DI: Här gömmer sig framtidens läkemedel – korallmineraler

.

Framtidens läkemedel

ζ

Korallmineraler

.
Dagens Industri lördagen 25 maj 2002 ↓
.

Här gömmer sig framtidens läkemedel

Det finns inte att köpa på apoteken ännu. Inte heller finns det nämnt i företagets bokslutsrapport. Troligtvis är det inte ens i sitt slutskede i testprogrammet. Men det är på väg

– finns kanske redan vid något av företagets stora forskningslaboratorier i Sverige, Storbritannien eller USA.

Morgondagens läkemedel från Astra Zeneca är på väg från Australiens regnskogar och korallrev..

För tusentals år sedan använde urbefolkningen i Australien naturens växtlighet for att lindra smärtor och häva sjukdomar. De testade fram olika läkemedel under långa tidsperioder.

Ron-QuinnI dag har Astra Zeneca i Australien gått tillbaka till gamla aboriginska källor – regnskogen och korallreven – för att finna morgondagens läkemedel. Men nu sker testerna i ett modernt universitetslaboratorium – och man kan testa 100.000 preparat i en och samma omgång.

”Vi påbörjar en ny screening ungefär var tredje vecka. Det blir cirka 20 stycken under ett år”

, säger professor Ron Quinn, som är chef för Astra Zeneca R&D Griffith University, AZGU, strax söder om Brisbane.

Ron Quinn var med från början av detta svensk-australiska samarbete, som inleddes i början av 1990-talet. I dag arbetar 43 vetenkapsmän och -kvinnor under honom vid AZGU i ett projekt i vilket Astra Zeneca hittills investerat 45 miljoner aussiedollar, cirka 250 Mkr.

AZGU bildades 1993 för en femårsperiod och förlängdes 1998 med ytterligare en femårsperiod och verksamheten utökades då till att inkludera också syntetisk kemi.

Äger alla patent

Avtalet mellan Astra Zeneca och Griffiths säger att universitetet äger alla patent och ska få betalt om företaget lyckas med att utveckla ett framgångrikt läkemedel. Astra Zeneca har monopol på att använda de substanser som AZGU finner i sin forskning.

Australien är ett av världens rikaste länder vad gäller flora och fauna.

”Tolv länder i världen svarar för 70 procent av jordens biologiska mångfald och Australien är ett av dem. Kina är ett annat. Därför är det mycket glädjande att vi på AZGU nu lyckats få tillstånd av kinesiska regeringen att få samla in naturprodukter från det stora landet”

, säger Ron Quinn och medger att samtal pågår också med andra länder.

Vilka vill han inte säga förrän allt är klart. Hemlighetsmakeriet inom läkemedelsproduktionen börjar tidigt i kedjan. Klart är dock att ett liknande avtal finns med Papua Nya Guinea.

Måste försvara sig.

Orsaken till att AZGU i första hand koncentrerat sig på regnskogen och korallrevet är att i båda miljöerna finns det växter som måste försvara sig för att överleva.

Rimligtvis borde några av dessa ha ingredienser som kan blockera eller stimulera processer i människokroppen. Hittills har AZGU samlat drygt 100.000 extrakt i sitt bibliotek. Man tar mycket små volymer av varje produkt för att inte störa ekologin.

Laboratoriet ligger- i utkanten av Nathan Campus på Griffith University, några kilometer sönder om Brisbane. Det har vuxit och moderniserats under åren. Maskinparken har förändrats väsentligt sedan starten 1993. Tidigare kunde man testa cirka 40.000 prover under en vecka, idag 120.000 under samma period. När AZGU får fram något som har utsikter att utvecklas, skickas materialet vidare till ett av Astra Zenecas forskningsföretag runt om i världen.

Färdigt först om 20 år

Forskning l läkemedelsbranschen är ett mycket långsiktigt arbete. Det som idag sker på AZGU i Queensland kanske blir synligt på apoteken först om 15 till 20 år. Här sker det första breda arbetet.

”Vi kan i dag se olika trender, så att man kan göra vissa val redan vid insamlingen av proverna. Mer av det här och mindre av detta, Men det är grova uppdelnirigar”

, säger Ron Quinn.

Man letar efter naturämnen som kan bidra till att motverka alla de stora och svåra sjukdomarna – som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, lunginflammationer, cancer, mag- och tarmsjukdomar.

FOTNOT: Tillsammans med Australien svarar dessa elva länder för 70 procent av jordens biologiska mångfald: Mexiko, Colombia, Ecuador, Peru, Brasilien i Sydamerika; Zaire och Madagaskari Afrika, Kina, Indien, Malaysien och Indonesien i Asien.

Text: Agneta Didrikson, Brisbane, Australien

– slut artikel i Dagens Industri –

ζ

Korallmineraler är redan tillgängliga (varför vänta 20 år?)

Doktor Erik Enby använder bland annat korallmineraler för att normalisera blodet, som gärna ”klumpar sig” vid ohälsa. Se och hör en intervju:

Videon publicerad den 11 augusti 2013 av Canal 2nd Opinion … http://www.2op.se

Kan cancer vara en svampväxt?

Efter att ha mikroskoperat blod och andra kroppsvätskor från sjuka patienter i många år, har Erik Enby kommit fram till att alla kroniska sjukdomar har samband med mikrobiologisk växt i kroppsvätskor och vävnader. Efter att ha hittat svampliknande växt i cancersjuka patienter har han börjat utforska teorin att cancer i själva verket är svamp.

Skulle denna teori stämma, skulle det innebära en revolutionerade syn på den behandling som cancerpatienter får idag. Och ny kunskap, kan vara hotfull mot ett stort etablissemang.

”Ny kunskap stör mer än folk egentligen har en aning om”, säger Erik Enby.

ζ

Korallmineraler – utdrag ur 2000-Talets Vetenskap nr 3 1997

 • korallrevJapanskt korallvatten  – en svensk världsvara … klicka här

 • Kalcium är viktigt i biologiska system … klicka här

 • Havskorall  – lösningen på vår försämrade miljö? … klicka här

Även mer än 15 år gamla nummer är aktuella då utvecklingen inom kost-, hälso- och sjukvården sker med snigelfart och med inriktning att främst tjäna pengar.

Du som ännu inte upptäckt 2000-Talets Vetenskap kan teckna ett medlemskap / prenumeration genom att klicka här … ett helt år för det facila priset av 190 kr, för fem nummer..

Om du bor i Göteborg med omnejd så kan du dessutom få rabatt på entrébiljetten och lyssna på när doktor Erik Enby och doktor Tullio Simoncini berättar om sambandet mellan svampväxt och cancer, och hur det kan behandlas. Bland annat med korallmineraler (och bikarbonat).

 • Partille (Göteborg) 23 april kl 18.00 … för flyer (pdf) klicka härBegränsat antal platser – så boka i tid om du vill vara säker på att få en biljett. Observera att man kan boka medlemskap / prenumeration på plats och då få 90 kronors medlemsrabatt på entrén i efterskott (webbiljetten fungerar som värdekupong). Då kostar fem nummer av 2000-Talets Vetenskap under 2014 endast 100 kronor.
  .
  Välkommen!

ζ

Svenskarna fetare – men inte fetast

Forskare varnar för fet generation!

[Vad gör vi åt det?]

Bild: Bertil Ericsson

Forskare varnar för fet generation

Sverige ligger fortfarande nära botten i OECD:s fetmarankning, men fetman breder ut sig även här. KI-forskaren Claude Marcus pekar på en ökning bland unga, som leder till en ”fet vuxengeneration”.

Andelen feta svenskar har nästan fördubblats på två decennier, från 6 till 11 procent. Utvecklingen har sett liknande ut i många länder inom OECD. Fetma ökar risken för att drabbas av allvarliga sjukdomar. Personer med grav fetma dör i snitt tio år tidigare än normalviktiga, skriver OECD i en ny rapport. Fortsätt läsa ”Svenskarna fetare – men inte fetast”

Medborgarförslag – Svedala

Projektgruppen i Svedala (som arbetar för alternativ till lättprodukter för skolbarnen) skrev och lämnade in ett medborgarförslag enligt nedan, som förhoppningsvis kan tjäna som inspiration för engagerade medborgare i andra kommuner. Att acceptera en kostdiktatur som skadar våra barns hälsa är ju otänkbart.

Till Linda Allansson, kommunstyrelsens ordförande.

Medborgarförslag

På uppdrag av mammor, pappor, medborgare och mor- och farföräldrar till barn i Svedala skolor vädjar jag till dig som varande ansvarig politiker i kommunen att låta våra barn få rätt att välja naturliga hälsosamma produkter i skolmatsalen – smör och helmjölk.

Vi förstår att Du som politiker i många sammanhang måste lita på , kommunstyrelsen Dina fackexperter. Men detta fall anser vi föräldrar att vi vet vad som är bäst för våra barn.

Vi menar att den fettskräck som förhärskat i västerlandet i snart 50 år grundar sig på ett uppenbart forskningsfusk. De kostråd som formulerades 1977 saknar all vetenskaplig grund. De kom till av rent politiska skäl.

Vi har alla gått på myten om det naturliga fettets farlighet och klandrar varken våra politiker eller oss själva för detta. Att detta kollektiva oförnuft kunnat fortgå så länge beror på att det varit så lönande för delar av livsmedelsindustrin. Ingen av oss har kunnat undgå den massiva propagandan som vi utsatts för från vaggan till sjukhemmet.

Värst drabbade av denna myt är de som är utbildade i att förmå folket att äta enligt de officiella kostråden – kostchefer och dietister.

Vi inser nu att detta handlar om ett gigantiskt folkhälsoexperiment som vi nu ser facit på. Fetma och diabetes drabbar långt ner i åldrarna.

Läser man om vad margarin med sina omestrade fettsyror innehåller och hur det tillverkas skulle man aldrig stoppa det i sin mun än mindre ge det till sina barn (representanter för SLV anser att mycket små barn inte skall äta margariner och man undrar varför?).

Förstår man vikten av animaliskt fett med sina nyttiga fettsyror och vitaminer skulle man aldrig ge sina barn avfettad mjölk med tillsatta syntetiska vitaminer. Utan animaliskt fett hade homo sapiens aldrig kunnat utveckla sin stora hjärna.

Vi vill inte längre delta i detta experiment med våra barn. Fler och fler kloka politiker i kommunerna inser nu detta och efterkommer föräldrarnas önskan om valfrihet när det gäller mejeriprodukter.

Vi vädjar till Dig att göra det samma.

Man kan dessutom ifrågasätta hur kommunens pengar används. Lättmargarin är en mängd kemikalier utspätt med 50% vatten. Var och en förstår ju att detta är ett dyrt vatten och ett dåligt drivmedel för barnen genom skoldagen.

Modern forskning visar att barn som får en fettreducerad kost oftare drabbas av näringsbrist och övervikt.

Ref: Patty W. Siri-Tarino, Qi Sun, Frank B. Hu and Ronald M. Krauss, ”Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies Evaluating the Association of Saturated Fat with Cardiovascular Disease”, American Journal of Clinical Nutrition, 13 januari 2010 <www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2009.27725v1>.

Kostchefer landet över (men inte alla) hänvisar till Svenska Livsmedelsverket.

Men det är viktigt att komma ihåg att SLV bara utfärdar rekommendationer. Det är fritt att använda sitt sunda förnuft. Det är också viktigt att veta att en finns en koppling mellan SLV och Livsmedelsindustrin.

Vad skall vi svara barnen? Vi som skaffat kunskaper om skillnaden mellan smör och margarin och mellan riktig mjölk och lättmjölk, vi talar hemma om hur viktigt det är med riktig mjölk och smör. Vi förkastar margarin och lättmjölk. Detta ser och hör barnen. Så kommer barnen hem och berättar att i skolan får de lättmjölk och margarin.

Vad skall vi säga till våra barn? Hur skall vi hantera denna normkonflikt. Vi vill att barnen skall ha förtroende både för sin skola och för sina föräldrar.

Vi har vetenskapen på vår sida. Nu fattas det bara ett politiskt beslut. Vi har väldigt svårt att tänka oss att inte förnuftet skulle segra.

Svedala den 10 oktober 2011

 • Bifogar namnlistor, med sammanlagt 511 stycken namnunderskrifter.
 • Aktuella länkar
 • Kostdemokrati.se (sök forum Svedala)
 • Kostdoktorn.se (sök barn margarin)

Vänligen
Marita Hinnsell, Svedala.

– – – – – –

Vår kommentar:

Nu när Göteborgs politiker visat prov på gott omdöme [*] blir det svårt för andra kommuner att inte göra likaledes. De kostchefer som inte förstår att det är föräldrarna (och rektorn) som bestämmer, som inte förstår att det är oförenligt med demokratiska principer att påtvinga skolbarn livsmedel de inte vill ha, som inte förstår att deras direktiv strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet. De har en tuff och omöjlig resa framför sig, som de själv valt.

Ungefär 100.000 skolbarn som inte längre kommer att påtvingas lättmjölk och lättmargarin (Göteborg, Kungsbacka och Partille) är värt att fira. Men det återstår cirka 900.000 skolbarn och ungdomar som fortfarande inte får välja.

Låt oss hoppas att Svedala kommun blir nästa kommun och varför har processen i Eskilstuna gjort halt på stället?

I Eskilstuna gjorde vår projektgrupp en fantastisk insats och sedan länge är en motion inlämnad. Tjänstemännen som beredde ärendet menade dock att de fortsatt skulle följa Livsmedelsverkets kostråd, men de fick bakläxa av politikerna. Dags att nu gå till beslut även där!

Det är rädsla för att avvika, rädsla för att ådra sig kritik från t.ex. Dietisternas Riksförbund [**], det är rädsla som i mångt och mycket förhindrar rationella beslut. Ingen kostchef skulle ensam komma på på tanken att påtvinga skolbarn lättmjölk och lättmargarin, en fullständigt horribel tanke som saknar stöd i vetenskapen och beprövad erfarenhet.

Team KOSTDEMOKRATI

Not [*] …. Kostdemokrati i Göteborg!

Not [**] … Docent Ralf Sundberg introducerade nyligen sin bok ”Forskningsfusket!” med (citat):

När jag deltog i en debatt en tidig morgon i TV4 mot dietistförbundets Elisabet Rothenberg passade jag efteråt på att fråga henne om vad dietistförbundet egentligen är för något. Jag fick då klart för mig att dietistförbundet inte är en fackförening, vilket nog de flesta tror. Det är i stället en sammanslutning som övervakar vad dietister bör säga och inte säga.

Frågan är då vilka intressen som styr dietistförbundet?

Coca-Cola är det amerikanska dietistförbundets partner. Så långt sträcker sig nog inte vår svenska motsvarighet, men de kostråd våra dietister förmedlar till diabetespatienter sponsras av Coca-Cola.

Trots att alltfler forskare idag är övertygade om att socker, och särskilt då söta drycker är den främsta riskfaktorn bakom diabetes- och fetma-epidemin har Diabetes Nutrition Study Group valt att låta sin möten finansieras av just Coca-Cola, förutom då läkemedelsföretagen som ytterligare profiterar på dessa falska kostråd. Det är mot denna bakgrund märkligt hur vår dagspress förlitar sig på dietister i så stor utsträckning som sker idag.

– – – – – –

Medborgarförslag (Wikipedia)

Medborgarförslag är i somliga kommuner ett medel för medborgare i kommunerna att väcka talan i kommunfullmäktige.

I Sverige har 194 av 290 kommuner samt nio av Sveriges 20 landsting och regioner infört medborgarförslag. I december 2006 genomfördes en undersökning av dessa kommuner och landsting med syftet att få en bild av vilken syn kommuner och landsting har på medborgarförslag. Resultaten visar att kommunerna i genomsnitt fått 26 förslag och landstingen 17 stycken under de senaste två åren. En mindre andel av kommunerna (16 procent) har fått fler än 51 förslag. Nämnas kan Melleruds kommun, som under 2007 fick mottaga hela 100 medborgarförslag av skiftande karaktär från en och samma person. Vilket ledde till att medborgarförslagssystemet avskaffades av en enig fullmäktige i juni 2007.

Det finns inget landsting som fått fler än 20 förslag. Möjligheten att lämna medborgarförslag utnyttjas såldes i högre grad i kommunerna än i landstingen. 30 procent av förslagen i kommunerna leder till positivt beslut i fullmäktige. Motsvarande siffra för medborgarförslagen i landstingen är 25%.[1]

Källor:

^ Sveriges kommuner och landsting (2007). ”Faktablad 3, april 2007 – Om Medborgarförslag”. Faktablad (3).

Sockersjuka (diabetes) – bra länkar

Informativa länkar om sockersjuka – diabetes

Diabetes – elefanten är kvar i rummet – Paleofriend

”Vår sjuka vård är helt oförmögen att hantera och informera på ett adekvat sätt när det gäller diabetes typ 2. Den sjuka vården har bestämt sig för vad som menas med ett naturligt liv och en naturlig kost, och det leder patienterna in i det som följdaktligen kallas för naturalförloppet. Har du diabetes och följer sjukvårdens råd är risken stor för att du kommer att åka på många obehagliga komplikationer, att du kommer att gå upp i vikt, och att du kommer att drabbas av det metabola syndromet och att du kommer att dö i förtid av hjärt-kärlsjukdom. Det är naturalförloppet.”

Läs mer…

 

Att läkemedelsindustrin vill att vi skall maximera vår läkemedelskonsumtion är lätt att förstå. Idealet är maximalt antal sjuka i en kronisk sjukdom som kräver livslång medicinering – som t.ex. diabetes.

Kan man sedan få t.ex. Livsmedelsverket att utfärda kostråd som hela tiden ökar antalet diabetiker, att få dem att expandera marknaden, då maximeras vinsten. Inget konstigt med det, det är industrins jobb.

Även Livsmedelsindustrin tjänar mest på snabba kolhydrater från växtriket, där råvaran ofta utgör 10 – 20 % av produktionskostnaden. Naturliga animaliska produkter är mindre lönsamt, där utgör råvarukostnaden uppåt 50 % av produktionskostnaden och med en begränsad hållbarhet, vilket gör att svinnet ökar.

Ett paket Corn Flakes har en mycket hög hållbarhet (”Shelf Life”) och emballaget (det färggranna paketet) kostar ungefär lika mycket som råvaran.  Är det nyttigt? Läs och bedöm själv …

Vad serveras Ditt barn till frukost i förskolan? Det kan vara värt mödan att ta reda på det.

? !

Det är svårare att förstå att myndigheter, läkare, sköterskor, dietister och andra i samhällets tjänst ger råd som förvärrar sjukdomsbilden, tvärtemot vetenskap och beprövad erfarenhet. De förnekar både modern och gammaldags fysiologi, biokemi och hormonlära. De bryter mot t.o.m. mot lagen.

Läs ”Dårskapens lov” för att få en pusselbit i Ditt försök att förstå denna galenskap, som är en mänsklig egenskap. Här kan Du lära av historien.

– ♥ –

Ju mer vi förstår, ju kraftfullare kan vi agera!

Ju fler som förstår, ju svårare blir det att förneka och mörka verkligheten!

– ♥ –

Dårskapens lov

Förord

Man förundras över hur våra myndigheter först ger ut kostråd som gör oss sjuka och feta, sedan erbjuder de viktoperationer som inte fungerar. Detta sker parallellt med att det finns vetenskap och kunskap som som skulle göra att de flesta skulle slippa bli sjuka och överviktiga, bara genom att sluta äta skräpmat.

Man förundras över varför vården opererar magen och tarmarna när problemet sitter i hjärnan.

Man förundras över att viktopererade lämnas att klara sig själva efter operation, när det oftast krävs daglig support under flera års tid för att lyckas med en omläggning av livsstil, en livsstilsförändring som i sig hade gjort viktoperation, med alla dess biverkningar, onödig.

Fortsätt läsa ”Dårskapens lov”