SvarsLösa Verket (SLV)

Intressant med bloggar, en ganska ny blogg är Livsmedelsverkets nya blogg – Måltidsbloggen

Ännu mer intressant är vad man skriver och mest intressant vad man inte skriver.

Det man skriver om är kosten och hur man gör runt om i landet. Men inte vad man kan äta för att må bra.

Nyligen var man i Östergötland. Man var på ett seminarium om offentlig upphandling av lokalproducerad mat.

”Jag fanns med på den avslutande seminariedagen för att informera om oss och väcka lite tankar kring hur viktigt det är hur måltidsverksamheten är organiserad i en kommun – är den organiserad på ett sätt som ger de bästa förutsättningarna för utveckling och helhetssyn?”

Så spännande! Men Livsmedelsverket informerade inte om att barn och äldre behöver E-kost (energi- och proteinrik kost) med mycket animaliskt fett eftersom de med nuvarande SLVs standardkost riskerar undernäring på grund av för litet fett, vitaminer och mineraler i maten. Dessutom minskar kommunens kostnader för inköp av råvaror om man minskar på dyra, voluminösa, vattenrika och energisnåla grönsaker och i stället lagade god mat med mycket smör, grädde och ister.

Betänk att paprika och gurka kostar mer än oxfilé per 100 kcal, där 100 kcal räcker ungefär en timme för en 15-åring eller vuxen kvinna (2 400 kcal/dygn).

Smör 100 kcal (=14 g) kostar ungefär 72 öre, vispgrädde 93 öre för 100 kcal medan potatis kostar 115 öre för 100 kcal, paprika 14 kronor och 28 öre för 100 kcal.

Varför ska vi äta näringsfattiga grönsaker när det finns bättre och billigare alternativ?

Men den frågan lär jag aldrig få svar på från Livsmedelsverket.

Öppnar man en blogg får man också besvära sig med att svara på frågorna som ställs. Nu verkar det som om Livsmedelsverket duckar och hoppar undan så fort det kommer en fråga. Inte verkar det bli några svar från andra än de tuffa brudarna som vågar driva bloggen.

Annars blir man som det SvarsLösa Verket, SLV, a.k.a. (also known as) Livsmedelsverket.

Björn Hammarskjöld
Kreativ kostkonsult och kostexpert

2 svar på ”SvarsLösa Verket (SLV)”

 1. Hej Björn !
  Läste Du aftonbladet i går 22 dec.
  Där man skriver om kosten så har Charlotte Erlnadsson-Albertsson professor
  i medicinsk och fysiologisk kemi vi lunds universitet har i en artikel i
  läkartidningen tar upp hälsofarorna med LCHF-dieten,där hon säger ett det
  är rena skräckdieten. Hur länge har forskningen på gått om lchf-maten det
  säger hon inget om. Lchf-maten hur många år den funnits? Det här som hon säger att folk blir trötta, deprimerad,sömniga och tänker trögare stämmer inte. Och rapporter om cancer har börjat komma in.
  Själv är jag 79 år i april 2012 började med lchf-mat i feb. i år(var på
  hälsokontroll i veckan alla proverna var bra en min läkare har inga mediciner)sen jag började med med lchf behöver jag inte gå upp på natten
  och kisa gåttner i vikt 4-5 kilo smarlare om midjan blivit piggare, är inte
  sugen på något godis när jag sitter framför tv-en på kvällarna.
  Vad säger Du om artikeln?
  mvh gunnar j

 2. Jodå, jag läste artikeln i sensationspressen. Jag har läst den fyra sidor långa artikel i Läkartidningen som CEA slrev. Det finns saker som är rätt som att fett mättar bättre och längre än kolhydrater men mycket av det hon skrev i LT är bara fel. Det värsta som finns att bemöta är när man blandar korrekta fakta med fria fantasier.

  CEA refererar bland annat till tre dagarsförsök på lågkolhydratkost men hon glömmer de bästa långtidsstudierna som finns, Carl von Linnés Lappländska resa från 1732 (=279 år sedan) där han beskriver samernas kost i minsta detalj. Renkött (köttförrådet=slaktrenen gick på egna ben fram till dess att den behövdes), renmjölk, fisk, fågel och andra djur som fanns. I säsong (våren) åt man ägg och (sensommar-höst) åt man bär. Som nomader hade de inga möjligheter att odla (vid skördetid hade renarna rymt annorstädes) och inte orkar man släpa på energifattiga kolhydrater när det alltid fanns ren tillgängligt. Så samerna har överlevt minst 279 år på animalisk kost.

  Samma med inuiterna. Deras kost upptecknades 1936 och befanns bestå av 43 E% protein, 54 E% animaliskt fett och högst 3 E% kolhydrater.

  Inget av dessa folkslag hade några tecken på övervikt, hjärtsjuka, diabetes, cancer, Alzheimer eller andra civilisationssjukdomar.

  Man kan ändra rubriken från ”Högfettdieter är inte harmlösa- allvarliga hälsorisker har kartlagts” till ”Högkolhydratdieter är inte harmlösa- allvarliga hälsorisker har kartlagts”, alltså byta ut ordet ”fett” överallt mot ”kolhydrat” och finna att det behövs inga stora förändringar för att artikel skulle vara betydligt mer korrekt.

  Så vad som står i CEAs artikel i LT verkar bara vara promotning av hennes nya bantningspreparat.

  CEA uppgav inga jäv men hennes bantningspreparatsföretag är ett solklart jäv och hon har gett ut ett tiotal böcker i ämnet kost som inte heller redovisades i jävsdeklarationen. Läkartidningen kontrollerar tydligen inte författarnas jävsdeklarationer.

  Så Gunnar, fortsätt du med att låta din erfarenhet visa dig vägen till den verkliga gourmetmaten och njut av maten och din goda hälsa.

  God Jul!
  önskar vänligen
  Björn Hammarskjöld

Kommentera