”Jag tar befälet!”

.

ta-befälet-över-ditt-barns-mat

– ♦ –

Ta befälet över ditt barns mat i skolan!

Vi behöver inte protestera för att våra barn ska få riktig mat i skolan.

 • Se på barn till veganer, de får den mat föräldrarna bestämmer.
 • Se på barn till muslimer och judar, de får den mat föräldrarna bestämmer

Så det är bara att gå till skolan och begära den mat som ditt barn ska ha enligt tidigare prejudikat. Allt är mycket enklare än vi tror.

Det är bara att förlita sig till vårt älskade Livsmedelsverket! Jag citerar nedan.

– ♦ –

”Mat för spädbarn och småbarn”

Personalhandbok. Utgiven av Livsmedelsverket 2011 (sidan 19)
eller
Handledning för barnhälsovården (sid 24).

Citat:

”Livsmedelsval för barn sex månader till fem år”

”Föräldrarna bestämmer vad som ska
serveras och barnet om och hur mycket
det vill äta av den mat som serveras.”

– ♦ –

Vad finns det mer att diskutera? I det militära fick man lära sig ett bra uttryck:

”Jag tar befälet!”

Det uttrycket fungerar minst lika bra i det civila. Om man inte tar befälet gör alltid någon annan det och det är onödigt.

Föräldrarna bestämmer vad som ska serveras. ”Jag tar befälet!” Kan det vara klarare?

Skolan och politikerna vare sig kan eller får besluta vad barnen ska äta, det gör föräldrarna.

Föräldrarnas beslut: ”Jag tar befälet!”

Tack, kära Livsmedelsverket!

Så det är bara att gå till skolan (rektorn), ta befälet och kräva sitt barns rätt, annars kan man alltid hänvisa till FNs Barnkonvention. Diskrimineringsombudsmannen (DO) kan säkert ställa upp också.

Sedan finns det en hemlighet också. Riktig mat lagad på plats kostar mindre än den industritillverkade maten som värms minst två gånger. I alla fall om man räknar per 1000 kcal och den innehåller smör och vispgrädde i tillräcklig mängd. Halva råvarukostnaden för en vuxen mans lunch om 1100 kcal med 125 g nötkött 100 g potatis och 235 g vispgrädde till såsen jämfört med motsvarande kcal-mängd industritillverkad fläskkarré med tillbehör.

Är det inte kul att kunna använda myndigheternas egna ord till vår självhjälp?

Björn Hammarskjöld

F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi
F.d korpral i Signaltrupperna (Ra-länk) och fänrik i medicinalkåren

16 svar på ””Jag tar befälet!””

 1. Är det verkligen så lätt? I den kommunen där du bor får ju kokerskorna inte göra den maten barnen vill ha/äter på förskolor. Allt bestäms av kostchefen. Tror inte rektorerna har mycket att säga till. Har du pratat med någon av dessa?
  /annan moring

 2. I TEORIN ÄR DET SÅ ENKELT – I PRAKTIKEN ÄR DET LITE SVÅRARE

  Rådet är att aldrig ge upp – Du har rätten och vetenskapen på Din sida och Du är ansvarig för Ditt barns hälsa. Auktoriteterna har sin ”auktoritet” som de just nu förbrukar i en rasande takt.

  Enligt den nya skollagen som antogs 2010 är det rektorn, inte skolläkaren eller kostchefen, som har huvudansvaret för elevernas hälsa. Förutom föräldrarna förstås.

  Vad många inte har förstått är att Livsmedelsverkets kostråd är rekommendationer och på intet sätt tvingande. Observera att vi på KOSTDEMOKRATI står för valfrihet och så länge SLV rekommenderar sin extremkost är det svårt att ta bort det alternativet (och det begär vi inte heller).

  Kosten påverkar i allra högsta grad elevhälsan och även studieresultatet (rektorns ansvar). Den extremkost som Tallriksmodellen utgör (50-60 E% kolhydrater) är rena ”raketbränslet” och påverkar skolbarnen enligt följande:

  1. Först stiger blodsockret kraftigt och barnen blir ”speedade”. De får svårt att sitta still och blir okoncentrerade. De med disposition för ADHD (ungefär var tionde elev) blir extra hårt drabbade. Samtliga elever får svårt att tillgodogöra sig undervisningen när det blir stökigt i klassrummet.

  2. Sedan sjunker blodsockret kraftig p.g.a. hög insulinutsöndring, barnen blir hungriga, trötta och okoncentrerade. De får än en gång svårt att tillgodogöra sig undervisningen.

  Höga blodsockernivåer och höga insulinnivåer lägger grunden till diabetes, fetma och framtida drogproblem. Sockerberoende ”asfalterar” en genväg i hjärnan för alla typer av framtida droger. Det är ingen slump att rökning och narkotika ökar kraftigt. Många får också magproblem av alla raffinerade kolhydrater.

  Är det konstigt att vi tappar i kunskapsligan, att många lärare upplever en jobbig situation? Vi tankar ju fel sort bränsle!

  Prata med rektorn. Varför skulle han vägra valfrihet? Som dessutom blir billigare räknat per energienhet. Rekommendera gärna KOSTDEMOKRATI.se

  Kostchefer som vill påtvinga skolbarnen lättprodukter och påtvinga barnen tallriksmodellen är fel lärda (de vill väl men det blir fel). Betrakta dem som sjömärken som skall rundas, om man inte vill gå på grund.

  grund

 3. Du skriver skollagen, jag jobbar på förskolan. (Ska läsa läroplanen direkt jag kommer till jobbet).
  Jag upplever att nu äter de flesta barnen nästan ingenting till lunch (som verkligen INTE är anpassad till småbarn, hela kommunens skolor och förskolor MÅSTE följa samma matsedel) men desto mer till mellanmål! Mackor eller fil och flingor.
  Men vi får ”röd” mjölk och bregott sen flera år tillbaka!

  1. Hej Bettan,

   Trevligt att barnen kan välja helmjölk och Bregott, vilket borde vara en självklarhet i alla skolor. När det gäller mellanmål är det klokt att välja mat som mättar utan att barnens blodsocker skjuter i höjden.

   En fet yoghurt eller en fet fil är OK (gärna med grädde i), fast flingor kan man vara utan. Barnen kan t.ex. serveras ostkuber eller ostskivor, ägghalvor, äggsmör (ägg mosat med smör) eller ostskivor med smör som rullas till rullar eller två ostskivor med smör emellan. Därtill dricker man vatten eller helmjölk. Ett par äppleklyftor eller klementinklyftor kan också vara gott till.

   Smör är bland det nyttigaste och billigaste bränsle barnen kan tanka, därefter grädde och sedan ägg. Grönsaker är bra, men dyrt. Frukt är hyfsat bra godis. Flingor är rena raketbränslet (dyrt socker). Flingor … http://lchf.bz/document/Frukostflingor.pdf

   Vid en energiförbrukning på 2400 kcal per dygn (ungdomar och vuxna) är driftskostnaden:
   – Smör, 70 öre per timma
   – Grädde, 80 öre per timma (en dl grädde ger 380 kcal, räcker 3,8 timmar)
   – Helmjölk, 1,5 kr per timma (1,5 dl räcker en knapp timma)
   – Ägg, 2 kr per timma (ett ägg räcker en knapp timma)
   – Halv eller helfabrikat, 5 – 15 kr per timma (ofta nyckelhålsmärkt).
   Förskolebarn förbrukar ungefär hälften så mycket energi (1200 kcal per dygn), dvs halva kostnaden. Så riktig mat är billigt, nyttigt och räcker länge.

   // Leif

 4. Tyvärr är det inte så enkelt. Jag har haft flera diskussioner med både kostchef, skolsköterska och rektor på mina barns skola. Jag har fått frågan om jag kan tänka mig att själv ta med ex standardmjölk och ställa i skolans kyl till mina barn. Jag ställde då en motfråga där jag undrade om barn som äter vegetarisk kost eller annan kost pga religion också måste ta med sig egen mat till skolan. Detta fick jag aldrig svar på. Jag kommer inte längre i diskussionerna på mina barns skola, tyvärr. Jag har hänvisat till SLV och påpekat att det endast är rekommendationer, länkat till kostdemokrati.se samt påtalat att barnens hälsa är mitt ansvar som förälder. Men det hjälper inte!

 5. Hej Isabella,

  Börja med att lämna in (eller skicka) Kostdoktorns blankett ”Krav på alternativ på Light” för dina barn. Tipsa andra föräldrar. Begär ett skriftlig svar och publicera gärna det.
  Länk … http://www.kostdoktorn.se/skolmat

  Om det inte hjälper så är rådet att starta en projektgrupp och få råd och stöd av oss. Under tiden kan det vara klokt att inte tillåta dina barn att äta margarin.
  Läs om projektgrupp … http://www.kostdemokrati.se/projektsteg/

  Du har alla argument och lagen på din sida. När det gäller alternativ till lättmjölk och lättmargarin är meningsmotståndarna pinsamt nakna på argument.

  // Leif

 6. Det är inte så lätt att komma till tals med kn skolorna/friskolorna för dom säger att man följer lvs
  rekommendationer.Barn till veganer,muslimer och judar där är det föräldrar som bestämmer vad det ska vara för mat. Föräldrar till dom övriga barnen dom får rätta in sig i ledet, vad är det för demokrati? Det serveras pasta,ris och bröd med mycket kolhydrater (kolhydrater är ju socker-
  relaterat) det blir barnen tjocka av. Barnen får ligthprodukter dom får inte välja det är bara att
  drick blå mjölk stryka lättmaragarin på brödet. Barnen har inte en chans att välja mellan röd mjölk
  och riktigt smör. Det är inte dyrare att servera riktig mat och mjölk i skolorna, det blir billigare
  för samhället. Det är flera kommuner i landet som serverar riktig mat i skolorna.
  När ska skolorna/ friskolorna i Vänersborgs kommun våga ta det steget?

 7. Hej Leif!
  Mina barn går på friskola. Jag har i mina diskussioner med skolans rektor länkat till kostdemokrati.se samt länkat till foldern om margarintillverkning. Senaste svaret jag fick var att rektorn vidarebefordrat mina mail till skolans VD. Rektorn hänvisar till de riktlinjer skolan har satt upp och kan inget mer göra.
  Att starta en projektgrupp känns övermäktigt i tid för mig just nu och samtidigt tycker jag att det inte ska behövas. Föräldrar till barn som äter annorlunda kost pga personliga orsaker behöver inte starta några projektgrupper.

 8. Hej Isabell,

  Mitt förslag är att skriva ut Kostdoktorns blankett och helt enkelt kräva ett alternativ till lightprodukter för Ditt barn. Av hälsoskäl får Ditt barn inte äta margarin (punkt).

  – Blanketten …. http://www.kostdoktorn.se/skolmat och en bra länk

  – Fetare mjölk, smalare barn? … http://www.kostdoktorn.se/fetare-mjolk-smalare-barn

  Skriv ut vår folder ”Rädda våra barns hjärnor!” (bägge sidor och vik) och skriv ut skoluppsatsen ”Margarin som miljöhot”. Lämna dem till rektorn och upplys honom att det är han som ansvarar för hälsan i skolan (det kan ej delegeras bort), men att Du som förälder har ett överordnat ansvar för Ditt eget barn.

  – Rädda våra barns hjärnor … http://www.kostdemokrati.se/radda-vara-barns-hjarnor/

  – Margarin som miljöhot …
  http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/2011/04/Margarin_som_miljohot.pdf

  Begär ett skriftligt svar och om det blir nekande, begär att få reda på grunden till beslutet. Att hänvisa till SLV duger inte eftersom de saknar grund för sin rekommendation.

  Jag skulle aldrig tillåta mina barn att äta margarin och om inte vi vuxna står upp för våra barn, våra sjuka och våra äldre. Vem skall då försvara dem mot dumheter som hotar hälsan?

  Att starta en projektgrupp är inte så förpliktande som det kanske låter. Du bestämmer själv takten och vad Du skall göra. Om ni blir flera så blir det roligare och det är lärorikt. Ni får en egen tråd på forumet och kan ställa frågor.

  Det går ju inte att acceptera att barnen påtvingas lightprodukter. Aldrig!

  Lycka till och låt oss veta hur det går.

  // Leif

 9. Jag vet problematiken.

  Skolan vill inte att föräldrarna ska bestämma över skolan. Det kränker deras yrkesstolthet att föräldrar (tror att de) vet mer om barn i skolan än skolpersonalen, hur sant det än är. Det finns föräldrar som själva är lärare, men det bortses ifrån för att skydda sin yrkesstolthet.

  Skolan accepterar att man begär att barnet ska äta veganmat.
  Bra, beställ då veganmat. Då man fått godkänt för detta så beställer man sedan med tillsats av kött. fisk, ägg och animaliskt fett och utan vegetabilier. Sedan får skolan i uppgift att lösa problemet.

  Det gäller att stå på sig för sitt barns skull.

  Man kan också beställa vegankost med högst 10 g kolhydrater och tillåta fria mängder kött, fisk, ägg och animaliskt fett. Sedan får skolan i uppgift att lösa problemet.

  Jag tror att flera föräldrar i samarbete har en större möjlighet att genomföra kostbeställningarna.

  Sedan kan man ge skolan i hemuppgift att läsa exempelvis
  http://kostkunskap.blogg.se/2011/september/hornstenarna-forsvann-kosthuset-har-rasat.html
  och
  http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2011/10/05/brev-till-socialstyrelsen-om-kostrad-for-diabetiker/

  Dessa båda länkar borde vara tillräckligt för att få en välutbildad skolchef att begripa varför mitt barn ska ha animalisk föda i stället för växtdetaljer.

  Annars får man gå till de högsta politikerna i kommunen för att få gehör.

  Jag lärde mig för många år sedan att når jag inte det mål jag har via den ”normala” vägen som alla andra brukar gå så går man till högste chefen (och hamnar vanligtvis hos dennes sekreterare) som sparkar ned en till rätt beslutsnivå. Sedan brukar det inte vara fler problem när man har ett bra budskap.

  Lycka till och ge dig inte! Det är ditt barn det gäller, tigerhona eller tigerhanne! Fortsätt att vässa klorna!

  Vänligen
  Björn

 10. Jag har skrivit på en politikerblogg:
  Det är fantastiskt att Livsmedelsverket i sina riktlinjer till personalen i skolan skriver: ”Föräldrarna bestämmer vad barnet ska äta.”

  Det fungerar perfekt för barn till veganer och religiösa.

  Så det är bara att be förskolan och skolan att följa Livsmedelsverkets rekommendationer. ”Föräldrarna bestämmer vad barnet ska äta.”

  Om inte det hjälper så kan man som förälder hävda att min religion kräver att mitt barn ska ha den naturliga föda som alla människor är designade för med riktigt fett, smör och röd (eller till och med brun) mjölk.

  Detta eftersom de som kräver denna naturliga mat anses tillhöra en religion.

Kommentera