ICA-smör

.

egna-varumärken-kan.
ζ
.

Fråga

Jag skickade en fråga till ICA kundkontakt och frågade om mjölken som används för tillverkning av ICA-smör kommer från kor som äter genmanipulerad mat?

Jag fick följande svar:

—-Ursprungligt meddelande—–
Från: kundkontakt@ica.se [mailto:kundkontakt@ica.se]
Skickat: den 6 oktober 2011 10:30
Till: Björn Hammarskjöld
Ämne: Angående ICA Smör. CALL7839815

Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss.
Enligt lag ska det tydligt framgå på produkten om den är genmodifierad för
att du som kund själv ska kunna göra ditt eget val.

För att vi ska ta in en produkt framställd med hjälp av genteknik i vårt
sortiment, ska den vara etiskt acceptabel, säker för såväl människa som
miljö samt ha ett mervärde för dig som kund. Detta kräver ett beslut av ICAs
ledning, vilket hittills inte har varit aktuellt. ICAs smör är inte genmodifierad.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till!

Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt
Xxxxx Xxxxxx

Tel ICA Kundkontakt 020 – 83 33 33
Fax ICA Kundkontakt 020 – 83 33 30
E-post ICA Kundkontakt kundkontakt@ICA.se
Webbplats ICA www.ICA.se

ζ

– Mitt svar samma dag –

Tack för ert vänliga svar.

Problemet är inte att kon är genmodifierad.

Problemet är om kon äter mat som är genmodifierad. Då kan kon och/eller kons bakterier ta upp den resistensfaktor som alltid finns i genmanipulerade organismer. Då kan sedan mjölken, som innehåller en hel del celler, både bovina och mikrobiella, i sin tur innehålla GMO-gener som vi eller våra tarmbakterier kan ta upp. Detta kallas horisontell spridning av genetiskt material och har påvisats laboratoriemässigt redan 1942.

Jag gjorde själv genöverföringsförsök mellan bakterier av olika arter under kursen i mikrobiologi vid Stockholms Universitet 1968. Det fungerade. Jag har också arbetat med så kallade skyttelvektorer i USA i slutet på 1980-talet.

Så det innebär att mjölken, om kon utfordras med GMO, kan innehålla GMO-material trots att mjölken inte i sig kan klassificeras som genmodifierad.

Det är därför som jag frågar om korna som smöret kommer ifrån har ätit mat som är helt fri från GMO och att jag då gärna köper danskt smör, men jag vägrar att köpa smör där mjölkleverantören (kon alltså) är utfordrad med GMO. I Danmark finns det GMO-innehållande koföda, men också GMO-fri.

Så jag vägrar köpa GMO-utfordrad mjölk och smör (samt alla andra GMO-kontaminerade födoämnen) och jag vill bara ha ett svar av er att ni levererar garanterat GMO-fri föda till oss kunder oavsett vad som står på förpackningen.

Vänligen
Björn Hammarskjöld

ζ

PS. Nytt brev till ICA kundkontakt 19/12 kl 20:59

Hej ICA kundkontakt!

Jag saknar tyvärr ännu svar på mitt brev av 2011-10-06.

Jag hoppas att ni kan ge mig ett svar om korna som levererar mjölken till ICAs danska smör har ätit genmodiferad föda eller om korna har sluppit genmodifierad föda. Utan svar från er kan jag bara dra slutsatsen att era mjölkproducenter (korna alltså) äter genmodifierad mat med resistensfaktorer.
Vänligen

Björn Hammarskjöld

D.S.

 – ◊ –

Mitt tidigare inlägg om GMO:
GMO och horisontell genöverföring.

8 svar på ”ICA-smör”

  1. STATUS 28 december 2011 – Mitt svar på ICA:s återkoppling.

    Email

    Till: kundkontakt@ica.se [mailto:kundkontakt@ica.se]
    Skickat: den 28 december 2011 16:56
    Från: Björn Hammarskjöld
    Ämne: Angående GMO-foder CALL8080737

    Hej!
    Tack för svaret hittills!
    Jag väntar med spänning på det kompletta svaret!

    Vänligen
    Björn Hammarskjöld
    Molekylärbiolog

    —–Ursprungligt meddelande—–
    Från: kundkontakt@ica.se [mailto:kundkontakt@ica.se]
    Skickat: den 28 december 2011 16:02
    Till: Björn Hammarskjöld
    Ämne: Angående GMO-foder CALL8080737

    Hej!

    Tack för att du har hört av dig till oss på nytt. Vi beklagar att vi ännu
    inte har fått fram något svar till dig. ICA kräver inte spårbarhet på GMO i
    djurfoder, och har därför inga sådana uppgifter själva, men vi har tagit din
    fråga vidare för att försöka få fram hur det ligger till i detta fall.

    Vi går tillbaka till leverantören av smör som får gå tillbaka till leverantören
    av grädde, som får gå tillbaka till bönderna som får kolla upp sitt foder och
    eventuell foderleverantör. Jag vet ännu inte om vi lyckas få fram ett svar
    på din fråga, men vi hör av oss till dig så snart vi får återkoppling.

    Med vänlig hälsning
    ICA Kundkontakt
    Xxxxx Xxxxxxxx

    1. KÖP SVENSK MAT

      Om man köper svensk mat, producerad i Sverige, så ska den vara GMO-fri (än så länge).

      Men starka krafter försöker föra in bland annat GMO-foder även i Sverige, och då skänker våra bönder bort en av sina viktigaste konkurrensfördelar, för en spottstyver. Då blir deras mejeriprodukter mer jämbördiga med de från Danmark och Tyskland (där de använder GMO-foder), varför t.ex. (danska) Arla kan skruva åt prispressen ytterligare ett varv. Läs mer om … Arga kon

      Våra bönder offras i detta kommersiella schackspel där det gäller att behärska marknaden och därigenom kunna styra både producenter och konsumenter, för att maximera vinsten. Gissa vem som betalar i slutänden?

      Därför är det viktigt att vi konsumenter bojkottar allt som har med GMO att göra. Själva köper vi svenskt smör eller finskt (av märket Valio, som också är GMO-fritt).

      Det är också vår viktigaste valfråga – NEJ TILL GMO. De politiker som inte förstår att lyssna på sin väljare ger vi RÖTT KORT och plockar bort från den politiska makten (vi röster inte på deras parti).

      Att stoppa GMO är vi skyldiga våra barn och barnbarn.

  2. Det enda sättet jag känner till för att undvika att äta produkter där djuren utfodrats med GMO är att äta ekologisk mat. Ekologiska djur får i Sverige inte utfodras med GMO-foder, så ekologisk svensk mat är säker 🙂

    Skall bli spännande att se om Ica någonsin får fram ett svar på frågan ovan!

  3. Kolla på ICAs smör vilket mejeri det kommer ifrån.

    Just nu kommer ICAs normalsaltade smör från Danmark (liten oval med DK och mejerinummer), medan dess extrasaltade smör kommer från Sverige (liten oval med SE och mejerinummer).

    Så då blir det extrasaltat smör (1,8 % i stället för 1,2 % i normalsaltat).

    Sedan är det en klar fördel att öka saltmängden för att sänka blodtrycket. Ja, du läste rätt. Läs mer på http://kostkunskap.blogg.se/

Kommentera