Hypoteser mot fakta, dubbelfel!

Det finns en 150 år gammal hypotes inom medicinen som aldrig har visats stämma men har motbevisats närmast oändligt många gånger. Ändå lever denna gamla hypotes vidare. Den verkar ha ett evigt liv.

Hur ska vi någonsin bli av med denna gamla odugliga hypotes som aldrig har bevisats?

Jag tänker på ”Käka mindre-kuta mera”-hypotesen. Den har testats ett otal gånger på ett otal människor med samma resultat. Man går upp i vikt.

Ändå fortsätter man hävda denna odugliga och fysiologimotsagda hypotes.

Varför fungerar inte hypotesen?

Käka mindre fungerar en begränsad tid, det ger absolut en viktminskning. Det kan hålla någon eller några månader. Men sedan kommer alltid återfallet. Man börjar äta mera igen. Detta beror på att det blir för litet protein och för litet fett, för litet mikronäringämnen. Individen håller på att bli sjuk på grund av fett-, protein-, vitamin- och mineralbrist. Det enda som är i balans är kolhydraterna för dessa behöver vi inte. Eventuellt överskott på kolhydrater kan man ta hand om och bygga om till fett

Så när kroppen fått nog av svältkostens undernäring protesterar den högljutt och tvingar kroppens ägare att äta mera. Sedan kräver kroppen en försäkring att slippa svälta och bygger på extra kroppsvikt med några extrakilo fett.

Kuta mera fungerar som aptitökare. Det är känt sedan urminnes tider att en promenad eller annan kroppsansträngning ökar aptiten. Det har alltid framhållits från många håll och är väl känt av alla under tidernas gång att ansträngning ökar aptiten. Man blir helt enkelt tvungen att äta mera.

Så sammantaget så äter man mindre för att öka i vikt och motionerar mera för ökad aptit för att ytterligare öka i vikt. Brukar kallas fel, fel eller med en tennisterm, DUBBELFEL!

Så hypotesen att Käkamindre-kutamera skulle kunna leda till en långsiktig viktnedgång är inget annat än ett okunnigt feltänk. Det garanterar en viktuppgång i stället. Det som förvånar mig mest är att de som arbetar professionellt med detta verkar sakna insikt.

Vi vet vad som orsakar övervikt, hjärtsjuka, diabetes, cancer och Alzheimer.

Kolhydratsöverskott i maten.

Framför allt för mycket fruktos, fruktsocker, som finns i ”fruktogrönt” men framför allt i vanligt socker, sackaros, och i HFCS (a.k.a. High Fructose Corn Syrup, modifierad majsstärkelse).

Sedan får man inte förglömma att vi är alla olika. En del kan äta hur mycket som helst av kolhydrater och annat och går inte upp i vikt alls, andra behöver bara titta på kolhydrater så går de upp ännu mer i vikt

Man måste respektera att alla är inte som man själv, var och en vet hur mycket man tål i form av kolhydrater. Mår man bra och är normalviktig har man nog inte ätit för mycket kolhydrater.

Björn

4 svar på ”Hypoteser mot fakta, dubbelfel!”

Kommentera