Barnmatsbluffen

Det är så busenkelt att fixa maten till sitt barn.

Ta av den mat du själv har på tallriken, skär fint i småbitar, mosa med gaffeln (gärna tillsammans med extra smör) och mata barnet samtidigt som du själv äter. En liten potatis med lika mycket smör är perfekt att mosa och ge tillsammans med kött eller fisk.

Salt och kryddor tål barnen bra, det är en skröna att små barn inte tål salt. Första dygnets bröstmjölk innehåller motsvarande 50 g salt till en vuxen om 70 kg! Sedan minskar salthalten i bröstmjölk ned mot 10 g/dag (till vuxen) efter 14 dagar. Detta är beskrivet i gammal svensk forskning från 1977-8. Så salta och krydda som vanligt hemma hos er, barnen tål det.

Så har människan alltid matat sina barn.

Tills barnmatsindustrin kom med sina förföriska barnmatsburkar med vatten (utspätt med litet kolhydrater och minimala mängder fett och protein).

Semper och Nestlé lever gott på sina barnmatsburkar som man lyckats få hälso- och sjukvården att rekommendera. Som vanligt finns det inga studier gjorda om de är bra, nyttigt eller dåligt.

En burk barnmat, 135 g, innehåller ungefär 100 kcal totalt. Ett normalt 7 månaders barn väger 8 kg och ska enligt Livsmedelsverket ha 840 kcal.

Det blir 8,5 burkar barnmat om dagen. Med den normala matningseffektiviteten hos små barn (hälften till barnets mage, resten finns någon annan stans som kvar i burken, kvar i kastrullen, kvar på bordet, kvar i haklappen, kvar på tallriken, kvar på golvet och i förälders mage) så behövs det runt 17 burkar barnmat om dagen för att barnet inte ska svälta ihjäl.

Grattis barnmatsindustrin, de har lyckats. Till och med att sälja konserverat vatten på burk utspädd med mango och banan.

Björn Hammarskjöld

F.d. överläkare i pediatrik
Fil. Lic i biokemi
Matlagningsälskare
Vevar glass med handdriven glassmaskin

16 svar på ”Barnmatsbluffen”

Kommentera