT.

I dag får familjen Bäckström en krona mindre betalt per liter mjölk än för ett år sedan. Det är ett prisras som kan vara skillnaden mellan konkurs och överlevnad.

För en liter mjölk, som kostar omkring åtta kronor i affären, får bonden nu strax under 3 kronor.

Numera är det robotar som sköter mjölkningen. Men trots storskalighet, effektiviseringar och hårt dagligt slit går mjölkproduktionen med förlust.

Banken flåsar i nacken efter många år av investeringar.

Enligt Elisabeths pappa Anders kommer inte gården att gå runt ekonomiskt om mjölkpriset ligger kvar på samma nivå.

– På tjugo år har vi bränt 40 miljoner på köp av mark och nya byggnader. Det ska ju på något vis betalas tillbaka. Det går inte med det här mjölkpriset, säger Anders Bäckström.

När en mjölkbonde befinner sig på den ekonomiska marginalen är det minst sagt viktigt vad priset på mjölk är. Sedan i fjol har priset för en liter mjölk sjunkit med en krona, något som för många mjölkbönder kan vara skillnaden mellan konkurs och överlevnad.

Numera produceras det mer mjölk i världen än tidigare. Det har lett till lägre priser på mjölken, samtidigt som fodret till djuren blivit dyrare.

-Ska vi konkurrera med världsmarknaden kommer inte vi att finnas kvar. Så är det. Vi har mycket högre kostnader. Om det ska fungera över huvudtaget måste alla länder ha samma villkor, säger Elisabeth Bäckström.

Källa: SvT

Relaterade artiklar i SvT:

Kris för svenska mjölkbönder

ζ

monopolKommentar

Arla som är marknadsledande verkar dumpa priserna för att svälta ut konkurrenterna, för att kunna ta över marknaden. Sedan kan de sätta vilket pris som helst, de kan bestämma varifrån varorna kommer, de kan bestämmer kvalitet och de kan bestämma sortimentet. Kunderna och bönderna ställs inför valet ”take it or leave it”.

Hitintills har de lyckats få Milko på knä (se citat nedan) och konkurrensverket eller våra politiker gör ingenting för att förhindra att Arla får monopol på marknaden, vilket inte ligger i konsumenternas, medborgarnas intresse. Vakna Eskil Erlandsson!

Tidigare inlägg:

 • ”Arla suger ut mjölkbönderna”. Läs mer…
  .
 • Nu är det allvar! … Svensk mjölk är snart ett minne blott … Läs mer…
  .
 • Arlas kupp gör mjölken dyrare. Läs mer…
  .
  Ake_HantoftCitat: Under kaffepausen efter styrelsemötet fällde Arlas styrelseordförande Åke Hantoft sin drastiska kommentar om den nyss gjorda prissänkningen.
  ”Sänkning med 40 öre räcker inte”, sade han.
  ”Vräk till med 1.50 på en gång istället så att bönderna håller käften!”
  Strax därefter föll Milko.
  .
 • Adjö Arla! Läs mer…
  Citat: Skånemejerier har under våren gjort ett minus på 50 miljoner kronor, Milkos minus är 80 miljoner kronor, men även Arla Sverige har gjort en rejäl förlust. Enligt en uppgift från ett internt representantskapsmöte i Arla i slutet av augusti var förlusten hela 500 miljoner kronor. På Skånemejerier uppskattar man att Arla sålt sin apelsinjuice i Sverige till en förlust på 50 miljoner kronor, enbart för att konkurrera ut Bravojuicen som är en av Skånemejeriers lönsamma produkter.
  .
 • danskflaggaArla lägger ner Sveriges mjölkproduktion. Läs mer…
  .
 • Arla svarar på den kritik som riktats mot dem. Läs mer…

För Arla, som är danskägt, verkar svenska bönder bara vara schackpjäser, bönder, som kan offras i ett större maktspel där den som har mest pengar och monopol vinner. Sveriges egen mjölkproduktion är i detta avseende ointressant för Arla, som lika gärna kan köra mjölken från Danmark, fast då kan man förstås inte garantera att kornas foder är GMO-fritt.

Arga-konKanske borde Arla byta logotyp till den ”arga kon” som inte skyr några medel för att uppnå en monopolsituation i Sverige, som skulle göra både bönder och konsumenter livegna, mer eller mindre. På vägen dit slaktas våra egna bönder och högkvalitativ mjölk från gräsbetande kor kan vi sannolikt se oss i månen efter.

Vad göra?

Vi kan och bör ställa krav på politiker och myndigheter (konkurrensverket) att de inte stillasittande ska tillåta att en dansk koncern, som redan är dominerande i Sverige, helt tar över svensk mjölkproduktion genom att svälta ut svenska bönder och mejeriföretag, genom att dumpa mjölkpriset (vilket de har råd med). Därefter kan de, när de uppnått en monopolsituation, helt diktera villkoren mot bönder och konsumenter.

Vi kan som konsumenter stödja lokala producenter som ofta levererar en högre kvalitet, som t.ex. mer gräsbete, mindre spannmål och inget GMO i djurfoder, mindre antibiotika, mindre transporter och bättre villkor för djuren.

Vi bör också värna vår valfrihet framöver och undvika att behöva dansa efter bara en pipa. En sund konkurrens ser också till att pris och kvalitet blir till konsumenternas favör.

EskilErlandsson3Det är NU fighten äger rum, det är nu våra bönderna är nere för räkning och det är NU vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson väljer att titta bort!

Ingår det i visionen ”Sverige- det nya matlandet” att slå ut svenska mjölkbönder? Att låta Arla bygga upp en monopolställning?

Centerpartiet_logoVarför värnar inte Centerpartiet svenska bönder, inhemsk produktion, en bra djurhållning, en bra miljö, bra kvalitet och öppna landskap! Har partiet glömt sina rötter och bytt politisk inriktning?

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer...

PS.

huvudet-i-sandenTänk om IF metall hade förhandlat fram att deras medlemmar inte fick säga upp sig (jämför mjölkbönder som är uppbundna med stora investeringar och stora lån) och att alla löner sänks med 25 %.

Detta  motiveras med att lönerna måste anpassas till den globala marknaden och något löfte om en senare höjning lämnas inte.

Skulle de ansvariga också då köra ner huvudet i sanden?

Precis detta råkar mjölkbönderna ut för i det tysta, i detta affärsmässiga spel, som går ut på att skapa ett monopol, så att man sedan kan tjäna ännu mer pengar, på böndernas och konsumenternas bekostnad. Konkurrensverket godkände att Arla först sänkte Milkos bönder på knä, för att sedan köpa upp företaget (eliminera konkurrens).

Arla är så stora att de bestämmer marknadspriset och de har större ekonomiska muskler än bönder och mindre mejerier, så de kan ta större förluster under längre tider (se ovan).

Arla vet att det stundar bättre tider i och med att medborgarna byter matvanor och att efterfrågan på smör, grädde, mjölk och ost kommer att öka kraftigt.

ζ

Fler inlägg

 • Svenskt jordbruk läggs ner! Läs mer…